Musammad Begum från byn Shashariabari i norra Bangladesh.

Kvinnor hjälper fler att överleva i Bangladesh

Kvinnor hjälper fler att överleva i Bangladesh

Just nu ligger stora delar av Bangladesh under vatten – liksom varje år den här tiden. Och trots att kvinnor drabbas hårt har de lite att säga till om i arbetet inför och under en katastrof. Genom att ändra på det kan vi rädda många liv. Se filmen längre ner där kvinnorna själva berättar.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Mitt hus blir översvämmat varje år. Förut hade jag ingen utbildning och visste inte hur jag skulle förbereda mig, säger Musammad Begum från byn Shashariabari i norra Bangladesh.

Musammad bor i en av de byar som är särskilt utsatta för de översvämningar som slår till varje sensommar. Och de blir allt värre. I fjol låg en tredjedel av landet under vatten. Kvinnorna drabbas särskilt hårt, och många fler kvinnor än män dör i naturkatastrofer varje år.

– Kvinnans plats är hemmet. Det är inte brukligt för kvinnor att gå hemifrån utan en man. Vid översvämningar är de därför de sista att söka skydd. Få kvinnor kan simma och deras kläder, saris som består av många meter tyg, tyngs ner av vattnet, säger Aminul Haque på Röda Korset i Bangladesh.

"Förut var vi tvungna att stanna i våra hus"

Röda Korset, driver, med hjälp av finansiering från Postkodlotteriet, ett projekt för att ge kvinnorna i några särskilt utsatta byar en aktiv roll i katastrofarbetet. Projektet drivs ihop med byinvånarna, och kvinnorna får själva formulera sina behov. Tack vare det är förberedelser och respons nu anpassad till behoven hos kvinnor, barn och andra utsatta grupper.

– Förut var vi tvungna att stanna i våra hus vid en översvämning, men nu kan vi varna andra och hjälpa de i nöd. Det är vi glada för, säger Musammad Begum.

Musammad är en av många kvinnor som nu är med och organiserar arbetet i byarna. Tack vare så kallade ”Women squads” lär de varandra om sina rättigheter och hur man bäst förbereder sig inför en kris. Kvinnor får också lära sig första hjälpen och hur man söker efter saknade, och många har också fått hjälp att hitta försörjning. Till exempel genom att lära sig sömnad, få en ko eller stöd för att starta en liten verksamhet. Allt för att minska kvinnornas och samhällets sårbarhet inför en katastrof.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Se några av kvinnorna i Bangladesh berätta.

Mer om Bangladesh

Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar