Röda Korset volontärer hjälper hjälper människor i gummiflottar.

Medelhavet – vi räddar liv till havs

Medelhavet – vi räddar liv till havs

Dödstalen på Medelhavet stiger. Allt fler människor ger sig ut på en livsfarlig resa mot Europa i hopp om en bättre framtid. Vi kämpar för att ingen människa ska dö på flykt över havet.

Antalet migranter som dör till havs på flykt mot Europa ökar år efter år. Fler än 28 000 människor har förlorat livet på Medelhavet sedan 2014. Det är lika många personer som i hela Enköping eller Ystad. Mörkertalet är stort, sannolikt är siffran långt mycket högre.

Kvinnor, män och barn flyr undan krig och fattigdom i hopp om ett bättre liv i Europa. I desperation ger de sig ut på en livsfarlig resa över havet i överfyllda och osäkra båtar.


Röda Korsets räddningsinsatser på Medelhavet

Vi finns ombord på räddningsfartyget Ocean Viking för att rädda liv. Fartyget seglar på havet mellan Libyen och Italien för att söka efter båtar i sjönöd. Ombord hjälper vi till med sjukvård, första hjälpen, traumastöd, mat och dryck. Vi finns också på plats där människor sätts i land, för att ge dem ett tryggt välkomnade.

Sedan räddningsinsatsen med Ocean Viking startade sommaren 2021 har nära 4 000 människor räddats till livet. En tredjedel är barn, många på en ensam resa utan sina föräldrar.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Ingen ska behöva dö på flykt över Medelhavet

Den som hamnar i sjönöd på Medelhavet ska få hjälp. Det är en rättighet, oavsett vem du är och var du kommer från.

- I en tid då antalet människor på flykt når rekordhöga nivåer runt om i världen är det helt avgörande att EU tar sitt ansvar och agerar för fler säkra och lagliga sätt att söka skydd. Många av de som flyr krig och fattigdom är ensamkommande barn och unga som borde leka med sina kompisar och gå i skolan, säger Alexandra Segerstedt, migrationsrådgivare på Röda Korset.

Det behövs säkra och lagliga vägar för att minska risken att fler ger sig ut på farliga resor för att söka sig en fristad. Röda Korset uppmanar EU att gemensamt inrätta sök- och räddningsinsatser på hela Medelhavet och ge stöd till migranter i nöd. Ingen ska behöva dö på flykt över havet.

Röda Korset räddar flyktingar på havet
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar