Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Nagorno-Karabach – konflikten slår mot civila

Stridigheterna i Nagorno-Karabach har tvingat familjer att fly. Röda Korset hjälper på plats.
Stridigheterna i Nagorno-Karabach har tvingat familjer att fly. Röda Korset hjälper på plats.
Publicerad: 01 dec 2020
Lästid: ca

Långvarig konflikt som blossar upp

Nagorno-Karabach är ett område i södra Kaukasus som både Armenien och Azerbajdzjan gjort anspråk på historiskt. Motsättningar har funnits väldigt länge i området. På 1990-talet, när Sovjetunionen fallit, blev det fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan hade utropat sig som självständiga stater. Konflikten och de strider som nu pågår gäller inte bara Nagorno-Karabach utan också angränsande områden.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Omfattande skador efter strider

Efter flertalet veckor av intensiv våldsutveckling i Nagorno-Karabach har civila dött och skadats. Hus och hem, företag och tidigare fyllda gator har reducerats till grus. Familjer med små barn och äldre har tvingats fly eller ta skydd i källare utan värme

En överenskommelse om vapenvila kom på plats 9 november. Men situationen för många människor i området är fortfarande svår.

─ Vi hoppas att en humanitär vapenvila kan komma att respekteras och leda till att människor slipper fly undan bomber och beskjutning, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset.

Stora hjälpbehov – vi ger stöd

Många människor behöver hjälp och med vinterkyla blir behoven av stöd än större. Våra kollegor i området når ut med humanitärt stöd på bägge sidor i konflikten och bidrar bland annat med utdelning av mat, hygien-kit och leverans av sjukvårdsmaterial. Skadade har undsatts och vi hjälper med transport till sjukhus och insamling av blod. Tiotusentals människor har nåtts av vårt stöd. 

Uppdrag som pågått länge

Internationella rödakorskommittén har genom sina delegationer i Baku och Yerevan samt uppdraget i Nagorno-Karabach arbetat i regionen sedan 1992. Främsta uppgiften är att bistå längs den så kallade kontaktlinjen och den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan.