Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Etiopien – hungersnöd i konfliktens spår

Vår nödhjälp når fram i den konfliktdrabbade regionen Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är dock utbredd och mer hjälp behövs.
Vår nödhjälp når fram i den konfliktdrabbade regionen Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är dock utbredd och mer hjälp behövs.

Livsnödvändig medicin till norra Etiopien

Strider som pågått i Etiopien har drabbat civilbefolkningen hårt. Under lång tid har det varit svårt att nå in med humanitärt stöd i de norra delarna av landet. Men Röda Kroset har kunnat från tid till annan kunnat nå fram med hjälptransporter med mat, mediciner och annat. 

Under hösten 2022 har parter i den väpnade konflikten avtalat om att få ett stopp på striderna. Inte långt efter det kunde vi komma fram med den första hjälptransporten sedan augusti. Två lastbilar fulla med mediciner anlände till staden Mekele i Tigrayområdet.

– Det är en enorm lättnad för oss att leverera den här lasten. Sjukvårdssystemet i regionen är under extrem press och våra leveranser är en livlina för människor som behöver medicinsk hjälp”, säger Nicolas Von Arx, delegationschef för Internationella rödakorskommiten i Etiopien.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr
Mamma och barn i Somalia. Afrikas horn drabbas hårt av torka och hunger.
Afrikas horn – akut hungerkris

Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra ...

Läs mer

Brist på mat drabbar miljoner etiopier

Hungern är utbredd på grund av torka i kombination med de pågående striderna. Lokala bönder saknar utsäde och gödsel för att försörja sig.

–  Vi kan inte odla grödor utan gödsel och de gödningsmedel som vi hade har stulits, säger Weysero, en av Tigrays många landbrukare som är beroende av sina odlingar för att överleva.

Risken är stor att matbristen kommer fortsätta öka, och drabba ännu fler människor.

Svårt att få kontakt med anhöriga

Många i landet har tvingats att fly. Särskilt många är drabbade i Tigray, som gränsar till Eritrea och Sudan. Sedan striderna blossade upp 2020 har människor sårats och sjukhusen klarar inte av att ta hand om alla.

Telekommunikationen har legat nere och det har gjort att människor inte kunnat komma i kontakt med familjemedlemmar. Många har tagit sig över gränsen från Etiopien till Sudan. Behoven av mat, rent vatten och tak över huvudet är mycket stora.

Så hjälper Röda Korset i Etiopien

Vi har länge gett stöd till människor i Etiopien och de områden som nu drabbas av stridigheter. Våra volontärer på plats utgör ett livsviktigt stöd, inte minst när det är svårt med nödhjälp utifrån.

Vi har delat ut fröer och gödsel till tiotusentals familjer, bland annat i Tigray.

Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp.

I Sudan finns vi också på plats och hjälper människor som har flytt. Vi stödjer hjälpinsatserna i både Etiopien och Sudan via vår katastroffond.

Hur situationen utvecklas den kommande tiden i området följer vi noggrant. Mer stöd behövs och vi arbetar just nu för att kunna göra mer.