Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Volontär till träffpunkter för flyktingar och asylsökande

Plats: Växjö

TRÄFFPUNKT FÖR FLYKTINGAR OCH ASYLSÖKANDE
Röda Korset har tre olika träffpunkter i lokalerna på Arabygatan 31 som riktar sig till flyktingar och asylsökande. Vi söker volontärer som på dagtid har möjlighet att vara med som träffpunktsledare. Träffpunkterna är öppna tre dagar i veckan, måndagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 10:00-12:00. Som volontär hjälper du till att förbereda och plocka undan efteråt, volontäruppdraget är mellan klockan 9:45-12:15 (cirka)
 
Träffpunkt Måndagar
En samlingspunkt där vi bjuder på förmiddagsfika (smörgås, kakor, dricka). Här har flyktingar och asylsökande möjlighet att träffa andra i samma situation, samt träffa er volontärer som är etablerade i Sverige. På måndagar har vi även klädutdelning och mat- och hygienartiklar (mat- och hygienartiklar är begränsat och inte alltid vi har till utdelning). Som volontär ordnar du med fika, sitter med och pratar, svarar på frågor, hjälper till vid utdelning, samt håller snyggt i lokalerna. Det kan även finnas behov av att sortera kläder med mera. 
 
Träffpunkt Onsdagar
Samhällsorientering utifrån ABF:s framtagna material. Vi kommer även vid vissa tillfällen bjuda in andra aktörer såsom Arbetsförmedlingen, Skola- och barnomsorgen, Växjö kommun med flera. De olika volontärsuppdragen under onsdagar:
- ordnar du med fika
- leda samhällsorienteringen
- är ett stöd vid gruppdiskussioner
- tolkning från svenska till ukrainska (andra språk kan också bli aktuella)
 
Träffpunkt Torsdagar
Nybörjarsvenska och arbetsmarknaden. Vi erbjuder enklare svenskundervisning för nybörjare och hjälp med att söka arbete. 
Volontärsuppdrag:
-ordna med fika
-hjälper till att skriva CV och personligt brev
-visar hur olika arbetssökandesidor på nätet fungerar
-svarar på övriga frågor gällande arbetsmarknaden (material finns)
 

Uppdragsbeskrivning  

 • som volontär på träffpunkten ansvarar du för trivseln
 • ge medmänskligt stöd och praktisk hjälp till människor i kris.    
 • vara tillgänglig vid ett tillfälle (2,5 timmar) varje vecka
 • ha förståelse för att viss variation inom uppdragen kan förekomma. 
 • vara beredd på att behov och insatsens art kan ändras snabbt. 
 • delta i en introduktion och webbkurser. 
 • utifrån ditt uppdrag ingår du i Svenska Röda Korsets krisberedskap och vi ser gärna att du efter insatsen fortsätter ditt engagemang. 

Omfattning  

Varje pass är cirka 2,5 timmar och du väljer själv vilken dag som passar dig måndagar, onsdagar eller torsdagar mellan klockan 9:45-12:15.  Du bestämmer när du kan utifrån behov och dina egna förutsättningar, men förmedlar din tillgänglighet för att underlägga schemaläggning av insatsen. Förutom att delta på plats, ingår det även tid för introduktion, avstämningar och vägledning. 

Är det här du?  
Vi förutsätter att du delar Svenska Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår de obligatoriska utbildningar/introduktioner som krävs för uppdraget.   

Inom Svenska Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i arbetet. Människor med olika bakgrund, etnicitet, könsidentitet, ålder och funktionsvariation breddar vår kompetens och förmåga att utföra vårt uppdrag. i detta uppdrag är det ett stort plus i kanten om du även talar ukrainska eller ryska. 

För att kunna utföra uppdraget behöver du:  

 • vara lugn och trygg i dig själv.  
 • vara lyhörd och flexibel.   
 • vara stresstålig. 
 • ha bra samarbetsförmåga. 

Svenska Röda Korset 

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och vi finns på plats före, under och efter en katastrof. Oavsett om det är en naturkatastrof, konflikt eller annan kris. Vi ska förhindra och lindra mänskligt lidande var och när det förekommer, skydda liv och hälsa och säkerställa respekt för varje människas värde, särskilt under tider av väpnad konflikt och andra nödsituationer.  

Vi har sju grundprinciper:  
Humanitet – Opartiskhet – Neutralitet – Självständighet – Frivillighet – Enhet – Universalitet   

Kontaktperson

Ilham Abdalla
Verksamhetsutvecklare Samhällsintegration
047046041
ilham.abdalla@redcross.se


Ansök