Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Möt Amir som fått stöd att må bättre – och som nu hjälper andra.

Allt fler i Sverige dåligt. Men med rätt hjälp kan den psykiska ohälsan stävjas – ibland räcker det med att vara medmänniska.
Allt fler i Sverige dåligt. Men med rätt hjälp kan den psykiska ohälsan stävjas – ibland räcker det med att vara medmänniska.

Amir Heidari kom till Sverige 1988 med ett tungt bagage. Född och uppvuxen i Iran gick han som ung med i en väpnad grupp för att strida mot den regim som fängslat och torterat hans storebror. När han lämnade gruppen utsattes han själv för samma typ av övergrepp. Genom Röda Korset och FN kom han till slut till Sverige.

– Här fick jag god medicinsk hjälp för mina skador – men ingen frågade hur jag mådde. Jag hade mardrömmar, kände skuld och skam. Jag kände mig inte älskad och jag hatade mig själv, berättar Amir.

”Jag fick bra hjälp för mina skador, men ingen frågade hur jag mådde.”

– Amir Heidari

Mådde allt sämre

Han lyckades ändå bygga upp ett liv i Jönköping där han arbetade på Electrolux, gifte sig och bildade familj, men efter 18 år i Sverige tog det stopp. Amir mådde psykiskt allt sämre, blev sjukskriven och fick antidepressiva mediciner utskrivna, men inget hjälpte.

– Min hustru sa att jag behövde psykologhjälp, men det ville jag inte höra talas om. I den kultur jag kommer ifrån är man knäpp i huvudet om man går till en psykolog, säger Amir.

Röda Korsets behandlingscenter i Skövde gjorde skillnad

Till slut remitterades Amir till Röda Korsets center i Skövde, som är ett av sex behandlingscenter i Sverige. Där gick han i terapi i drygt två år.

– Det var jobbigt; jag grät mycket, men min psykolog var fantastisk och jag fick hjälp att göra mig av med mina känslor av skuld och skam och hat. Minnena finns kvar, men nu är de mycket lättare att bära.

Behandlingen i Skövde räddade inte bara Amir. Det räddade även hans äktenskap.

– Hade inte Amir fått hjälp hade vi säkert skilt oss. Hans psykiska ohälsa påverkade hela familjen, och allra värst var det på nätterna när han skrek och grät i sina mardrömmar, berättar hustrun Ulrica.

Hjälper andra

Numera hjälper Amir själv andra människor. Sedan 2015 är han på frivillig basis engagerad i flera afghanska flyktingar i Jönköping för att ge dem hjälp och stöd – inte minst psykiskt.

– Amir är verkligen ett exempel på hur hjälp till en enda människa kan ge ringar på vattnet, konstaterar Ulrica Heidari.

– Till alla som mår som jag gjorde vill jag säga: det finns hjälp att få! Jag är så tacksam mot Röda Korset, tillägger Amir.

Text Karin Strand och Sanne Kleiner Foto Anna Hållams