Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Nacka: Frivilliga/frivilligledare till läxhjälp och träna svenska!

Plats: Nacka

Ideellt uppdrag: Frivilligledare och frivilliga sökes till läxhjälp och träna svenska i Fisksätra, Orminge, Saltsjöbaden, Finntorp

Du behövs! Frivilligt engagemang utgör själva grunden för Röda Korsets arbete. 

Som frivillig inom Träna svenska och Läxhjälp bidrar du till att stärka människors förutsättningar att hantera och påverka sin situation. Språket är viktigt för att komma in i det svenska samhället. Lika viktigt är att umgås med andra och skapa nya kontakter.

Uppdragsbeskrivning 

Då vi efter sommaren planerar att öppna upp läxhjälp och träna svenska igen söker vi fler frivilliga samt frivilligledare. Uppdragen är separata från varandra men faller inom samma område.

  •  Läxhjälp

Sker digitalt tillsvidare. Vi har träffar en em/kväll per vecka per ort. Som frivillig representerar du Röda korset och hjälper individer som behöver hjälp med sina läxor i de ämnen du anmält intresse. Du ska inte göra deltagarnas läxor utan fokus är på att hjälpa dem förstå sina läxor och hjälpa dem att hjälpa sig själva.

  • Träna svenska

Som frivillig representerar du Röda korset och hjälper individer som tränar sig i att tala svenska. När vi träffas utgår vi från deltagarnas språknivå och intressen som kan vara olika från gång till gång. Det viktiga är att vi övar och hjälper varandra att utveckla språket, inte att kunna perfekt grammatik. Till denna grupp söker vi en frivilligledare som kan hjälpa till att starta upp gruppen igen efter en längre paus. 

Det finns upparbetade relationer med biblioteken och det finns frivilliga (även om vi söker fler nu) men vi behöver ytterligare personer som leder arbetet (ser till att någon ställer lokalen i ordning, ser till att vi annonserar verksamheten (finns kommunikationsansvarig som hjälper dig med detta), har kontakt med eventuellt bibliotek där vi håller till, sköter kontakten med de frivilliga och rekryterar fler frivilliga (genom vår rekryteringsgrupp) om det behövs fler.

Omfattning 

Du ställer upp så mycket du vill och hinner men vi ser gärna att du är med 1-4 gånger per månad (ca 2-3 timmar, em/kväll).   

För att kunna utföra uppdraget behöver du:  

  • trivas bland människor
  • var någorlunda självgående
  • kunna ta till dig skrivna instruktioner på svenska

Det är meriterande om du kan tala och förstå andra språk än svenska och engelska liksom om du har pedagogisk erfarenhet. 

Det är också viktigt att du: 

  • är lugn och trygg i dig själv och har god självkännedom 
  • är nyfiken, lyhörd och flexibel 
  • kan sätta gränser, både för dig själv och andra samt hålla dig till riktlinjer.   

Är det här du? Ansök gärna genom att svara på några enklare frågor!

 

Vi förutsätter att du delar Svenska Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår de obligatoriska utbildningarna/ introduktioner som krävs för uppdraget.  

Inom Svenska Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i arbetet. Människor med olika bakgrund, etnicitet, könsidentitet, ålder och funktionsvariation breddar vår kompetens och förmåga att utföra vårt uppdrag. 

Vi har sju grundprinciper: 
Humanitet – Opartiskhet – Neutralitet – Självständighet – Frivillighet – Enhet – Universalitet  

Kontaktperson

Peter Rosell
Ordförande
0704827408
peter@panoramacompetence.se


Ansök