Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Medelhavet – vi räddar liv till havs

Dödstalen på Medelhavet stiger. Allt fler människor ger sig ut på en livsfarlig resa mot Europa i hopp om en bättre framtid. Vi kämpar för att ingen ska dö på flykt över havet.
Dödstalen på Medelhavet stiger. Allt fler människor ger sig ut på en livsfarlig resa mot Europa i hopp om en bättre framtid. Vi kämpar för att ingen ska dö på flykt över havet.

Aktuellt: Stora räddningsinsatser utanför Libyen

I slutet av sommaren gjorde vi en av våra största räddningsinsatser på Medelhavet. Över 300 personer, varav nio spädbarn och fem personer med funktionshinder, fick hjälp och vård ombord efter en livsfarlig resa i överfulla båtar. Det är en av flera stora räddningsinsatser vi genomfört ute på havet den senaste tiden.

Allt fler omkommer på havet

Antalet migranter som dör till havs på flykt mot Europa ökar år efter år. Fler än 28 000 människor har förlorat livet på Medelhavet sedan 2014. Det är lika många personer som i hela Enköping eller Ystad. Mörkertalet är stort, sannolikt är siffran långt mycket högre.

Kvinnor, män och barn flyr undan krig och fattigdom i hopp om ett bättre liv i Europa. I desperation sätter de sig i överfyllda och osäkra båtar.

Röda Korsets räddningsinsatser på Medelhavet

Vi finns tillsammans med SOS Mediterranee ombord räddningsfartyget Ocean Viking för att rädda liv. Fartyget seglar på havet mellan Libyen och Italien för att söka efter båtar i sjönöd. Ombord hjälper vi till med sjukvård, första hjälpen, traumastöd, mat och dryck. Vi finns också på plats där människor sätts i land, för att ge dem ett tryggt välkomnade.

Sedan räddningsinsatsen med Ocean Viking startade sommaren 2021 har nära 4 000 människor räddats till livet. En tredjedel är barn, många på en ensam resa utan sina föräldrar.

Ge pengar varje månad

Vi kämpar för att rädda liv - på Medelhavet, i krig och katastrofer, världen över. Var med du också, bli månadsgivare idag!

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ingen ska behöva dö på flykt över Medelhavet


Den som hamnar i sjönöd på Medelhavet ska få hjälp. Det är en rättighet, oavsett vem du är och var du kommer från.

- I en tid då antalet människor på flykt når rekordhöga nivåer runt om i världen är det helt avgörande att EU tar sitt ansvar och agerar för fler säkra och lagliga sätt att söka skydd. Många av de som flyr krig och fattigdom är ensamkommande barn och unga som borde leka med sina kompisar och gå i skolan, säger Alexandra Segerstedt, migrationsrådgivare på Röda Korset.

Det behövs säkra och lagliga vägar för att minska risken att fler ger sig ut på farliga resor för att söka sig en fristad. Röda Korset uppmanar EU att gemensamt inrätta sök- och räddningsinsatser på hela Medelhavet och ge stöd till migranter i nöd. Ingen ska behöva dö på flykt över havet.

Vi finns i 190 länder och är världens största mänskliga skyddsnät.
Här arbetar vi

Vi är världens största katastroforganisation. Vi finns i 192 länder och har 14 miljoner frivilliga. Det gör att vi finns i ...

Här arbetar vi