Sara Wimmercranz i Röda korset second hand-butik

Sara Wimmercranz vill inspirera fler att handla second hand

Sara Wimmercranz vill inspirera fler att handla second hand

Sara Wimmercranz, entreprenör, tech-investerare och känd från TV-programmet Draknästet, vill få fler att upptäcka second hand.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Sara Wimmercranz berättar om hur hon inspirerat prinsar och prinsessor med fynd från grovsoprummet, varför en unik stil kan göra skillnad och hur du ”återälskar” det du redan har. 

När fick du upp ögonen för second hand? 

För mig är hållbart mode varken ett intresse eller en hobby, det är en insikt som jag bara var tvungen att agera på. Allt vi köper fortsätter att produceras. Modeindustrin är en av de branscher som släpper ut mest koldioxid, kemikalier och mikroplaster. Innan modeföretagen skärpt till sig är det ungefär lika coolt att köpa nytt eller icke-spårbart mode som att blåsa rök på en bebis. 

Vad vill du kommunicera med dina kläder? 

Det är MITT kommunikationsmedel och jag bestämmer. Jag vill inte vara en kommunikationskanal för modeindustrins prat om vad vi behöver för att vara inne. Att inte köpa nytt eller icke-spårbart kändes först som en begränsning, men nu känns det som en frihet att ha en helt egen unik stil. Jag kan stolt komma med samma klänning, eller något jag hittat i ett grovsoprum, på tre eller trettio fester i rad. Omedvetenhet är passé och skitfult. 

Sara Wimmercranz i second hand-butik i Stockholm
Sara Wimmercranz vill inspirera fler att handla second hand.

Känner du som är second hand-nörd dig som en udda fågel? 

Jag ÄR en udda fågel! Den som leder flocken. Det som en gång kändes pinsamt - jag trodde till exempel att förskolepersonalen skulle ringa socialen när dottern berättade att mamma hittat hennes ”nya” jacka i ett soprum” - är idag coolt. Prinsar och prinsessor har nickat imponerat åt mina byxor från ett grovsoprum. Damernas Värld och Plaza Kvinna har gjort reportage om min second hand-garderob. Tiden har kommit ikapp.  

Vill du inspirera fler att upptäcka second hand? 

Vad är det för mening med att vara en offentlig person om man inte försöker inspirera människor? 

Det produceras 100 miljarder klädesplagg varje år, det är 13 plagg för varje människa på planeten och ett plagg används i snitt 7 gånger innan det slängs i soporna. Vi behöver inte vara en del av detta, vi kan sluta precis nu. När man väl kommit igång ser man hur enkelt det är och plötsligt förstår man inte varför man ska köpa nytt! 

Många vill börja konsumera mer hållbart, men är osäkra på hur man börjar. Vilka är dina bästa tips? 

 

  1. Börja nu och börja smått. Bara genom att köpa en av två tröjor begagnat istället för nytt är att typ halvera utsläppen.
  2. Leta systematiskt och gå igenom allt på stången Det är inte många som gör det. Jag hittade en Celine-kappa för 250 spänn en gång.
  3. Söker du efter något specifikt är det bara att använda sökknappen online. Så hittar jag nästan alla barnens kläder.
  4. Ännu viktigare än att handla second hand är att ”återälska” det du har i din egen garderob. Ta hjälp av kompisar med att kombinera om så har du plötsligt helt nya outfits av det du redan har.
  5. Det du inte använder, vill kanske någon annan ha. Idag köper den genomsnittlige svensken 15 kilo textilier, skänker tre och slänger åtta kilo rätt i soporna varje år. Skänk det du inte använder så kan någon annan älska det istället!
Sara Wimmercranz i Röda Korset second hand-butik
Sara Wimmercranz handlar second hand till hela familjen.

Om Sara Wimmercranz

Gör: Entreprenör, tech-investerare och känd från SVT:s program Draknästet

 

Bästa second hand-fynden:

  • En Celine-kappa för några hundralappar.
  • En shearlingjacka från Acne Studios.
  • En kadettbalsklänning som är ett mästerverk i sömnad.
  • Rottingväska från Palmgrens. Den kostade en tjuga och jag har använt den 15 somrar i rad. 

Följ: @sarawimmercranz på Instagram

Inspiration och nyheter