Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Anmäl felaktig användning av emblemet

Svenska Röda Korset har i uppdrag av staten att informera om skyddsemblemet och kontakta de som använder skyddsemblemet felaktigt.
Svenska Röda Korset har i uppdrag av staten att informera om skyddsemblemet och kontakta de som använder skyddsemblemet felaktigt.
Publicerad: 10 sep 2019
Lästid: ca

Svenska Röda Korset har i uppdrag av staten att informera om skyddsemblemet och kontakta de som använder skyddsemblemet felaktigt. Vi hanterar ungefär 150 ärenden per år. I de flesta fall får vi bra dialog med användaren. Många ärenden handlar om okunskap.

Kontakta oss gärna när du ser felaktig användning. Ofta är den kopplad till sjukvård och sjukvårdsprodukter. Det kan exempelvis handla om exponering i olika typer av broschyrer för att symbolisera sjukvård, på första hjälpen-väskor, i loggor för olika privata vårdgivare, på skämtsamma t-shirtar eller smycken för sjukvårdspersonal. Ibland gäller det leksaker.

Enligt lag får heller inte symboler som kan förväxlas med det röda korset användas. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om symbolen är tillräckligt lik emblemet för att det ska ha någon betydelse. Skicka då ärendet till oss, så avgör våra experter om vi ska gå vidare med ärendet.

Enklast tar du en bild med en mobilkamera eller kopierar en länk till en hemsida där du sett att emblemet användas felaktigt, och mejlar oss på emblem@redcross.se

 

Vill du engagera dig som volontär för att hantera ärenden som skyddar emblemet?
Kontakta oss på info@redcross.se eller ring 0771-19 95 00, alla vardagar kl.10.00–12.00 och 13.00–16.00.