Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Etiopien – hungersnöd i konfliktens spår

Vår nödhjälp når fram i den konfliktdrabbade regionen Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är dock utbredd och mer hjälp behövs.
Vår nödhjälp når fram i den konfliktdrabbade regionen Tigray, där barn och vuxna lider brist på mat, vatten och vård. Matbristen är dock utbredd och mer hjälp behövs.

Etiopien är ett stort land med över 100 miljoner invånare som ligger i östra Afrika, vid det som ibland kallas för Afrikas horn. Barn och vuxna i landet har de senaste åren drabbats hårt av hungerskris, naturkatastrofer och väpnade konflikter.

Omkring 28 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Vi på Röda Korset har länge arbetat för att ge stöd och rädda liv, bland annat med hjälp av våra tiotusentals lokala volontärer.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr
Mamma och barn i Somalia. Afrikas horn drabbas hårt av torka och hunger.
Afrikas horn – akut hungerkris

Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra ...

Läs mer

Hjälper efter konflikten i Tigray

I slutet av 2020 blossade en väpnad konflikt upp i Tigrayregionen i norra Etiopen.  Hundratusentals människor flydde sina hem, infrastrukturen förstördes och det var svårt att nå de konfliktdrabbade områden med livsnödvändiga saker som mat och mediciner. Under hösten 2022 avtalade parterna i konflikten om att få ett stopp på striderna.

Vi ger stöd till människor i Tigray och andra områden som drabbats av stridigheterna. Våra volontärer på plats utgör ett livsviktigt stöd, inte minst när det är svårt med nödhjälp utifrån.

Vi har delat ut fröer och gödsel till tiotusentals familjer, bland annat i Tigray. Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp.

Hungern slår mot många

I spåren av svår tork och väpnad konflikt har hungersnöden brett ut sig. Enligt FN är miljontals barn och vuxna undernärda och omkring 20 miljoner behöver hjälp med att få tillräckligt med mat. Bristen på rent vatten drabbar dessutom många hårt.

Vi på Röda Korset ger stöd för att stoppa hungern. Det handlar om akuta åtgärder för att se till att människor får vård, mat, vatten och andra förnödenheter. Men också om att jobba långsiktigt för att försöka förhindra framtida hungerkriser.