Ruinerad stad

Idlib och Aleppo – akut läge för civila i nordvästra Syrien

Idlib och Aleppo – akut läge för civila i nordvästra Syrien

Intensiva strider har gjort att hundratusentals människor flytt för sina liv. Men många har ingenstans att ta vägen. Hjälpbehoven är enorma - vi kämpar för att rädda liv.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

I nordvästra Syrien ligger provinserna och städerna Idlib och Aleppo. Det är i dessa områden som intensiva strider har rasat den senaste tiden. Civila har dött och sjukhus och infrastruktur har förstörts.

Människor har få val. Det är inte säkert att stanna och samtidigt finns det få platser att fly till. Många läger är fulla och mat, sängar, filtar och vatten räcker inte till. Folk tvingas sova utomhus under bar himmel, vilket är extra svårt på grund av de kalla nätterna.

Sedan december har hundratusentals människor tvingats på flykt i området – situation är mycket oroande.

– Det här den allvarligaste flyktingvåg vi sett under konflikten i Syrien. Mitt under de svåra vinterförhållandena ser vi människor som är instängda och har allt färre sätt att klara sig på. Det är helt oacceptabelt, säger Fabrizio Carboni, på Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Exempel på vad vi gör i nordvästra Syrien

Röda Korset och Röda Halvmånen jobbar i hela Syrien och de största insatserna görs av volontärer, som trots de oerhört tuffa omständigheterna göra insatser för att hjälpa sina medmänniskor.

Vad gör vi på plats?

  • I Idlib och Aleppo ger vi vård, första hjälpen och har mobila hälsokliniker.
  • Vi delar ut mat, vatten och hygienartiklar till människor på flykt. I Idlib har vi en matstation som serverar tusentals mål mat dagligen.
  • Våra volontärer sprider information och ger kunskap till civila om landminor och andra odetonerade vapen så att människor ska kunna skydda sig från dom.

Det är utmanande och riskfyllt för humanitära organisationer att verka i området och svårt att få fram förnödenheter. Vi uppmanar stridande parter att skydda civila och att ge oss tillträde samt säkerhetsgarantier så att vi kan hjälpa fler människor i nöd.

Läs mer om Syrien