Sin Yong Gum böjer sig ner och fiskar upp ett par genomdränkta salladskålshuvuden från en bunke med iskallt vatten. Sedan trycker hon snabbt ned dem i ett högt kärl av lera. Fyller handen med salt och klappar in det i kålen. Bredvid står hennes syster Sin Yong Bok och pressar på samma sätt.
– Nu måste kålen stå en dag. Sedan sköljer vi bort saltet och begraver krukan i jorden tillsammans med chili. Det tar en månad att få fram en riktigt god smak.
Hon talar om kimchi, den koreanska nationalrätten. En källa till näring i ett land där marginalerna är små. Över tio miljoner människor, 40 procent av befolkningen, måste lita till humanitär hjälp för att klara sig. En rekordhetta i somras förvärrade en redan svår situation, just när pollineringen av ris, majs och andra grödor skulle ske. Röda Korset anslog omedelbart 2.2 miljoner kronor ur sin katastroffond och ryckte ut med vattenpumpar. Ändå förstördes stora delar av skörden.
Brist på rent vatten
Även tillgång till rent vatten är ett problem. Bland Sin Yong Gum och hennes grannar är det bara några få som kan pumpa upp något ur de grunda brunnarna. Det räcker inte långt. Istället får man söka sig till förorenade vattendrag som orsakar mag- och tarminfektioner. På landsbygdens små kliniker gapar medicinhyllorna ofta tomma – ohälsan är ett faktum i Demokratiska Folkrepubliken Korea. Eller Nordkorea som de flesta svenskar säger.
– De humanitära behoven är oroväckande stora. I nuläget har landet sanktioner mot sig som även påverkar hjälporganisationer.
– Vi på Röda Korset är medvetna om att avsikten med sanktionerna inte är att förhindra det humanitära arbetet i Nordkorea. Men samtidigt brottas vi med förseningar när det gäller hjälpsändningar. I nuläget har vi bland annat svårt att få in varor som behövs i sjukvården, som stetoskop och rondskålar för sterilisering till lokala hälsokliniker. Vår förhoppning är att sanktionerna inte ska drabba hjälparbetet. Då kan miljontals människor få den hjälp de behöver, säger Åsa Sandberg, Röda Korsets handläggare för Nordkorea (bild nedan).