Flicka lägger blommor på Drottninggatan efter terrorattentatet

Efter attacken på Drottninggatan – så hjälpte vi

Efter attacken på Drottninggatan – så hjälpte vi

Redan en timme efter attacken i centrala Stockholm den 7 april var Röda Korset på plats. De närmaste dagarna efter dådet stöttade 85 krisstödjare och flera första hjälpen-grupper människor som behövde prata.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Under fredagskvällen den 7 april 2017 öppnade också flera Röda Kors-kretsar sina mötesplatser. Röda Korset hade cirka 140 utbildade krisstödjare som var beredda att rycka in.

– Vi fick i ett tidigt skede under fredagseftermiddagen veta från sjukvårdens insatsledare att det behövdes krisstödjare och skickade då sådana till området där det här förskräckliga hände, säger Anna Ernestam, dåvarande tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Kriscenter

Ett kriscenter upprättades i Centralbadet dit människor kom som hade bevittnat det hemska och var chockade eller behövde stöd. Många fick en axel att gråta mot, andra hjälp att komma i kontakt med familjemedlemmar och det ordnades fram övernattningsmöjligheter för dem som inte kunde ta sig hem.

– Det är enastående att se hur starka vi står tillsammans. Mitt i allt mörker är en sak säker – medmänsklighet och handlingskraft lever i allra högsta grad i Stockholm och i hela Sverige, sa Ylva Jonsson Strömberg, nationell krisberedskapschef vid Svenska Röda Korset.

Våra krisstödjare och förstahjälpare träffade bland annat på många människor som antingen själva var på plats i området när attacken skedde eller som har någon anhörig som var där.

Fanns till hands och hjälpte till

Många människor fortsatte att komma till centrala Stockholm, där attacken ägde rum, de kommande dagarna. Folk lämnade blommor, tände ljus och ägnade offren en tanke. Röda Korset krisstödjare och första hjälpen-grupper var på plats.

– Vi fanns till hands och hjälpte till. Det lilla man kan göra vill man göra, sa Agneta Axelsson, en av alla de frivillig förstahjälpare från Röda Korset som var på plats vid Sergels Torg på lördagen 8 april.

– När vi kom dit vid 10-tiden var det väldigt, väldigt tyst och lugnt. Det var ingen som rusade utan alla tog in, stannade upp och reflekterade. Det kändes bra att kunna förmedla trygghet som vi gör. Folk kom fram och tackade för att vi finns, berättade hon.

Ställde upp för varandra

Även vid kärleksmanifestationen på söndagen 9 april var det många människor som ville prata med Röda Korset på plats.

Rödakorsare som var på plats berättar om hur människor ställde upp för varandra och vilket fantastiskt arbete som gjordes på flera håll. Som organisation jobbar vi vidare med att stärka vår krisberedskap och utbildar fler i första hjälpen och krisstöd.