
Efter maktskiftet – svår matbrist i Afghanistan
Många människor i Afghanistan har i åratal levt under knappa förhållande och varit beroende av humanitärt stöd. En ekonomisk kris och sanktioner bidrar nu till att hjälpbehoven blir än större.
20 miljoner människor lever i hunger. Matbristen är akut och det saknas rent vatten på många platser. Hela 55% procent av landets cirka 40 miljoner invånare behöver humanitär hjälp för att klara sig.
Ge pengar varje månad
Vi finns på plats i Afghanistan och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Vi ger livsviktig hjälp
Det senaste året har vi jobbat hårt för att rädda liv och ge stöd till människor i nöd. Tack vare vår långa erfarenhet av att jobba i Afghanistan kan vi jobba runt om i hela landet.
Det här är några av våra insatser:
- Vi ser till att 33 sjukhus är igång och att personalen får lön för att ge vård till skadade och sjuka
- Mat delas ut till nödställda – 150 000 familjer får stöd
- 1,5 miljoner får rent vatten att dricka
- Tusentals bönder får hjälp med grödor för att kunna odla
- 100 000 människor får hjälp med fysioterapi och proteser
- Vi förbereder oss redan nu för att kunna hjälpa med filtar, varma kläder och värmekaminer om vintern blir kall i landet
Därför är läget så svårt
Det har nu gått ett år sedan talibanerna kom till makten efter att USA lämnat landet. En rad olika faktorer ligger bakom den svåra situationen: banksystemet fungerar inte, det saknas pengar i samhället, många går utan jobb och ekonomiska sanktioner påverkar landet. Jordbävningar, torka och översvämningar som skett det senaste året har förvärrat läget samtidigt som åratal av konflikter gör att motståndskraften mot kriser är låg.
– Människorna i Afghanistan får inte glömmas bort. Det här är en av de värsta humanitära kriserna i världen, säger Necephot Mghendi, på Röda Korset.

En svår jordbävning har drabbat provinserna Khost och Paktika i Afghanistan.