Händer som håller i tekopp

Amir fick stöd att må bättre – hjälper nu andra

Amir fick stöd att må bättre – hjälper nu andra

Allt fler i Sverige dåligt. Men med rätt hjälp kan den psykiska ohälsan stävjas – ibland räcker det med att vara medmänniska.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Amir Heidari kom till Sverige 1988 med ett tungt bagage. Född och uppvuxen i Iran gick han som ung med i en väpnad grupp för att strida mot den regim som fängslat och torterat hans storebror. När han lämnade gruppen utsattes han själv för samma typ av övergrepp. Genom Röda Korset och FN kom han till slut till Sverige.

– Här fick jag god medicinsk hjälp för mina skador – men ingen frågade hur jag mådde. Jag hade mardrömmar, kände skuld och skam. Jag kände mig inte älskad och jag hatade mig själv, berättar Amir.

”"Jag fick bra hjälp för mina skador, men ingen frågade hur jag mådde."”

Amir Heidari

Mådde allt sämre

Han lyckades ändå bygga upp ett liv i Jönköping där han arbetade på Electrolux, gifte sig och bildade familj, men efter 18 år i Sverige tog det stopp. Amir mådde psykiskt allt sämre, blev sjukskriven och fick antidepressiva mediciner utskrivna, men inget hjälpte.

– Min hustru sa att jag behövde psykologhjälp, men det ville jag inte höra talas om. I den kultur jag kommer ifrån är man knäpp i huvudet om man går till en psykolog, säger Amir.

Två flickor omfamnar varandra

Trauma – så hanterar du svåra händelser

Praktiska tips

Röda Korsets behandlingscenter gjorde skillnad

Till slut remitterades Amir till Röda Korsets center i Skövde, som är ett av sex behandlingscenter i Sverige. Där gick han i terapi i drygt två år.

– Det var jobbigt; jag grät mycket, men min psykolog var fantastisk och jag fick hjälp att göra mig av med mina känslor av skuld och skam och hat. Minnena finns kvar, men nu är de mycket lättare att bära.

Behandlingen i Skövde räddade inte bara Amir. Det räddade även hans äktenskap.

– Hade inte Amir fått hjälp hade vi säkert skilt oss. Hans psykiska ohälsa påverkade hela familjen, och allra värst var det på nätterna när han skrek och grät i sina mardrömmar, berättar hustrun Ulrica.

Hjälper nu andra

Numera hjälper Amir själv andra människor. Sedan 2015 är han på frivillig basis engagerad i flera afghanska flyktingar i Jönköping för att ge dem hjälp och stöd – inte minst psykiskt.

– Amir är verkligen ett exempel på hur hjälp till en enda människa kan ge ringar på vattnet, konstaterar Ulrica Heidari.

– Till alla som mår som jag gjorde vill jag säga: det finns hjälp att få! Jag är så tacksam mot Röda Korset, tillägger Amir.

Text: Karin Strand och Sanne Kleiner
Foto: Anna Hållams

Amir Heidari i kostym och glasögon
Amit Heidari fick hjälp att må bättre och nu är ett stöd för andra.

Mer om psykisk hälsa och ohälsa