Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Gör din egen krisplan

Du kan själv påverka hur du klarar dig i en kris genom att göra egen krisplan och se till att du får rätt information i händelse av kris.
Du kan själv påverka hur du klarar dig i en kris genom att göra egen krisplan och se till att du får rätt information i händelse av kris.
Publicerad: 13 maj 2019
Lästid: ca

Gör din egen krisplan

  • Se till att du kan klara dig utan hjälp i minst tre dygn.
  • Du kan själv påverka hur du klarar dig i en kris. Förbered så att du har vatten, mat, värmekällor och kommunikationshjälpmedel hemma om ett strömavbrott eller en annan kris kommer. Utgå ifrån att du kan komma att behöva klara dig själva i minst tre dygn, då kan samhällets resurser i första hand gå till de som behöver det som mest.

Inför en eventuell kris

  • Förbered en krislåda för hela familjen, för grundbehov i några dygn.
  • Om mobilen och internet inte funkar, vid till exempel ett strömavbrott, är det bra att ha viktiga telefonnummer nedskrivna. Kanske kan du låna en telefon som fungerar eller ta dig till en plats där det går att ringa.
  • Gör upp en plan med dina närmaste om var ni ses om ni inte kan nå varandra.

Under en pågående kris

  • Följ råd och instruktioner från myndigheter och din kommun.
  • Se till att du har tillgång till en FM-radio, och ställ in din lokala P4-frekvens, där delas information när något har hänt. Ha gärna en batteridriven radio hemma ifall el och internet inte skulle funka.
  • Samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser är 11313. Du kan ringa dygnet runt om något allvarligt hänt.
  • På Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) hemsida krisinformation.se hittar du samlad information om pågående händelser och samhällets ansvar från svenska myndigheter.
Första hjälpen-tips i mobilen

Ladda ner vår Första hjälpen-app! Du får grunderna i första hjälpen och råd och tips att ta del av. Appen är enkel, gratis och kan rädda liv.

För iPhone

För Android