Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Jordbävning i Afghanistan - så hjälper vi

En svår jordbävning har drabbat provinserna Khost och Paktika i Afghanistan. Vi är på plats och kämpar för att rädda liv.
En svår jordbävning har drabbat provinserna Khost och Paktika i Afghanistan. Vi är på plats och kämpar för att rädda liv.
Publicerad: 28 jun 2022
Lästid: ca

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

En bekräftelse skickas till din mejl, det kan ta upp till ett dygn innan du får den.
 
Genom din gåva kan vi ge hopp och rädda liv!

Var med och rädda liv varje månad!

Bli månadsgivare

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter
Fyll i ett giltigt postnummer

Tack för er gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom er gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Rädda liv i varje katastrof - bli månadsgivare här

Jordbävning skedde onsdagen 22 juni och mätte 5,9 på richterskalan. Provinserna som drabbats ligger cirka 20 mil söder om Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt uppgifter har över 1 000 människor dött och ännu fler tros ha skadats. Omkring 200 000 personer påverkas av katastrofen.

Många barn och vuxna levde redan innan jordbävningen under knappa förhållanden och katastrofen gör situationen än värre. Nödhjälpen är livsviktig och det gäller att agera fort. Vi har många kollegor och volontärer i området och de jobbar för fullt.

Hur hjälper Röda Korset?

Vår främsta prioritering handlar om att rädda liv och säkerställa att skadade får den vård de behöver. Det är ett svårt arbete då förödelsen är stor och många människor har drabbats. Vi hjälper även de som förlorat sina hem genom att sätt upp tält och dela ut mat och hygienartiklar. Det finns en överhängande risk för spridning av många diarrésjukdomar – som kolera och liknande – om inte rent vatten och vattenreningstabletter snabbt kommer till de drabbade områdena.  

Vi gör allt vi kan för att rädda liv och minska lidandet här och nu. Dessutom planerar vi redan för hur vi långsiktigt kan hjälpa till att bygga upp de samhällen som drabbats och se till att människor ska kunna resa sig från katastrofen.

Så jobbar vi i Afghanistan

Röda Korset och vår systerorganisation Röda Halvmånen har lång erfarenhet av att arbeta på plats i Afghanistan. Vi har ett stort logistisk system för att nå ut med humanitär hjälp och stötta sjukvården. Vi har över 30 lokalkontor och har flera regionala lager med mat och katastrofstöd som filtar, presenningar och vattendunkar.

Flicka i Nepal lär sig hur man skyddar sig vid en jordbävning.
Så skyddar du dig vid en jordbävning

Här är våra experters viktiga och handfasta råd om hur du skyddar dig.

Läs mer