Röster från skuggsamhället

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Läs hela rapporten

Bland annat vill vi att papperslösa barn ska få rätt till förskola och att papperslösa barn och kvinnor måste skyddas från våld - papperslösa ska kunna anmäla brott utan att riskera utvisning.

Genom rapporten vill vi synliggöra människor i vårt samhälle som inte syns. Rapporten tar upp ett flertal rekommendationer och beskriver också hur det kan vara att leva som papperslös i Sverige idag genom olika personliga porträtt. Här är två röster som berättar om hur det är att leva som papperlös.

Förskolan bryter isolering för papperslösa barn

I rapporten möter ni Emine. Hon är 28 år och kom till Sverige i augusti 2011 tillsammans med sin man och då 1,5 år gamla dotter. De kom till Sverige för att söka asyl. Våren 2014 skickades hennes man tillbaka till hemlandet. Sedan dess lever Emine som papperslös här tillsammans med sin dotter.

Emine vill inte att dottern ska se eller känna av hennes oro. Hon önskade under lång tid att dottern fick uppleva en miljö med andra barn. Sedan två månader tillbaka går dottern på en förskola i närheten där de bor. De första tre dagarna pratade hon inte överhuvudtaget, personalen trodde att hon var dövstum. Emine berättar att dottern har förändrats mycket på de här två månaderna.

Nermeen är ett undantag – hon vågade anmäla

I rapporten möter ni Nermeen. Hon är 39 år och har två barn i åldrarna 14 och 17 år. De kom till Sverige för 4,5 år sedan för att söka asyl. I september samma år fick de sitt första avslag. Efter flera överklaganden har de fått fortsatt nej. Familjen ser det inte som ett alternativ att återvända.

 Att varje dag leva i ovisshet är enormt stressande för alla familjemedlemmar. Oron ger sig uttryck på olika sätt. Nermeens man har blivit allt argare. För sex månader sedan sparkade han Nermeen, höll henne i håret och knuffade henne hårt in i ett bord så att hon skadade ryggen. Hon svimmade i fallet och efteråt höll hennes man henne inlåst i ett rum i flera dagar. Till slut gick mannen med på att de åkte in till akuten där de sa att hon hade ramlat ner för en trappa. Hennes man har även hotat att slå barnen.

Nermeen berättade för personalen på Stockholms Stadsmission om händelsen och fick hjälp att flytta ifrån sin man. Till slut vågade hon även gå till polisen och anmäla honom. Hon var väldigt rädd att polisen skulle tvinga henne att lämna landet, men kände att hon inte hade något kvar att förlora. Hittills har polisen inte gjort något annat än att berätta att de väntar på domen mot Nermeens man.

Om de blir utvisade tillsammans, har hennes man sagt att han ska döda henne. Nermeens advokat har sagt att hennes man förmodligen blir utvisad. Hon hoppas att hon och barnen får stanna.

Röda Korset och Stockholms Stadsmission i gemensamt projekt om papperlösa

”Mötesplats för papperslösa” är ett treårigt samarbetsprojekt mellan Röda Korset och Stockholms Stadsmission som startades 2012 och som möjliggörs genom stöd från PostkodLotteriet. Syftet är att bidra till att minska den utsatthet som papperslösa och andra migrantgrupper lever i.

Genom projektet kan migranter få samhälls- och rättighetsinformation, språkträning, sjukvårdsupplysning, samtalsstöd, gemenskap och mycket annat på en fysisk mötesplats i Stockholm. Under de snart tre år som mötesplatsen har existerat har verksamheten haft över fem tusen besök. Både vuxna och barn har deltagit i aktiviteterna. Till år 2015 avslutas projektet och lärdomarna tas vidare in i nya satsningar för att förbättra papperslösas situation.

Frivilliga rusar mot dörr i krisinsats

Läs Röda Korsets ståndpunkter

Fakta och ståndpunkter