Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Nagorno-Karabach – konflikten slår mot civila

Konflikten i Nagorno-Karabach har tvingat familjer att fly. Röda Korset hjälper på plats.
Konflikten i Nagorno-Karabach har tvingat familjer att fly. Röda Korset hjälper på plats.
Publicerad: 31 mar 2023
Lästid: ca

Aktuellt: Oroande läge med strider

Strider har åter blossat upp i det konfliktdrabbade Nagorno-Karabach. Vi ser med stor oro på det som händer och hur civila åter igen skadas och dödas.

Vi ser till att mat och mediciner kommer fram till människor i nöd och uppmanar alla stridande parter att respektera krigets lagar och skydda civila. 

Långvarig konflikt som blossar upp

Nagorno-Karabach är ett område i södra Kaukasus som både Armenien och Azerbajdzjan gjort anspråk på historiskt. Motsättningar har funnits väldigt länge i området. På 1990-talet, när Sovjetunionen fallit, blev det fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan hade utropat sig som självständiga stater. 2020 eskalerade konflikten och intensiva strider följde. I november samma år slöts en vapenvila. Konflikten gäller inte bara Nagorno-Karabach utan också angränsande områden.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Stora hjälpbehov – vi ger stöd

Många människor behöver hjälp i Nagorno-Karabach. Våra kollegor i området når ut med humanitärt stöd på bägge sidor i konflikten och bidrar bland annat med utdelning av mat, hygien-kit och leverans av sjukvårdsmaterial. Vi hjälper också med vårdtransport, exempelvis vid den så kallade Lachinkorridoren. Tiotusentals människor har nåtts av vårt stöd. 

Uppdrag som pågått länge

Internationella rödakorskommittén har genom sina delegationer i Baku och Yerevan samt uppdraget i Nagorno-Karabach arbetat i regionen sedan 1992. Främsta uppgiften är att bistå längs den så kallade kontaktlinjen och den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. Vi är en neutral hjälporganisation som jobbar för att ge stöd till människor i nöd.