Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Etiopien – hjälpen når fram till Tigray

Nödhjälp är framme i det konfliktdrabbade Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är utbredd och mer hjälp behövs.
Nödhjälp är framme i det konfliktdrabbade Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är utbredd och mer hjälp behövs.

Livsnödvändig medicin till Tigray

Striderna i Tigrayregionen i norra Etiopien har drabbat civilbefolkningen hårt. Under lång tid kom hjälpen utifrån inte in i området men sedan ett tag tillbaka kan Röda Kroset åter nå fram med hjälptransporter. Flyg med framför allt medicin och sjukvårdsutrustning har flugits in till Mekelle, regionens huvudstad. Efterlängtade lastbilskonvojer med mat, vattenreningsutrustning och fröer. Hjälpen kommer att distribueras över hela Tigray.

– Det är en stor lättnad att hjälpen kommer fram nu. Den är en livlina för tusentals människor, och jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att vi kan fortsätta leverera hjälp till Tigray, säger Apollo Barasa, Internationella Rödakorskommittén i Etiopien. 

 

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr
Mamma och barn i Somalia. Afrikas horn drabbas hårt av torka och hunger.
Afrikas horn – akut hungerkris

Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra ...

Läs mer

Brist på mat drabbar miljoner

Hungern är utbredd på grund av torka i kombination med de pågående striderna. Lokala bönder saknar utsäde och gödsel för att försörja sig.

–  Vi kan inte odla grödor utan gödsel och de gödningsmedel som vi hade har stulits, säger Weysero, en av Tigrays många landbrukare som är beroende av sina odlingar för att överleva.

Risken är stor att matbristen kommer fortsätta öka, och drabba ännu fler människor.

Svårt att få kontakt med anhöriga

Många har flytt från Tigray, som gränsar till Eritrea och Sudan, sedan striderna blossade upp 2020. Människor har sårats och sjukhusen klarar inte av att ta hand om alla.

Telekommunikationen har legat nere och det har gjort att människor inte kunnat komma i kontakt med familjemedlemmar. Många har tagit sig över gränsen till Sudan. Behoven av mat, rent vatten och tak över huvudet är mycket stora.

Så hjälper Röda Korset

Vi har länge gett stöd till människor i norra Etiopien och de områden som nu drabbas av stridigheter. Våra volontärer på plats utgör ett livsviktigt stöd, inte minst när det är svårt med nödhjälp utifrån.

Vi har delat ut fröer och gödsel till tiotusentals familjer i Tigrayregionen.

Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp.

I Sudan finns vi också på plats och hjälper människor som har flytt. Vi stödjer hjälpinsatserna i både Etiopien och Sudan via vår katastroffond.

Hur situationen utvecklas den kommande tiden i området följer vi noggrant. Mer stöd behövs och vi arbetar just nu för att kunna göra mer.