Röda Korset hjälper i Belarus.

Belarus – hjälp till människor på flykt

Belarus – hjälp till människor på flykt

Tusentals människor på flykt har tagit sig till Belarus och lever under svåra förhållanden. Vi hjälper på plats.

De senaste månaderna har tusentals människor passerat genom Belarus till Litauen, Polen och andra grannländer som Lettland. När Litauen började avvisa migranter blev närliggande länder också påverkade. Människorna som är på flykt kommer bland annat från Irak, Syrien och Demokratiska republiken Kongo.

Återkommande tillbakatryckningar av migranterna har gjorts och många av dem befinner sig i en väldigt svår och utsatt situation just nu. Vi på Röda Korset kämpar för att ge humanitär hjälp.

Där det är möjligt bistår vi med stöd, men hjälporganisationers tillträde är begränsat. Vi kräver att Röda Korset och andra humanitära organisationer får komma fram till alla områden så att människorna i nöd kan få medicinsk och humanitär hjälp.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Så här hjälper vi i Belarus, Litauen och Polen 

Några av de insatser vi gör för att hjälpa är dessa:

  • Belarus: Vi delar vi ut mat, varma kläder och filtar till migranter i gränsområdet mot Polen. Ett av volontärteamen gav dessutom mat, kläder och hygienpaket till tre barn som var inlagda på sjukhus i Grodno efter att myndigheterna hittat en död kropp vid gränsen.

  • Litauen: Vi delar vi ut mat, kläder och ger annan hjälp till människor på flykt. Över 300 volontärer besöker regelbundet gränskontroller och mottagningscenter för att övervaka förhållandena och ge humanitärt stöd. Många människor befinner sig i en utsatt situation som skapar oro, vi hjälper till både med information och psykosocialt stöd.

  • Polen: Vi har till migranter delat ut filtar, sovsäckar, kläder samt andra saker som små barn och deras föräldrar behöver. Dessutom har vi varit med och öppnat en humanitär servicepunkt nära gränsen till Belarus. Härifrån kommer människor i nöd bland annat kunna få hjälp med paket innehållande varma kläder, skor, filtar och hygienartiklar.
Barn på flykt

På flykt i världen

Läs om flyktingar i världen
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar