
Nagorno-Karabach – konflikten slår mot civila
Långvarig konflikt som blossar upp
Nagorno-Karabach är ett område i södra Kaukasus som både Armenien och Azerbajdzjan gjort anspråk på historiskt. Motsättningar har funnits väldigt länge i området. På 1990-talet, när Sovjetunionen fallit, blev det fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan hade utropat sig som självständiga stater. Konflikten och de strider som nu pågår gäller inte bara Nagorno-Karabach utan också angränsande områden.

90-åriga Ida har flytt undan striderna i Nagorno-Karabach. "Jag har många barnbarnsbarn och jag är så glad över att få leva omgiven av dem. Men nu vet jag inte var alla är och jag är väldigt orolig", säger hon.
ICRC
Rädda liv varje dag!
Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Omfattande skador efter strider
Efter flertalet veckor av intensiv våldsutveckling i Nagorno-Karabach har civila dött och skadats. Hus och hem, företag och tidigare fyllda gator har reducerats till grus. Familjer med små barn och äldre har tvingats fly eller ta skydd i källare utan värme.
En överenskommelse om vapenvila kom på plats 9 november. Men situationen för många människor i området är fortfarande svår.
─ Vi hoppas att en humanitär vapenvila kan komma att respekteras och leda till att människor slipper fly undan bomber och beskjutning, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset.
Stora hjälpbehov – vi ger stöd
Många människor behöver hjälp och med vinterkyla blir behoven av stöd än större. Våra kollegor i området når ut med humanitärt stöd på bägge sidor i konflikten och bidrar bland annat med utdelning av mat, hygien-kit och leverans av sjukvårdsmaterial. Skadade har undsatts och vi hjälper med transport till sjukhus och insamling av blod. Tiotusentals människor har nåtts av vårt stöd.
Uppdrag som pågått länge
Internationella rödakorskommittén har genom sina delegationer i Baku och Yerevan samt uppdraget i Nagorno-Karabach arbetat i regionen sedan 1992. Främsta uppgiften är att bistå längs den så kallade kontaktlinjen och den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan.