Värmeljus används vid strömavbrott

Strömavbrott – så förbereder du dig

Strömavbrott – så förbereder du dig

Strömavbrott kan göra att du blir utan ljus, värme och vatten. Men är du förberedd klarar du det betydligt bättre. Här är råden som gör dig bättre rustad inför ett elavbrott.

Att göra vid strömavbrott

När strömmen har gått kan du bli utan både vatten och värme hemma. Kylvaror tinar snabbt, mobiltelefoner laddar ur och information är inte längre lika lättillgänglig. Ett strömavbrott kan pågå betydligt längre än vad vi är vana vid eller idag kan tänka på. Om strömavbrottet sträcker sig över flera dagar får det en väldigt stor påverkan på oss, våra närstående och grannar och hela samhället - speciellt på vintern.

– Men det finns flera saker du kan göra för att vara förberedd och klara dig bra, säger Daniel Norman som är krisexpert på Röda Korset.

1. Slå på radion!

Kunskap är viktigt i kris, Sveriges Radio P4 har som uppdrag att sända ut information till allmänheten. Skaffa en vev-radio eller en radio med extra batterier så att du kan få information. I P4 kan du till exempel höra om kommunen ställt ut vattentankar, öppnat värmestugor eller ordnat annan hjälp.

2. Tappa upp vatten

Om det blir ett större elavbrott som varar lång tid kan vattnet sluta rinna i kranarna efter ett tag. Se till att ha dunkar och flaskor hemma som du kan fylla för att ha dricksvatten och möjlighet att laga mat. Du behöver minst tre liter vatten per person och dag.

– När temperaturen sjunker och vi blir kalla behöver vi dricka mer vatten och äta mer mat än vanligt för att fylla på med energi inifrån, förklarar Daniel Norman.

3. Lagra lättlagad mat

När du inte kan använda spisen i köket och det inte kommer något vatten ur kranarna behövs ofta mat som enkelt går att värma. Snabbmakaroner, ris, potatismos och konserver är bra att ha hemma. Nötter och choklad ger snabbt ny energi. Vill du spara på vattnet så koka pasta direkt i såsen, eller häll ut en burk krossade tomater för att koka i. Stormkök, grill, bränsle och tändstickor kan hjälpa dig att klara enklare matlagning hemma.

– Att förbereda sitt skafferi eller sin krislåda kan vara kul. Testa olika sorters mat och provlaga då och då så att du är förberedd. Byt ut mat som du inte tycker om och ersätt med något godare, säger Daniel.

4. Ladda mobilen

Vid ett strömavbrott fungerar inte din dator och tv:n som vanligt. Du kan inte ladda din mobiltelefon genom vanliga el-uttag i väggen. Se till att ha en powerbank, ladda mobilen i bilen, eller skaffa en vev-laddare till din mobil i förväg så att du och dina anhöriga kan hålla kontakt.

5. Stäng ute kylan

Många bostäder i våra städer är beroende av el för värmens skull. Mitt i vintern kan ett hem börja kännas kallt redan efter några timmar. Försök att hålla värmen i ett rum där du vistas till exempel genom att hålla dörren stängd och hänga filtar för fönstren. I viss mån går det att värma upp en lägenhet eller annan bostad utan el. Använd gärna en alternativ värmekälla som fotogen- eller gasol-element. Prova utrustningen innan krisen så du säkert kan använda det vid behov. Om ni är flera – samla er i samma rum för att hålla värmen tillsammans. Värmeljus sprider ljus och lite värme, men tänk på säkerheten och släck ljus och element innan ni ska sova!

6. Håll koll på varandra!

Om det blir ett längre strömavbrott är det bra att hålla kontakten med grannarna. Kanske kan ni hjälpa varandra? Håll koll på äldre och andra som kan behöva extra hjälp.

– I en kris är gemenskapen viktig. I en by kan man till exempel hjälpas åt att ta fram vatten, ladda mobiltelefoner och hitta en plats där de som behöver det kan värma sig, tipsar Daniel.

– I en stad kan grannar hjälpas åt att hålla i gång en grill på gården så att alla får i sig varm mat.

7. Fixa en provisorisk toalett

Utan vatten kan du inte spola på toa, så om elen skulle bli borta länge kommer inte din toalett att fungera som vanligt.

– Använd plastpåsar i toaletten istället, så du inte känner dig begränsad att göra dina behov. Tänk också på hur du ska ta hand om påsen, och även andra sopor som uppstår i hemmet vid en längre krissituation.

8. Ha medicin hemma

Utan el fungerar det inte heller att handla som vanligt i butikerna. Försök att ha ordentligt med dina mediciner hemma och hjälp gärna äldre anhöriga att hämta ut medicin i den mån det går så att det finns ett litet lager inför ett eventuellt strömavbrott i vinter.

9. Strömavbrott och andra kriser

Om det oväntade inträffar finns vissa saker du behöver ha hemma. Packa också en krislåda så klarar du dig längre – här nedan kan du se vad en sådan bör innehålla.

Krislåda med mat, vatten och mediciner

Vad behöver du ha hemma i en kris?

Krislåda – saker att ha hemma