Daniel Norman kör bil på vintern

Vinterväglag – kör säkert vid snö och halka

Vinterväglag – kör säkert vid snö och halka

När du kör bil i snö och halka är det viktigt att tänka till lite extra innan du rullar i väg. Här är vår krisexperts bästa tips för en säker resa på vintervägen.

För att få en bra resa på vintervägarna är det bra att packa bil med rätt saker och planera sin körning. Daniel Norman, krisexpert på Röda Korset, ger dig sina bästa tips här:

1. Minska stressen

På snöiga vintervägar kan man inte köra lika fort så du behöver planera in mer tid för att köra från det ena stället till det andra. Räkna med halt väglag och sämre sikt då det kan snöa eller bli snörök längs vägen. Den väg du ska åka på kanske inte heller har hunnit plogas så du behöver extra mycket tid för din resa. Anpassa hastigheten och håll avstånd till andra fordon.

– Var ute i god tid så slipper du dumma omkörningar!, säger Daniel Norman.

2. Utvilad bakom ratten

En trött chaufför är en sämre chaufför. Känner du dig slö när det är dags att åka, vila en stund och ta gärna en tupplur. Du ökar säkerheten genom att vara utvilad – din uppmärksamhet och reaktionsförmåga blir bättre!

3. Kolla dina vinterdäck

Vinterväglag kräver bra vinterdäck och gärna dubbade däck om du kör i norra Sverige.

– Undersök dina däck då och då för att upptäcka slitage. Känner du dig osäker kan du ta hjälp av en däckfirma eller bilverkstad.

4. Ladda mobiltelefonen

Om olyckan skulle vara framme och du blir stående längs vägen är det viktigt att kunna höra av sig till anhöriga. Ladda mobiltelefonen innan du åker iväg och ta med en laddare i bilen så att du går att nå även om resan tar längre tid än planerat.

5. Snöspade i bilen

En snöskyffel i bagageluckan gör att du lättare klarar dig själv om du skulle köra fast eller glida av vägbanan. Det kan också vara precis det du behöver för att hjälpa en annan trafikant som kört in i en snödriva.

6. Packa varma kläder

Vid en olycka blir det lätt köer och du kan få vänta länge i bilen. Under vintern blir bilen fort kall så se till att ha varma kläder för hela kroppen i bilen. Mössa, vantar, en extra tjock jacka, varma strumpor och filtar gör väntan lättare.

7. Ta med en termos

För att hålla värmen och modet uppe är det bra att ha med sig varm mat och dryck. Ta med en termos med något gott att dricka så klarar du dig bättre om du fastnar längs vägen och måste vänta på hjälp. Har du småbarn och husdjur i bilen – ta med något de tycker om för att fylla på med energi.

8. Se till att du syns i mörkret!

Stora delar av vintern är det mörkt, så ha en ficklampa och extra batterier med dig i bilen. Tänk också på att andra bilister kan ha svårt att se dig och din bil om du blir stående längs vägen.

– Alla som kör bil bör ha med sig en varselväst. Den ska finnas nära till hands. Måste jag gå ur bilen ute på vägen tar jag på västen direkt innan jag öppnar dörren. Det är ett enkelt sätt att undvika onödiga olyckor i den mörka vintern, säger Daniel Norman.

9. Överväg att skjuta upp körningen

Innan du ger dig ut i vinterväglag bör du fråga dig om det verkligen är nödvändigt. Om det snöar kraftigt eller kommer rapporter om blixthalka är det kanske bättre att låta bilen stå. Men om du ändå behöver åka är det bra att du tagit till dig av våra råd.

Fler råd – Packa också detta i bilen

  • Isskrapa
  • Borste
  • Startkablar
  • Varningstriangel (krävs enligt lag)
  • Förbandsväska
  • Bogserlina
  • Spolarvätska för kallare temperaturer
  • Sand eller grus – bra att strö ut vid hjulen om du fastnat.
  • Har du barn med dig i bilen? Se till att ta med något de kan underhålla sig med en längre tid.