En volontär från Röda Korset håller upp en trosa framför skolelever i Sydsudan.

Mens ska inte vara ett hinder för flickor

Mens ska inte vara ett hinder för flickor

Många flickor tvingas stanna hemma från skolan när de har mens. Men i Sydsudan sker förändring. Möt fyra flickor som berättar.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Tystnad och skam kring mens är vanligt över hela världen. På många håll bidrar det till att flickor inte kan gå i skolan. När familjer inte har råd med mensskydd till sina döttrar tvingas de stanna hemma.

I Sydsudan går endast en tredjedel av flickorna  i grundskolan regelbundet. Tabun om mens, fattigdom, patriarkala normer och brist på rena toaletter för med sig att många flickor stannar hemma upp till en vecka varje månad. Röda Korset arbetar för att öka kunskapen om mens och vikten av flickors skolgång, bygger rena toaletter och delar ut mensskydd, trosor och tvål.

Möt Lona, Precious, Sharon och Jessica - fyra flickor från Kapoeta i Sydsudan som berättar om hur Röda Korset har gjort en skillnad för dem.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Steg 1 av 3
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp
Porträttbild på Lona Mude som står på en gräsmatta utomhus, bakom henne finns träd med gröna blad.

Lona Mude

– Nu kan jag kan prata med mina kompisar om mens; det är inget konstigt. Pojkarna vet mer och retas inte lika mycket. Förut var jag hemma tre, fyra dagar varje månad. Jag var orolig att det skulle märkas att jag hade mens och att de andra skulle skratta åt mig. Jag ser fram emot när dörrar monteras på latrinerna. När jag behöver byta binda i skolan behöver jag ta med mig en vän som vaktar utanför. Vi hjälper varandra.

Precious står framför en av utomhustoaletterna.

Precious Namana Lokai

– Förut stannade jag hemma vid mens. Jag försökte skydda mig med dubbla trosor. Nu hjälper Röda Korset mig. Jag gillar engelska och samhällskunskap och vill bli pilot. Jag vill inte gifta mig och det vill inte mina föräldrar heller att jag ska.

Sharon Losike står framför ett träd med gröna blad utomhus.

Sharon Losike

– Jag brukade sitta kvar på stolen om jag fick mens i skolan. Röda Korset har delat ut menskit och berättat om sexuellt våld, tvångsäktenskap och menshygien för mig och mina skolkamrater. Jag har lärt mig mer om mina rättigheter, bland annat att jag har rätt till utbildning!

Jessica Lokidor står utomhus och tittar in i kameran, bakom henne finns ett träd med gröna löv.

Jessica Lokidor

– Förut stannade jag hemma när jag hade mens, i upp till en vecka. Med hjälpen från Röda Korset känner jag mig fri; jag kan gå till skolan varje dag. För mig och andra flickor här är skolan viktig. Vi får kunskap som vi kan dela med andra. Vi ska inte behöva giftas bort. Jag vill bli läkare och hjälpa människor som har det svårt.

Så hjälper vi flickor i Sydsudan

  • Distribuerar mensskydd och trosor samt andra nödvändigheter som ficklampor, handdukar och klädstreck för att uppmuntra flickor att fortsätta skolan även under menstruation.
  • Vi håller utbildningar på skolor för att öka medvetenheten om menstruation och minska stigmat kring den.
  • Förbättring av vatten och latriner för att stödja flickornas behov i skolorna.

Alla mina dagar

Insatsen ”Alla mina dagar” pågår i sex skolor i Kapoeta, i sydöstra Sydsudan. Över 4000 personer är involverade, däribland elever, lärare och föräldrar. Indirekt nås nästan 25 000 personer. Projektet, som är ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Sydsudanesiska Röda Korset, stöttas av Postkodlotteriet och pågår mellan 2022 och 2024.