Nödläge i Libyen och Marocko

Ge en gåva till vårt katastrofarbete världen över >

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Libyen – nödläge efter översvämningar

Ett kraftigt oväder över östra Libyen har orsakat enorma översvämningar. 10000 människor uppges vara försvunna och dödstalen stiger. Vi ger nödhjälp på plats.
Ett kraftigt oväder över östra Libyen har orsakat enorma översvämningar. 10000 människor uppges vara försvunna och dödstalen stiger. Vi ger nödhjälp på plats.

Väldiga vattenmassor har dragit fram längs gatorna och svept med sig byggnader och hela kvarter. Översvämningarna i östra Libyen har orsakt kaos i en redan mycket utsatt region.

Våra kollegor i landet har varit på plats sedan katastrofen startade och jobbat med att söka efter överlevande, evakuera och ge vård. Arbetet är förenat med livsfara och tragiskt nog har tre av Röda Korsets volontärer har omkommit under räddningsaktionen.

– De humanitära behoven är så stora att det är svårt att ta till sig. Det är ett redan sårbart samhälle med svagt hälsosystem. Då slår en katastrof som den här oerhört hårt. Internationell hjälp krävs och kommer behövas under lång tid, säger Tage Zeineldin, katastrofexpert på Röda Korset.

Bli månadsgivare!

Som månadsgivare är du med och räddar liv varje månad, efter katastrofer som i Libyen och runt om i världen.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr/mån

*Få skattereduktion! Ge minst 200kr/mån och få tillbaka 25% av gåvobeloppet.

Vill du ge engångsgåva? Klicka här eller Swisha till 900 80 04

Vår volontärer i Libyen kämpar för att rädda liv i vattenmassorna efter översvämningarna.

Akuta hjälpbehov efter Stormen Daniel

Det var när stormen Daniel drog in över Libyen den 10 september som kraftigt regn ledde till översvämningar, och två dammar kollapsade. På vissa platser steg vattennivån med över sju meter. Värst drabbade är städer som Darnah, Benghazi och Tobruk i den nordöstra delen av landet. Vägar, elnät och kommunikationslinjer har skadats och gör situationen än svårare.

Många människor som drabbats har redan under lång tid levt i en utsatt situation. Vårt största fokus nu är att stötta de överlevande med nödhjälp, tak över huvudet, kontakt med nära och kära, och psykosocialt stöd.

Så hjälper Röda Korset i översvämningar

  • Röda Korset försöker vara snabbt på plats för att rädda liv och ge stöd. Insatser för att evakuera och ta hand om de drabbade startas så fort som möjligt. Det behövs filtar, mat och rent vatten, men också temporära boenden och fältsjukhus för de akut skadade.
  • Det krävs också en långsiktig plan för att återuppbygga samhällen och infrastruktur som förstörts.
  • Vi arbetar även förebyggande, exempelvis genom att bygga upp lager med nödhjälp och utbilda volontärer. En viktig del är också att vi involverar lokalbefolkningen och lär ut som hur de upptäcker risker i samhället. Det förebyggande arbetet räddar liv.
Översvämning i Filippinerna.
Översvämning

Extremregn och flodvågor orsakar allt oftare översvämningar. Det leder till stora skador och är ett hot mot människors liv.

Översvämning
Hjälp efter jordbävning i Marocko.
Svår jordbävning i Marocko – hjälp oss rädda liv

Tusentals människor har dött och många saknas efter den kraftiga jordbävningen i Marocko. Vi är på plats för att rädda liv!

Marocko