Extremväder – en global utmaning
Extremväder – en global utmaning
Världen över blir extremväder allt vanligare och påverkar miljontals. Det extrema vädret leder till stora skador och är ett hot mot människors liv.
Vad är extremväder?
Extremväder är ovanligt kraftiga och intensiva väderhändelser. På grund av klimatförändringarna blir svåra oväder och katastrofer fler och allvarigare i världen. Extrent väder slår hårt mot samhällen, jordbruk och ekosystem. Det förvärrarar andra problem, som fattigdom och bristen på mat och vatten. Miljontals drabbas, får sina liv förstörda, tvingas lämna sina hem.
Vilka typer av extremväder finns det?
Bland de vanligaste är extrema temperaturer och värmeböljor, torka, skogsbränder, översvämningar, stormar (t.ex. orkaner och tyfoner, men även kraftiga snöstormar). Olika extremväder påverkar olika delar av världen.
Väderfenomen hänger ofta samman. Kraftiga regn efter en lång torrperiod kan orsaka översvämningar, medan torka kan öka risken för skogsbränder. Samverkan mellan dessa gör det svårare att förebygga kriser och hjälpa människor.
Vad orsakar extremt väder?
Flera saker bidrar till extremväder. Klimatförändringar drivs av ökade halter av växthusgaser som höjer jordens temperatur. Det leder in sin tur till fler och svårare väderhändelser. Varmare hav ger energi till stormar, och dessa oväder blir starkare. Annan mänsklig påverkan kan förvärra extremvädret. Bland annat leder avskogning och urbanisering till att väderförhållanden ändras lokalt.
Vilka länder drabbas av extremväder?
Vissa områden är särskilt utsatta, till exempel:
- Ökenområden: södra och östra Afrika lider av extrem torka.
- Områden nära ekvatorn: I Filippinerna och Indonesien uppstår ofta tropiska cykloner.
- Kustområden: USA och Japan är sårbara för orkaner och tyfoner.
- Små önationer: Maldiverna och Tuvalu är lågt belägna öar som drabbas hårt av stigande havsnivåer. Det ökar t.ex. risken för översvämningar.
- Sydasien: Indien och Bangladesh drabbas av monsunregn, cykloner och översvämningar.
Vad väntar i framtiden?
Extremvädret väntas bli vanligare och orsaka mer skada i samhällen. Vi kan förvänta oss fler och längre värmeböljor, kraftigare regn och starkare stormar. Stigande havsnivåer ökar risken för översvämningar. Samtidigt kan torka bli vanligare på vissa platser. Extremt väder kommer att fortsätta slå mot jordbruk och påverka både tillgång till mat och vatten.
Så hjälper Röda Korset
Röda Korset jobbar för att skydda människor i extremvädrets spår. Anpassning och beredskap är nyckeln till att hantera kriser. Vi är på plats runt om i världen och kan snabbt hjälpa drabbade när krisen skett. Vi arbetar även aktivt med förebyggande åtgärder och att rusta människor mot extremväder. Några exempel är att:
- Bygga tåliga strukturer. Använda material och konstruktioner som tål hårt väder. För de som bor i ett utsatt område finns till exempel sätt att förstärka tak och fönster.
- Använda tidiga varningssystem. Tidig varning ger möjlighet att förbereda sig och evakuera om det behövs. Det handlar om förbättrad övervakning och kommunikation för att snabbt varna om kommande extremväder.
- Utbildning och information: Informera allmänheten om risker och hur de kan förbereda sig, bland annat genom att ha en evakueringsplan.