Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Efter attacken på Drottninggatan – så hjälpte vi

Redan en timme efter attacken i centrala Stockholm den 7 april var Röda Korset på plats. De närmaste dagarna efter dådet stöttade 85 krisstödjare och flera första hjälpen-grupper människor som behövde prata.
Redan en timme efter attacken i centrala Stockholm den 7 april var Röda Korset på plats. De närmaste dagarna efter dådet stöttade 85 krisstödjare och flera första hjälpen-grupper människor som behövde prata.
Publicerad: 04 mar 2019
Lästid: ca

Under fredagskvällen den 7 april öppnade också flera Röda Kors-kretsar sina mötesplatser. Röda Korset hade cirka 140 utbildade krisstödjare som var beredda att rycka in vid katastrofer.

– Vi fick i ett tidigt skede under fredagseftermiddagen veta från sjukvårdens insatsledare att det behövdes krisstödjare och skickade då sådana till området där det här förskräckliga hände, säger Anna Ernestam, dåvarande tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Kriscenter

Ett kriscenter upprättades i Centralbadet dit människor kom som hade bevittnat det hemska och var chockade eller behövde stöd. Många fick en axel att gråta mot, andra hjälp att komma i kontakt med familjemedlemmar och det ordnades fram övernattningsmöjligheter för dem som inte kunde ta sig hem.

– Det är enastående att se hur starka vi står tillsammans. Mitt i allt mörker är en sak säker – medmänsklighet och handlingskraft lever i allra högsta grad i Stockholm och i hela Sverige, säger Ylva Jonsson Strömberg, nationell katastrofchef vid Röda Korset.

Våra krisstödjare och förstahjälpare träffade bland annat på många människor som antingen själva var på plats i området när attacken skedde eller som har någon anhörig som var där.

Finns till hands och hjälper till

Många människor fortsätta att komma till centrala Stockholm, där attacken ägde rum, de kommande dagarna. Folk lämnade blommor, tände ljus och ägnade offren en tanke. Röda Korset krisstödjare och första hjälpen-grupper var på plats åtminstone till och med skärtorsdagen.

– Vi finns till hands och hjälper till. Det lilla man kan göra vill man göra, säger Agneta Axelsson, frivillig förstahjälpare på Röda Korset.

Annika Andersson var en av alla de frivilliga Röda Korsare som var vid Sergels Torg på lördagen 8 april.

– När vi kom hit vid 10-tiden var det väldigt, väldigt tyst och lugnt. Det är ingen som rusar utan alla tar in, stannar upp och reflekterar. Det känns bra att kunna förmedla trygghet som vi gör. Folk kommer fram och tackar för att vi finns, berättar hon.

Ställer upp för varandra

Även vid kärleksmanifestationen på söndagen var det många människor som ville prata med Röda Korset på plats.

Rödakorsare som var på plats berättar om hur människor ställer upp för varandra och vilket fantastiskt arbete som gjorts på flera håll. Som organisation jobbar vi vidare med att stärka vår krisberedskap och utbildar fler i första hjälpen och krisstöd.