En pojke och en volontär sitter vid ett bord med en bok. Pojken har glasögon och läser ur boken medan volontären lyssnar.

Här väcks läslusten för både stora och små

Här väcks läslusten för både stora och små

På Pilängsskolan i Landskrona träffas volontärer, barn och föräldrar varje vecka för att läsa högt tillsammans. Genom Röda Korsets initiativ Läsfaddrar skapas inte bara läslust utan också glädje och gemenskap. Nu vill allt fler familjer vara med!

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Solen strålar in genom de stora fönstren på Pilängsskolans bibliotek. Det är högt i tak och bland bokhyllor och läshörnor är det stilla och rofyllt. På en liten trästol sitter sexårige Eman Begic och läser ur boken ”Här kommer glassbilen” av Arne Norlin. 

– För att Halvan ska kunna ta betalt har han alltid med sig sin betalterminal, läser han i försiktigt tempo. 

– Betalterminal, det var ett jättesvårt ord! 

Volontären och läsfaddern Lena Olsson och Eman Begic sitter på kuddar och läser en bok. Bredvid sitter Emans mamma Alma.
– Både jag och Eman lär oss nya ord varje gång, säger Emans mamma Alma Pilipovic som kom till Sverige för tio år sedan.

De berömmande orden kommer från läsfaddern Lena Olsson som sitter intill. Hon träffade Eman i höstas när läsprojektet i biblioteket startade.
– Det ger mig mycket att kunna göra något som behövs. Samtidigt har det varit ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med andra människor, säger Lena som sedan i höstas är ny som volontär hos Röda Korset. 

Relationen till Eman och hans mamma Alma Pilipovic har vuxit sig stark efter en termin tillsammans. I dag ses de för första gången på länge, då det varit skollov. De varvar högläsning med skratt och lättsamt prat.
– Det har gått ganska snabbt att lära känna varandra. För varje gång har Eman blivit lite frimodigare och velat bläddra, prata och välja vad vi ska läsa, berättar Lena.

Eman går i förberedelseklass på Pilängsskolan. Efter sommaren börjar han i ettan, men redan nu sitter grunderna i läsningen.
– När vi träffades idag blev jag väldigt imponerad av att han läser så bra. Det har hänt mycket sen sist och det är klart att det är en stor glädje att se. Han är sugen på kunskap och upplevelser och kommenterar vad han ser. Då vet jag att han inte bara kan läsa, utan också förstår vad vi läser, säger Lena.

Emans mamma Alma kom till Sverige för tio år sedan från Bosnien-Hercegovina. När hon och hennes man Asim bosatte sig i Landskrona var hon höggravid och hade inte möjlighet att delta i SFI-undervisning. Läsinitiativet med Röda Korset har bidragit till att utveckla hennes språkkunskaper.
– Jag tycker det här projektet är fantastiskt. Med Lenas hjälp lär vi oss nya ord varje gång. Det är spännande och roligt, vi brukar skratta ihop alla tre, säger Alma.

Eman tar fram boken ”Vårt lejon” av Lesley Beake, där pojken i berättelsen drömmer om att familjens hund egentligen är ett lejon. Medan Lena läser flikar Eman in med kommentarer, den här gången på engelska.
– Dog, utbrister Eman och pekar glatt på hunden i boken.

Det är Emans två storasystrar som ofta pratar engelska där hemma, förklarar mamma Alma.
– De pratar engelska när de inte vill att jag ska förstå, säger hon och skrattar.

Porträttbild av Göran Nyström
Göran Nyström.

Läsprojektet, som påbörjades i höstas, har överträffat alla förväntningar och nu vill fler föräldrar delta med sina barn.
– Vi har en kö av föräldrar som vill att deras barn ska få en läsfadder. Till höstterminen kommer vi att dubbla antalet platser, säger Göran Nyström, ordförande för Röda Korset i Landskrona.

Samtidigt som läsfaddrarnas arbete ger lärarna en hjälp på traven uppskattar barnens föräldrar att det finns en omtanke som sträcker sig utanför klassrummets gränser.
– Föräldrarna får ett ökat förtroende för att skolan, samhället och Röda Korset verkligen vill göra något som är bra för dem och deras barn, säger Göran Nyström.