Volontärer hjälper äldre kvinna

Från Ukraina till Sverige – vi finns på plats

Från Ukraina till Sverige – vi finns på plats

I Röda Korsets ukrainarapport redovisar Svenska Röda Korset hur vi arbetar i Ukraina, omkringliggande länder och här hemma i Sverige.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Den 24 februari vaknade vi upp till nyheten om ett nytt krig i Europa. Varje nyhetssändning var fylld av bilder på sönderbombade hus och milslånga köer med människor som flydde för sina liv. Trots att Röda Korset under många år har haft stora insatser i Ukraina, med tusentals volontärer och hundratals anställda, var ingen förberedd på vidden av den humanitära katastrof som den ukrainska befolkningen skulle drabbas av. Miljontals barn, kvinnor och män tvingades på flykt inom landet och till omkringliggande länder.

Av lång erfarenhet vet vi att alla kriser, oavsett vad som orsaker dem, hårdast drabbar människor som redan har det svårt. Vi vet också vikten av att agera fort för att rädda så många liv som möjligt.

I all tragedi och ofattbara lidande finns även värme och medmänsklighet. Vi har sett ett enastående engagemang för att hjälpa från privatpersoner, privata stiftelser, företag, stater och civilsamhälle. Det är i kriser som denna som medmänskligheten lyser som starkast. På bara några veckor samlade Svenska Röda Korset in 350 miljoner kronor, en summa som nu växt till hela 437 miljoner till rödakorsrörelsens insatser i och runt Ukraina.

Röda Korsets volontärer och anställda i Ukraina och grannländerna har jobbat dag och natt för att hjälpa människor med mat, vatten, tak över huvudet och livräddande sjukvård. Våra lokalföreningar runt om i Sverige har startat insamlingar av pengar, mat och kläder, stått vid färjeterminaler och välkomnat människor, startat språkcaféer, hjälpt i kontakt med Migrationsverket och mycket annat. Det är därför vi finns – för att ge hopp och rädda liv.

Läs hela rapporten (PDF)

Man drar gummibåt med människor på översvämmad gata

Ukraina – så räddar våra insatser liv

Så stöttar vi drabbade
Frivilliga rusar mot dörr i krisinsats

Läs Röda Korsets ståndpunkter

Fakta och ståndpunkter