Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Röda Korsets journalistpris

Sedan 2006 delar vi årligen ut ett journalistpris till en enskild reporter eller ett medieteam för deras insats att öka förståelsen för dagens kriser och katastrofer.
Sedan 2006 delar vi årligen ut ett journalistpris till en enskild reporter eller ett medieteam för deras insats att öka förståelsen för dagens kriser och katastrofer.

Vinnare 2022

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter vinner Röda Korsets Journalistpris 2022 för reportageserien Barn till varje pris. Genom att fördjupa enskilda människoöden visar journalisterna på de globala skillnaderna i barns rättigheter och vår förmåga att blunda för denna ojämlikhet. Skildringen synliggör även hur lokal utsatthet lätt kan leda till utnyttjande och ytterligare humanitärt lidande.

Motivering för vinnarpriset

Med närvaro, respekt och omfattande research skildras hur längtan efter barn har skapat en omänsklig och profithungrig människohandel. Det välkoordinerade samspelet mellan text och bild ger berättelserna djup och bredd och avslöjar med knivskarpt hjärtskärande precision spelet bakom exploaterandet av fattiga mödrar och fäder – med livslånga trauman som följd. 

Trots att många adoptivföräldrar handlat i god tro och inte medvetet deltagit i dessa adoptioner, väcker artikelserien både ilska och sorg och lämnar läsaren med viktiga frågor; hur kunde detta tillåtas att pågå och hur kan adoptioner i framtiden genomföras på ett så bra sätt som möjligt?

Länk till reportageserien: dn.se/barn-till-varje-pris-har-ar-hela-granskningen

Juryns arbete

− Vi har haft en oerhörd bredd bland årets nominerade bidrag och det har varit väldigt givande att ta del av alla relevanta berättelser. I slutändan var juryn helt överens om vinnarbidraget, en hjärtskärande och viktig granskning som vi kommer bära med oss under lång tid framöver, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande i Svenska Röda Korset. 

Om Röda Korsets Journalistpris

Varje år drabbas miljontals människor av katastrof och krig. Därför belönar Röda Korset varje år en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. Det kan vara ett reportage eller en särskild satsning, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, strategisk rådgivare, Gunnar Bohlin, radiojournalist och författare och Paul Hansen, fotograf DN och författare.

Dags att nominera till Röda Korsets Journalistpris 2022

Alla är välkomna att nominera en värdig vinnare. Skriv en kort nominering på 400-800 tecken om varför en journalist eller ett team bör premieras för sitt arbete, och mejla in till press@redcross.se. Inkludera länkar till bidrag, exempelvis en artikel, ett bild-, tv- eller radioreportage, en dokumentärfilm eller en artikelserie (max 5 artiklar) som publicerats i svenska medier under 2021. Vi tar inte emot böcker.  

Nomineringstiden är fram till och med den 25 februari 2022. 

Tidigare pristagare

 • Anna Roxvall och Johan Persson 2020
 • Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019
 • Katia Wagner och Anders Hansson 2018
 • Erik Wiman och Magnus Wennman 2017
 • Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
 • Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
 • Randi Mossige-Norheim 2014
 • Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
 • Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
 • Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
 • Katarina Gunnarsson 2010
 • Randi Mossige-Norheim 2009
 • Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
 • Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
 • Hanna Sofia Öberg 2006