Mamma med barn i Mozambique

Mocambique

Mocambique

Naturkatastrofer slår hårt mot Mocambique och smutsigt vatten gör att kolera sprids. Vi räddar liv genom att se till att människor får rent vatten och tillgång till säkra toaletter.

Cyklonerna Idai och Kenneth

Först Idai och sedan Kenneth. De två cykloner drog in över Moçambiques kust med bara en månads mellanrum 2019. Vindstyrkorna gick upp mot 231 km/h och slog sönder allt i sin väg. 160 000 människor blev hemlösa, 600 dödsfall bekräftades och stora åkerområden dränktes.

Röda Korset var snabbt på plats i Mocambique för att bistå drabbade med evakuering, vård, tak över huvudet, mat och vatten. Vi hjälpte också människor att eftersöka anhöriga.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Kolera sprids i Mocambique efter katastrofen

Översvämmade latriner och bristen på rent vatten förde snabbt med sig ett kolerautbrott, där 5 000 människor drabbades. Kolera sprids via smutsigt vatten och dålig hygien, och kan vara dödlig. För att stoppa smittan och hjälpa människor att hålla sig friska har vi bland annat haft svenska sanitets- och hygienexperter på plats.

Röda Korset kommer finnas på plats i Moçambique under lång tid framöver för att hjälpa drabbade människor att bygga upp sina liv igen.

En grupp personer hämtar vatten ur brunn.

Alla behöver rent vatten

Läs om vatten och sanitet
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar