Sjukvårdare med eld i bakgrunden

Hjälpen gör verkligen skillnad

Hjälpen gör verkligen skillnad

Vi kämpar varje dag för att hjälpa människor i katastrofer runt om i världen. Få koll på hur våra insatser gör skillnad för de som behöver det allra mest.

Vi på Röda Korset finns på plats där det behövs, över hela världen – och ser till att hjälpen är den rätta och verkligen kommer fram. Vi når fram över frontlinjerna i krig, vi hjälper människor som är på flykt, vi räddar liv i naturkatastrofer och vi stannar kvar även när den mest akuta krisen är över för att ge stöd till människor att bygga upp sina liv och samhällen igen.

Stora insatser för krigsdrabbade

I krigets Ukraina tvingas barn och vuxna leva i skräck och behoven av hjälp är enorma. Brist på mat, vatten, sjukvård, el och värme gör livet mycket svårt. Vi fanns på plats för att stödja redan innan konflikten eskalerade och vi kommer fortsätta att hjälpa så länge det behövs.

Hittills har vi bland annat sett till så att:

 • 5 miljoner människor har fått nödhjälp
 • 8,8 miljoner kan dricka rent vatten tack vare att vi reparerat vattenledningar och infrastruktur som förstörts i kriget.
 • 1 miljon har fått vård eller krishjälp för att hantera sina upplevelser av krig och flykt.

Förutom vår insats i Ukraina är vi också på plats för att ge stöd till de som flytt till grannländerna samt även till Sverige.

Läs mer: Vår insats i Ukraina dag för dag

Räddar liv tack vare stödet

Med hjälp av alla våra givare gör vi stor skillnad. Det handlar om rädda liv på riktigt. Och att ge människor som lever i fattigdom eller drabbas av krig och katastrofer en chans att få en bättre tillvaro.
Här är några exempel på vad vi gör:

Jemen

Världens värsta humanitära kris pågår i det krigsdrabbade landet. Det mesta som människor behöver för att få livet att gå ihop råder det brist på. Vår insats är livsviktig och i fjol gjorde vi bland annat detta:

 • 6 miljoner människor fick tillgång till rent vatten och toaletter
 • 1,6 miljoner fick livsmedel, hushållsutrustning, stöd för att odla och annan hjälp för att kunna sätta mat på bordet.

Syrien

Kriget i landet har pågått ofattbart länge, i nästa 12 år. Det har lett till ett enormt lidande och en mycket svår situation för människor i landet. Vi kämpar varje dag för att rädda liv, 2021 gjorde vi bland annat detta:

 • 17 miljoner människor fick rent vatten och toaletter
 • 3 miljoner miljoner fick hjälp med mat

Demokratiska republiken Kongo

Väpnade konflikter, naturkatastrofer, fattigdom och sjukdomsepidemier gör livet svårt för många människor i landet. Första halvåret 2022 gjorde vi så att:

 • 950 000 fick tillgång till rent vatten
 • 290 000 fick vård, bland annat för skador orsakade av vapen

Bangladesh

I Cox’s Bazar finns världens största flyktingläger dit hundratusentals från Myanmar har flytt. Vi hjälper på en rad olika sätt i lägret.

 • 990 000 personer har fått vård.
 • 410 000 personer med rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta sig.
Iryna Diemientova och 5-åriga dottern Arina
Iryna Diemientova och snart 5-åriga dottern Arina flydde från Kievområdet när ett hus i deras grannskap attackerades. Nu är de i Sverige och är glada över att kunna komma till rödakorsets mötesplats i Hagsätra.
Kvinna lär ut krigets lagar

Allt om krigets lagar

Krigets lagar