Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Röda Korsets journalistpris

Sedan 2006 delar vi årligen ut ett journalistpris till en enskild reporter eller ett medieteam för deras insats att öka förståelsen för dagens kriser och katastrofer.
Sedan 2006 delar vi årligen ut ett journalistpris till en enskild reporter eller ett medieteam för deras insats att öka förståelsen för dagens kriser och katastrofer.

Dags att nominera till Röda Korsets Journalistpris 2022

Alla är välkomna att nominera en värdig vinnare. Skriv en kort nominering på 400-800 tecken om varför en journalist eller ett team bör premieras för sitt arbete, och mejla in till press@redcross.se. Inkludera länkar till bidrag, exempelvis en artikel, ett bild-, tv- eller radioreportage, en dokumentärfilm eller en artikelserie (max 5 artiklar) som publicerats i svenska medier under 2021. Vi tar inte emot böcker.  

Nomineringstiden är fram till och med den 25 februari 2022. 

Vinnare 2021

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson vann Röda Korsets journalistpris 2021 för dokumentärserien Vipeholmsanstalten från Sveriges Radio.

Vipeholms sjukhus var en gång Sveriges största så kallade sinnesslöanstalt. Där skulle de som inte passade in någon annanstans förvaras. Men vad hände egentligen bakom de låsta dörrarna på anstalten?

Motivering för vinnarpriset

Vipeholmsanstaltens verksamhet är ett mörkt kapitel i vår historia. Övergrepp mot skyddslösa människor som för tankarna till Nazityskland. Särskilt de medicinska experimenten med att framkalla karies hos patienter, inklusive små barn genom att tvinga i dem Sveriges segaste kolor.

Solskensbarnet IngeTorkel som blev avdelningens ”mest svårskötta patient”. Patienten Olle som lärde sig tyska, skrev till Hitler och erbjöd honom jobb som ”klosettkonsulent”. Han skrev även brev hem till sin familj, som personalen aldrig postade.

Långsamt, hjärtskärande pedagogiskt bygger Randi Mossige-Norheim upp berättelsen från grunden. Att reporterns egen farbror Inge Torkel är en av dessa gör att det bränner till och blir personligt på ett djupt inkännande vis.

I redaktionen ingår även Thomas Kanger och Magnus Arvidson.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär. Länk till det vinnande bidraget  https://sverigesradio.se/grupp/20362

Läs vårt pressmeddelande om pristagarna.

Om Röda Korsets Journalistpris

Varje år drabbas miljontals människor av katastrof och krig. Därför belönar Röda Korset varje år en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. Det kan vara ett reportage eller en särskild satsning, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, strategisk rådgivare, Gunnar Bohlin, radiojournalist och författare och Paul Hansen, fotograf DN och författare.

Tidigare pristagare

 • Anna Roxvall och Johan Persson 2020
 • Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019
 • Katia Wagner och Anders Hansson 2018
 • Erik Wiman och Magnus Wennman 2017
 • Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
 • Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
 • Randi Mossige-Norheim 2014
 • Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
 • Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
 • Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
 • Katarina Gunnarsson 2010
 • Randi Mossige-Norheim 2009
 • Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
 • Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
 • Hanna Sofia Öberg 2006