Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Tips för en hållbar jul

Önskar du dig en mer hållbar jul i år? Här är tipsen på klimatsmarta julklappar, julpyssel och julrim som gör både plånboken och släkten glada.
Önskar du dig en mer hållbar jul i år? Här är tipsen på klimatsmarta julklappar, julpyssel och julrim som gör både plånboken och släkten glada.
Publicerad: 01 apr 2019
Lästid: ca

Julhandla hållbart på Second hand

Välj att julhandla hållbart för både miljö och plånbok – second hand kan du fynda julklappar till hela släkten! Några pakettips är:

Kläder: Hitta skjortor till pappa eller varför inte en snygg vinterklänning eller väska till kusinen.

Böcker: Gör ett bokpaket på olika teman som resor, mat eller deckare och slå in med fina band.

Leksaker: Leken blir inte mindre rolig för att prylarna är begagnade – däremot så sparar du lite på miljön med denna klapp.

Sällskapsspel: Klassiska brädspel inbjuder till att umgås – det är kul både för barn och vuxna!

Inredningsprylar: Vackra vaser, skålar eller en unik kitschig duk är toppenbra presenter till den som just har flyttat eller den som bara älskar att piffa upp sitt hem!

Besök gärna Röda Korset Second Hand – hitta din närmaste butik!

Rädda liv och ge hopp med ett gåvobevis

Vem önskar sig inte fred på jorden, egentligen? Och även om just det kan vara svårt att uppfylla, så kan du faktiskt förändra människors liv med en julklapp. Till exempel genom att ge mat till människor i krigets Syrien, rädda undernärda barns liv med näringsrik nötkräm eller se till att människor som drabbats av extremväder får mat, rent vatten, skydd och varma filtar. På köpet får du ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

Kolla in vår Gåvoshop!

Och du, glöm inte att vi har företagsgåvor också. Varför inte tipsa chefen om att skippa fysiska julklappar och istället ge bort fina gåvobevis till kunder och anställda i år? På så sätt är företaget med och hjälper människor i nöd i jul. Här hittar du Företagsshopen.

Tips på gör det själv-klappar

Klimatsmart och personligt julpyssel och fina julklappar får du när du återvinner! Ta saker du tröttnat på hemma eller köp billigt begagnat. Låt gamla värmeljusstakar få nytt utseende med fina papper, klä slitna julgranskulor med tyg eller slå in julklappar i vackra boksidor. Pärlhalsband, slipsar och broscher finns det mycket av i second hand-butiker, så låt dem bli fina snören och ”sigill” på paketen. Ett annat tips på miljövänliga julklappar är att leta fina gamla burkar i metall eller glas och fylla med kakor, hemgjord sylt eller pesto.

Och varför inte bygga en mobillåda? Den kan säkert bli väldigt uppskattad hemma hos någon som vill ha en jul med mindre skärmtid. Mobillådan som utsetts till årets julklapp 2019 kan du till exempel göra i slöjden. Eller så kan du fixa till den med en gammal byrålåda eller kartonger. Lycka till med gör det själv-presenterna!

Ge gamla julklappar nytt liv

Fick du fel julklappar? Lämna in dem till en second hand-butik så ger de glädje både till den som köper dem och alla de människor världen över som kan få hjälp tack vare pengarna. Ett smart sätt att sprida julglädjen vidare. Här kan du lämna in gamla julklappar.

Bonus! Rim för hållbara julklappar

Alla vill vi göra gott
Med mat och vatten gör du nått!

För att färre ska drabbas av hemska väder:
Här får du nu lite gamla kläder.

Till köphets och prylar i jul säg nu stopp!
Här får du nåt som ger människor hopp.

Låt ej Greta, ensam streta
När du njuter av nyårsgalej
Dra något gammalt över dej!

Vad ger man mamman som har allt?
Jo, flera saker till de som har det riktigt kallt!