Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

På flykt vid Belarus gräns - vi kämpar för att hjälpa

Utsattheten är stor bland de tusentals människor på flykt som är vid den Belarusiska gränsen mot Polen och Litauen. Kallt väder, brist på mat, vatten och tak över huvudet gör situationen ytterst svår.
Utsattheten är stor bland de tusentals människor på flykt som är vid den Belarusiska gränsen mot Polen och Litauen. Kallt väder, brist på mat, vatten och tak över huvudet gör situationen ytterst svår.
Publicerad: 10 nov 2021
Lästid: ca

De senaste månaderna har tusentals människor passerat genom Belarus till Litauen, Polen och andra grannländer som Lettland. När Litauen började avvisa migranter blev närliggande länder också påverkade. Människorna som är på flykt kommer bland annat från Irak, Syrien och Demokratiska republiken Kongo.

Återkommande tillbakatryckningar av migranterna har gjorts och många av dem befinner sig i en väldigt svår och utsatt situation just nu. Vi på Röda Korset kämpar för att ge humanitär hjälp.

Där det är möjligt bistår vi med stöd, men hjälporganisationers tillträde är begränsat. Vi kräver att Röda Korset och andra humanitära organisationer får komma fram till alla områden så att människorna i nöd kan få medicinsk och humanitär hjälp.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Så här hjälper vi i Belarus, Litauen och Polen 

Några av de insatser vi gör för att hjälpa är dessa:

  • Belarus: Vi delar vi ut mat, varma kläder och filtar till migranter i gränsområdet mot Polen. Ett av volontärteamen gav dessutom mat, kläder och hygienpaket tre barn som var inlagda på sjukhus i Grodno efter att myndigheterna hittat en död kropp vid gränsen.

  • Litauen: Vi delar vi ut mat, kläder och ger annan hjälp till människor på flykt. Över 300 volontärer besöker regelbundet gränskontroller och mottagningscenter för att övervaka förhållandena och ge humanitärt stöd. Många människor befinner sig i en utsatt situation som skapar oro, vi hjälper till både med information och psykosocialt stöd.

  • Polen: Vi har till migranter delat ut filtar, sovsäckar, kläder samt andra saker som små barn och deras föräldrar behöver. Dessutom har vi varit med och öppnat en humanitär servicepunkt nära gränsen till Belarus. Härifrån kommer människor i nöd bland annat kunna få hjälp med paket innehållande varma kläder, skor, filtar och hygienartiklar.