Hjälpsändning från Röda Korset i Nagorno-Karabach.

Nagorno-Karabach – konflikten slår mot civila

Nagorno-Karabach – konflikten slår mot civila

Stridigheter i Nagorno-Karabach har slagit hårt mot många människor. Röda Korset hjälper på plats.

Långvarig konflikt som blossar upp

Nagorno-Karabach är ett område i södra Kaukasus som både Armenien och Azerbajdzjan gjort anspråk på historiskt. Motsättningar har funnits väldigt länge i området. På 1990-talet, när Sovjetunionen fallit, blev det fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan hade utropat sig som självständiga stater. 2020 eskalerade konflikten och intensiva strider följde. I november samma år slöts en vapenvila. Konflikten gäller inte bara Nagorno-Karabach utan också angränsande områden.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Steg 1 av 3
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Stora hjälpbehov i Nagorno-Karabach – vi ger stöd

Många människor behöver hjälp i Nagorno-Karabach. Våra kollegor i området når ut med humanitärt stöd på bägge sidor i konflikten och bidrar bland annat med utdelning av mat, hygien-kit och leverans av sjukvårdsmaterial. Vi hjälper också med vårdtransport, exempelvis vid den så kallade Lachinkorridoren. Tiotusentals människor har nåtts av vårt stöd. 

Uppdrag som pågått länge

Internationella rödakorskommittén har genom sina delegationer i Baku och Yerevan samt uppdraget i Nagorno-Karabach arbetat i regionen sedan 1992. Främsta uppgiften är att bistå längs den så kallade kontaktlinjen och den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. Vi är en neutral hjälporganisation som jobbar för att ge stöd till människor i nöd.

Brödpaket delas ut i krigets Aleppo

I krig och konflikt

Läs om krig och konflikt
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar