Två volontärer med matkassar

Bli volontär i kris

Bli volontär i kris

Hjälp andra i samband med en kris. Ditt engagemang är viktigt, tillsammans är vi starka!

Svenska Röda Korset kan vid en lokal kris få uppdrag av olika myndigheter att samordna behovet av volontärer och intresseanmälningar från personer som vill engagera sig runt om i landet.

Det innebär att vi tar emot och bearbetar intresseanmälningar och matchar personer mot uppdrag och aktuella behov. Du blir inte automatiskt volontär hos oss, utan den aktör som leder den lokala krisinsatsen leder också dig som volontär, och ansvarar för allt kring ditt uppdrag.

Vanliga frågor och svar

Vad händer efter att jag har anmält mig?

Vi går igenom din ansökan och matchar mot de uppdrag som finns. Tillsammans med våra lokalföreningar eller andra aktörer runt om i landet ser vi till att bemanna där det behövs. Blir du inte matchad direkt så ligger din ansökan kvar för sökning när det kommer in nya uppdragsförfrågningar.

Vem kommer att kontakta mig?

Om du blir matchad till en krisinsats kommer du att få ett mejl från oss med information om vilka förutsättningar som gäller för ditt uppdrag. Du måste svara ja eller nej till det specifika uppdraget. Svarstiden kan vara kort. Då det kan vara ett akut behov kommer vi att behöva skicka förfrågan till fler personer än vi behöver skicka till krisinsatsen. Det är inte garanterat att du blir antagen även om du tackar ja till uppdraget. Nya behov kan uppstå med kort varsel så möjligheten är stor att just din hjälp istället kommer att behövas på ett annat uppdrag.

Blir jag volontär hos Röda Korset?

När du blir spontanfrivillig i insatsen så leds du av ansvarig aktör på plats, det kan antingen vara en lokal rödakorsförening eller en extern aktör. Uppdragen som vi förmedlar leds av olika aktörer, det är allså inte alltid Röda Korset. Du är självklart varmt välkommen att fortsätta som volontär i någon av Röda Korsets lokalföreningar när denna insats är avslutad.

Jag har anmält intresse men ingen har hört av sig?

Det är svårt att i förväg veta exakt hur många och vilka kompetenser som kan behövas vid insatsen. Alla som anmäler sig kommer inte att kunna få ett uppdrag, men ditt engagemang är ändå alltid av stor vikt. Behoven kan förändras snabbt, och plötsligt kanske det är just någon som du som behövs. Stödet i att veta att så många vill bidra är också guld värt för dem som just nu kämpar i den pågående krisen.

Får jag betalt för min insats?

De allra flesta uppdrag är som obetald spontanfrivillig. I enstaka fall kan vi komma att hjälpa till med matchning för betalda uppdrag som anställd, det kommer tydligt att framgå i dessa fall. 

Ersätts jag för eventuella utlägg jag har i samband med min insats?

Förutsättningarna ser olika ut på olika platser och vad för utlägg som ersätts beror på aktuell samordnande aktör. När du deltar i en krisinsats är det aktören som är ansvarig på plats som ansvarar för ditt deltagande och att du får det stöd och den information som krävs för uppdraget.

Vilket uppdrag har Röda Korset i att samordna volontärer? 

Svenska Röda Korset har fått i uppdrag av MSB och Socialstyrelsen att ta emot och samordna intresseanmälningar för att bli spontanfrivillig i händelse av kris. Väl på plats i krisinsatsen är det den ansvariga aktören som ansvarar för alla spontanfrivilliga och att de får det stöd och information som krävs. 

Vad kan jag göra för att hjälpa till i framtiden? 

Vi behöver alltid människor som är redo att hjälpa till när något händer. Vi finns på plats över hela landet och har många olika volontäruppdrag, till exempel krisstödjare och olika uppdrag inom första hjälpen.

Vi på Svenska Röda Korset kommer under de närmsta åren utbilda många beredskapsfrivilliga som kan vara redo när något händer. Mer information om det kommer framöver.

Finns det något annat jag kan göra nu?

Tipsa gärna vänner och andra om att också anmäla intresse för att bli spontanfrivillig i krisinsatsen! Du kan också bidra till vårt arbete i Sverige och världen genom att swisha valfritt belopp till 900 80 12 eller ge en gåva här.

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!