Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Skänka till second hand? Detta ska du tänka på!

Johanna Ronström, Verksamhetschef i Örebro Rödakorskrets ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du skänker till våra butiker.
Johanna Ronström, Verksamhetschef i Örebro Rödakorskrets ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du skänker till våra butiker.
Publicerad: 10 jan 2023
Lästid: ca

Skulle jag kunna ge detta till en nära vän eller släkting? Ställ gärna den frågan till dig själv nästa gång du funderar på att skänka något till Röda Korset second hand. Är svaret ja, då tar vi gärna emot prylen eller plagget! Sånt som är helt, rent och fungerande kan vi nämligen sälja och på så sätt få in pengar som används för att hjälpa människor i utsatthet – både i Sverige och i andra länder.

Ditt inlämnade plagg eller pryl omvandlas till nytta där behoven är som störst, både i Sverige och i världen.

– Johanna Ronström, Verksamhetschef i Örebro Rödakorskrets

Trasiga och smutsiga kläder och saker ger motsatt effekt

Trasiga och smutsiga kläder eller saker blir i stället motsatsen till en gåva. De går inte att sälja utan skapar mer jobb för oss, i form av både sortering och återvinning. Och jag tror inte att det var givarens tanke. Av allt som skänks till Röda Korset kan ungefär 40 procent säljas i butik. Resten väljs bort för att i stället återvinnas. Som givare kan det förstås vara svårt att veta vad som funkar i butik. Många tänker kanske att ”det saknas ju bara en knapp” eller ”den där radion går ju att laga”. Men även en liten fläck på en i övrigt hel tröja, eller en liten flisa som gått ur porslinet, gör tyvärr att plagget eller tallriken oftast inte går att sälja.

Många av våra lokala rödakorsföreningar har inte heller möjlighet att laga saker. Det skulle kräva för mycket resurser – bara att sortera allt och se till att det är snyggt i butiken är ett stort jobb. Därför ser vi gärna att ni själva i stället lämnar defekta saker direkt till återvinningen.

Överskottet går till våra verksamheter - både i Sverige och i världen

De pengar vi får in från våra second hand-butiker går till lokala verksamheter – som mötesplatser, integrationsverksamhet, krisberedskap och rödakorsvärdar – men en del av överskottet skickar vi vidare till Röda Korsets insatser nationellt och i andra länder.

På så sätt förvandlas ditt inlämnade plagg eller pryl till nytta där behoven är som störst.

Det vi har svårast att sälja är nog tjocktv-apparater, vhs-band och uppslagsverk. I övrigt tar många lokala rödakorsföreningar emot allt från verktyg till möbler och heminredning. Och kläder går fantastiskt bra – så länge de är hela, rena och fungerande.

Lämna din gåva i butik

Lämna dina hela och rena saker till din närmaste Röda Korset Second Hand-butik. För information om öppettider, vad butiken säljer och tar emot för typ av gåvor – sök butik här nedan. Vissa butiker erbjuder även upphämtning.

Vill du lämna in möbler och större gåvor?

Kontakta gärna din närmaste butik för mer information.