Sjukhusvärden Margaretha klädd röd väst

Möt en rödakorsvärd

Möt en rödakorsvärd

Margaretha Bergström har varit rödakorsvärd på Södersjukhuset i Stockholm under nästa två decennier. Här berättar hon mer.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Det här med service måste man ha i sig, annars går det inte. Och jag passar bra till det här, det har jag fått höra!

Jag står i sjukhusentrén på Södersjukhuset i Stockholm varje tisdagsförmiddag. Ibland är patienter som kommer hit lite vilsna, då frågar jag om jag kan hjälpa till. Vissa är oroliga och har glömt vart de ska, då tar vi reda på det. Ibland hjälper jag till med att hämta en rullstol. Vi har fått nya, de är stiliga men lite svåra att svänga med, tycker jag.

Den sociala biten är viktig för mig, här träffar jag otroligt mycket folk. Många känner igen mig och säger hej – till och med på stan! En kille som var här nyligen kände igen mig från 2005. Du är dig precis lik, sa han!

Jag började jobba inom vården, men bytte bransch och började på Skatteverket. Sen jobbade jag med ekonomi på Försvaret. Men nu är jag här sen 18 år. Det var en väninna som undrade om inte jag också ville bli rödakorsvärd, på den vägen är det. Många ombyggnationer senare håller jag fortfarande på.

Och jag har alltid med mig något när jag går härifrån. Jag träffade precis en glad äldre dam i rullstol. Hon berättade att hon fått så fin hjälp av en härlig doktor. Det var fint att höra.

Det är patienterna som betalar mig – med sin uppskattning. När jag inte varit här på ett tag så händer det att jag får höra ”Var har du varit?”. Då blir jag glad.

Rödakorsvärdar - så funkar det

  • 1959 startade Röda Korsets verksamhet med sjukhusvärdinnor. Det började på Södersjukhuset i Stockholm, men flera andra sjukhus följde snabbt efter.

  • I dag finns fler än 1 300 rödakorsvärdar på över 65 platser i Sverige. I bland annat Uddevalla, Eskilstuna, Borås, Nacka, Danderyd, Malmö och Lund besöker rödakorsvärdarna också svårt sjuka och döende patienter.

  • Vad gör en rödakorsvärd?
    Mycket! Det handlar om att finnas till hands när någon behöver stöd och hjälp, bland annat för att hitta rätt på sjukhuset. Andra uppgifter kan vara att ringa efter sjukresor/färdtjänst eller vara sällskap om väntan blir lång eller oron känns svår.

    Att vara rödakorsvärd är ett frivilliguppdrag, du utför inget sjukvårds- eller omvårdnadsarbete och ersätter aldrig personal. Som rödakorsvärd är du också en viktig del av Röda Korsets beredskap i händelse av en större samhällskris.

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!

Rödakorsvärd lyssnar på sängliggande patient

Rödakorsvärdar i vården

Läs om rödakorsvärdar
Män i pool får sjukgymnastik som behandling

Vård och behandling

Läs om vård och behandling