Våra volontärer trygghetsvandrar efter sprängning i Hässelby

Våldsvågen i Sverige – så sprider vi trygghet

Våldsvågen i Sverige – så sprider vi trygghet

När människor skjuts ihjäl och portuppgångar sprängs växer oron i samhället. Vi gör vad vi kan för att öka trygghet och minska människors utsatthet. Våldet får inte bli vardag.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Nyheterna fylls av sprängningar och skjutningar runt om i Sverige. Människor har mist livet och skadats svårt. Även barn och unga är förövare och offer för våldsdåden. Många människor är oroliga för sig själva och sina barn, i bostadsområden och på väg till skola och arbete.

Våldet och oron vi ser omkring oss får inte bli vardag. För oss på Röda Korset är det en självklarhet att alla som drabbas ska få det stöd som behövs.

Den senaste tiden har vi bland annat funnits på plats efter våldsdåd i Hässelby, Fruängen och Sollentuna. Vi trygghetsvandrar i drabbade bostadsområden, pratar med boende och erbjuder krisstöd. Syftet är att lugna och ge stöd till de som behöver oss när en akut kris sker.

- För mig betyder det mycket att Röda Korset är på plats. Det ger oss trygghet. Ni är här för att hjälpa oss och för att visa att allt är under kontroll, säger Vinicius, som bor i Hässelby.

Långsiktigt arbete i bostadsområden

Vi arbetar också långsiktigt i bostadsområden som återkommande drabbas av våldsdåd. Några av de saker vi gör är att ha mötesplatser där människor kan umgås och lära känna varandra, ge läxhjälp och erbjuda gratis frukost till elever på skolor.

Av erfarenhet vet vi att människors välmående och framtidstro påverkas mycket negativt av att leva i miljöer där våld förekommer. Vi tycker att samhällets insatser behöver bli mer uthålliga och samordnade. Idag lämnas alldeles för många med en känsla av att stå ensamma i sin oro, ilska och sorg

– Det förebyggande arbetet är avgörande för att vända utvecklingen. I våra insatser är de boende centrala i att utforma vad vi ska göra. Människor trygghet och hälsa ska alltid stå i centrum, säger Zainab Hussaini på Röda Korset. 

Så kan du hjälpa dig själv och andra