Frivilligledaren Magdalena Engelsz

Stöd efter brand i Halmstad

Stöd efter brand i Halmstad

Två människor omkom när ett flerfamiljshus i Halmstad brann ner. I svåra kriser finns vi på plats för att ge stöd till människor i behov.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

En natt i april 2021 totalförstördes ett flerfamiljshus i Halmstad i en svår brand. Två personer förlorade livet. Våra volontärer i Halmstad såg snabbt till att vara på plats för att ge stöd till människor i behov.

– Det är otroligt viktigt för människor i kris att vi finns där och ger psykosocialt stöd. Det betyder att vi lyssnar, pratar och lugnar, berättar Magdalena Engelsz, som är en av två kris- och beredskapsansvariga i den lokala rödakorsföreningen.

Magdalena var på plats morgonen efter branden, stämde av läget med räddningstjänst och polis och pratade med människor i området.

– Vi knackade bland annat på hos ett äldre par för att se om de ville ha stöd. De tackade för att vi fanns på plats, säger Magdalena.

Magdalena och flera andra volontärer från Röda Korset såg till att vara vid brandplatsen så länge människor hade behov av att prata och få hjälp att hantera oro och känslor kring det tragiska som hänt.

Volontärernas insatser i kris innebär att räddningstjänst och polis får avlastning och kan fokusera på sina uppgifter. På så sätt utgör Röda Korsets volontärer en central och mycket viktig del i krishanteringen, när svåra händelser sker.

Vi är redo att hjälpa i kriser

Ingen vet när krisen kommer, men genom att vara förberedda blir vi mer motståndskraftiga och kan agera snabbt för att minska lidande. Vi på Röda Korset har flera uppdrag inom svensk krisberedskap, bland annat med första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning.

Läs mer om hur vi jobbar med krisberedskap