Brita och Kalle Zackari Wahlström

Prepping för kris med Zackari Wahlström

Prepping för kris med Zackari Wahlström

Att vara förberedd på en kris är A och O, menar tv-profilerna Kalle och Brita Zackari Wahlström som brinner för krisberedskap. Här är deras tips för bra prepping.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Hur många dagar skulle du klara dig på maten du har hemma? Vad gör du om elen ligger nere, mobilen laddar ur och vattnet är slut?

Beredskap för och kunskap om hur vi skulle hantera en kris - det som ibland kallas för prepping eller att preppa - kan vara avgörande för vår överlevnad. Fyra av tio svenska anser sig var krisredo, enligt en undersökning som Röda Korset gjorde 2022. Det är en ökning mot tidigare undersökningar. Men 6 av 10 uppger fortfarande att de inte har gjort några speciella förberedelser alls inför en eventuell kris.

Detta vill paret och tv-profilerna Kalle och Brita Zackari Wahlström ändra på. För krisberedskap behöver inte vara svårt, och man behöver heller inte äga en bondgård för att överleva – även om familjen Zackari Wahlström gör just det.

Krisberedda på landet

När Röda Korset magasin anländer till gården utanför Sorunda är det dock en kris i mindre skala som pågår.

– Min analys här är att hönsen har rymt igen, säger Kalle när vi möter honom på gårdsplanen, där en hel drös med höns nöjt sprätter runt i det fria.

Sedan flytten till landet, som går att följa i tv-serien Hjälp, vi har köpt bondgård!, har deras krisberedskap blivit bättre.

– Viktigast är det grundläggande: att inte frysa ihjäl, svälta ihjäl eller törsta ihjäl. För oss har det blivit en livsstil att ha djur och producera egen mat, säger Kalle.

För närvarande har familjen fyra jakthundar, sju får, två kor, grisar, kaniner, höns och ankor.

– Antalet djur sjönk dock drastiskt när våra 17 000 bin dog, men vi har fortfarande vår egen honung i skafferiet.

Pandemin gjorde prepping aktuell

Kalle har alltid varit intresserad av överlevnad i naturen. För något år sedan började han lyssna på poddar om prepping, det vill säga att förbereda sig för kris, och intresset spillde över på Brita.

– I och med pandemin blev det mer aktuellt. Jag insåg vilken solidaritetsfråga det är att inte belasta systemet när det går på knäna, och att kunna hjälpa andra, säger Brita.

För när krisen väl är här är det för sent.

– I Sverige är vi vana vid att någon annan kommer och hjälper en, men i en kris är det upp till var och en att klara sig. Statsapparaten kommer att ha fullt upp med att ta hand om sjuka och svaga. Den som är ansvarig för att fixa mat till familjen är det även om kriget kommer, säger Kalle.

Kalle och Britas bästa beredskapstips

  • Hälsa. Ha mediciner och första hjälpen-kit hemma.
  • Energi. Se till att ha en värmekälla, ficklampa, solcellsladdare, powerbank och extra batterier. Skaffa ett stormkök för matlagning eller beställ kemiska värmare på preppbox.se. Ladda upp med ljus och tändare. Se bilen som ett elverk där du kan ladda mobil och annat.
  • Mat. Handla dubbelt när du veckohandlar och köp sådant som alla gillar. Pasta, konserver och allt med lång hållbarhet och kort tillagningstid är bra. Skydd. Det är kallt i Sverige. Du behöver en värmekälla som inte är beroende av el hemma, och ha alltid filtar och varma kläder i bilen.
  • Kommunikation. Köp en solcellsladdare till mobilen och en jaktradio som funkar även om nätet ligger nere. Transport. Tänk igenom hur du tar du dig fram om tåget inte går. Ha en reservdunk bensin eller diesel hemma.
  • Vatten. Förvara i dunkar och byt minst 2 ggr/år. Tänk 5 liter per person och dag – och glöm inte husdjuren! Skaffa också vattenreningstabletter.
  • Information. Skaffa en vevradio så du kan ta del av viktig information om läget.
  • Säkerhet. Skaffa larm, brandvarnare, strilvattenkanna och brandsläckare – och lär känna dina grannar, för en kris klarar man inte själv.
Krislåda med mat, vatten och mediciner

Vad behöver du ha hemma i en kris?

Krislåda – saker att ha hemma

En kris behöver heller inte vara så allvarlig som ett krig, även om utvecklingen i Ukraina gjort oss mer medvetna om risken även för den typen av omfattande samhällskris.

– Exempelvis kan klimatförändringarna orsaka stormar, översvämningar och skogsbränder. Det är ju händelser vi sett i Sverige under de senaste åren, säger Brita.

– Elen kan försvinna och man kanske inte kommer fram med bilen på grund av nedfallna träd. Sådant räcker för att en kris kan uppstå, säger Kalle.

BB-väska kan vara inkörsport till hemberedskap

Paret menar att det handlar om att tänka igenom alla scenarion innan de händer – och skaffa sig kunskap om hur de kan hanteras. Hur sköter du exempelvis din hygien och hälsa utan vatten i kranen?

– Folk som ska få barn packar en BB-väska och är beredda. Den där väskan borde vara en inkörsport till lite tyngre hemberedskap, säger Brita. Man behöver dock inte flytta till bondgård och bli självförsörjande. Det handlar snarare om små förberedelser, som kan göra stor skillnad.

– Lagra vatten och kaloristinna matvaror, ha extra mediciner hemma. Allt blir svårt att få tag på i en kris, säger Kalle.

Britas bästa tips är att handla dubbelt vid veckohandlingen.

– Men ha inte en massa kikärtor hemma om alla hatar det. Handla i stället mat som alla i familjen tycker om.

Förutom djuren som ger kött så har Brita och Kalle fyra fyllda frysboxar, de odlar i växthuset och den välfyllda jordkällaren rymmer allt från saltade vildsvinslår och rotfrukter till marmelad och konserverad chili. För att överleva krävs också vatten. Kalles råd är att köpa vattendunkar.

– Jag har 14 stora dunkar. Bor man i lägenhet borde man ha åtminstone två. Göm dem under sängen eller i garderoben, tipsar Kalle.

"Blir provocerad när folk tror att man kan preppa för mycket"

Familjen själv är väl förberedd inför kris.

– Vi kan värma huset med ved och solceller, vi har laddat med ljus och tändare och vi har grävt en damm med vatten till djur och odlingar. Sedan har vi första hjälpen-lådor för både vuxna, barn och djur och en jaktradio som funkar om nätet ligger nere.

– Men det allra bästa tipset är att ta det här på allvar; stoppa inte huvudet i sanden. Jag blir provocerad när folk tror att man kan preppa för mycket. Det handlar om att ta ansvar – och kan man ta för mycket ansvar? frågar Kalle.

Brita och Kalle Zackari Wahlström vid bondgård

Värt att veta om Brita och Kalle Zackari Wahlström

  • Ålder: 40 (Brita) och 42 (Kalle).
  • Familj: Barnen Essa, 7, Björn, 4 och Glenn, 17, samt djur – bland annat jakthundarna Kerstin, Istass Bonnie och Nadja, grisarna Majvor och Greta Popcorn samt kossorna Kråkan och Mamma Mu.
  • Bor: På en bondgård i Sorunda utanför Nynäshamn.
  • Gör: Tv-programmet Hjälp, vi har köpt en bondgård!, podden I väntan på katastrofen, driver preppbox.se samt samarbetar med Röda Korset.