Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Idlib och Aleppo – akut läge för civila i nordvästra Syrien

Intensiva strider har gjort att hundratusentals människor flytt för sina liv. Men många har ingenstans att ta vägen. Hjälpbehoven är enorma - vi kämpar för att rädda liv.
Intensiva strider har gjort att hundratusentals människor flytt för sina liv. Men många har ingenstans att ta vägen. Hjälpbehoven är enorma - vi kämpar för att rädda liv.
Publicerad: 27 feb 2020
Lästid: ca

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

I nordvästra Syrien ligger provinserna och städerna Idlib och Aleppo. Det är i dessa områden som intensiva strider har rasat den senaste tiden. Civila har dött och sjukhus och infrastruktur har förstörts.

Människor har få val. Det är inte säkert att stanna och samtidigt finns det få platser att fly till. Många läger är fulla och mat, sängar, filtar och vatten räcker inte till. Folk tvingas sova utomhus under bar himmel, vilket är extra svårt på grund av de kalla nätterna.

Sedan december har hundratusentals människor tvingats på flykt i området – situation är mycket oroande.

– Det här den allvarligaste flyktingvåg vi sett under konflikten i Syrien. Mitt under de svåra vinterförhållandena ser vi människor som är instängda och har allt färre sätt att klara sig på. Det är helt oacceptabelt, säger Fabrizio Carboni, på Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Vad gör Röda Korset och Röda Halvmånen?

Vi jobbar i hela Syrien och de största insatserna görs av volontärer, som trots de oerhört tuffa omständigheterna göra insatser för att hjälpa sina medmänniskor.

Några exempel på vad vi gör i nordvästra Syrien:

  • I Idlib och Aleppo ger vi vård, första hjälpen och har mobila hälsokliniker.
  • Vi delar ut mat, vatten och hygienartiklar till människor på flykt. I Idlib har vi en matstation som serverar tusentals mål mat dagligen.
  • Våra volontärer sprider information och ger kunskap till civila om landminor och andra odetonerade vapen så att människor ska kunna skydda sig från dom.

Det är utmanande och riskfyllt för humanitära organisationer att verka i området och svårt att få fram förnödenheter. Vi uppmanar stridande parter att skydda civila och att ge oss tillträde samt säkerhetsgarantier så att vi kan hjälpa fler människor i nöd.