Barn i Etiopien.

Etiopien – hungersnöd i konfliktens spår

Etiopien – hungersnöd i konfliktens spår

Barn och vuxna har tvingats överge sina hem i norra Etiopien där strider rasat. Bristen är stor på mat, vatten, vård och tak över huvudet – vi kämpar för att hjälpa.

Etiopien är ett stort land med över 100 miljoner invånare som ligger i östra Afrika, vid det som ibland kallas för Afrikas horn. Barn och vuxna i landet har de senaste åren drabbats hårt av hungerskris, naturkatastrofer och väpnade konflikter.

Omkring 28 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Vi på Röda Korset har länge arbetat för att ge stöd, bland annat med hjälp av våra tiotusentals lokala volontärer.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp
Mamma och barn framför tält.

Akut hunger och torka

Hungerkris på Afrikas horn

Hjälper efter konflikten i Tigray

I slutet av 2020 blossade en väpnad konflikt upp i Tigrayregionen i norra Etiopen.  Hundratusentals människor flydde sina hem, infrastrukturen förstördes och det var svårt att nå de konfliktdrabbade områden med livsnödvändiga saker som mat och mediciner. Under hösten 2022 avtalade parterna i konflikten om att få ett stopp på striderna.

Vi ger stöd till människor i Tigray och andra områden som drabbats av stridigheterna. Våra volontärer på plats utgör ett livsviktigt stöd, inte minst när det är svårt med nödhjälp utifrån.

Vi har delat ut fröer och gödsel till tiotusentals familjer, bland annat i Tigray. Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp.

Hungern drabbar många i Etiopien

I spåren av svår tork och väpnad konflikt har hungersnöden brett ut sig i Etiopien. Enligt FN är miljontals barn och vuxna undernärda och omkring 20 miljoner behöver hjälp med att få tillräckligt med mat. Bristen på rent vatten drabbar dessutom många hårt.

Vi på Röda Korset ger stöd för att stoppa hungern. Det handlar om akuta åtgärder för att se till att människor får vård, mat, vatten och andra förnödenheter. Men också om att jobba långsiktigt för att försöka förhindra framtida hungerkriser.

Nödhjälp delas ut i Etiopien av Röda Korset.
Här får människor på flykt i ett läger i Amhararegionen hjälp med hushållsutrustning samt kontantstöd så att de kan köpa det de behöver mest.
Barn på flykt

På flykt i världen

Läs om flyktingar i världen
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar