Mobile blackout-kit att använda i kris

Hur smart är du utan din smartphone?

Hur smart är du utan din smartphone?

Kan du dina föräldrars telefonnummer utantill? Dina barns? Din partners? Har du en ficklampa nära till hands eller använder du den som finns i din telefon? Hur bra klarar du dig utan din mobil?

En gång i tiden förlitade vi oss på olika typer av verktyg för att navigera, kommunicera och hålla koll på tiden. Idag samlar vi allt på ett enda ställe – mobilen.

Men om el och internet slutar fungera vid en kris, så är våra mobiler till slut värdelösa. Det här är många av oss inte alls förberedda på.

Fast vi måste ändå förbereda oss på att det kan hända. Vi förväntas klara oss själva i minst tre dygn vid en kris, så att samhällets resurser kan gå till de som behöver det mest. Vårt samhälle är sårbart eftersom mycket är beroende av el och internet. Utan el blir det snabbt kallt, mobilmaster kan sluta att fungera och vattnet kan sluta att rinna ur kranen. Därför är det viktigt att vi alla har en plan för hur vi ska hantera det oväntade.

Du kan exempelvis, förutom din redan packade krislåda, förbereda ditt eget analoga kit för situationer där du står utan mobiltelefon. Förslagsvis packar du i detta ner en batteridriven eller vevbar radio, anteckningsblock, penna, ficklampa, klocka, kompass och underhållning som till exempel en kortlek eller något annat underhållande spel i fickformat. Allt detta finns ju vanligtvis i din mobil i form av olika appar.