Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Syrien – matbrist och akut flyktingkris

Kriget i Syrien är en mänsklig katastrof som pågått i tio år. Miljontals lever på flykt och bristen på mat och vatten är stor. Vi är på plats för att rädda liv.
Kriget i Syrien är en mänsklig katastrof som pågått i tio år. Miljontals lever på flykt och bristen på mat och vatten är stor. Vi är på plats för att rädda liv.

Livsviktig hjälp till utsatta

Läget i Syrien är akut. Vi är på plats och kämpar för att rädda liv. Vi delar ut mat och vatten, ger första hjälpen och sätter människor i säkerhet.

Coronavirusets spridning ökar just nu utsattheten i landet. Vi kämpar för att förhindra att människor smittas, bland annat genom att informera samt dela ut hygien-kit och skyddsutrustning. Samtidigt fortsätter vi också med att ge annan livsviktig humanitär hjälp – precis som vi gjort under hela kriget i Syrien. 

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Syrien och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Syrien och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Dina uppgifter
Felaktigt eller ogiltigt personnummer
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Felaktigt telefonnummer

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Syrien och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Syrien och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering

Fyll i ett korrekt clearingnummer
Fyll i ett korrekt kontonummer

Varmt välkommen som månadsgivare!

Din anmälan har nått fram och vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Nu är du med och ger hopp och räddar liv i katastrofer världen över, varje månad!

Världens största flyktingkris

Syrien är den största flyktingkrisen i modern tid. När kriget startade 2011 bodde det omkring 20 miljoner människor i landet. Nu befinner sig 12 miljoner på flykt – antingen inom eller utanför Syrien. De flesta som lämnat Syrien har flytt till grannländerna och situationen är svår i de tusentals flyktingläger som upprättats i exempelvis Libanon. 

Brist på mat, vatten och vård

Kriget har förändrat allt i landet och stora delar av infrastrukturen har raserats. Det får stora konsekvenser för människors möjlighet att klara av vardagen. Miljontals människor är i behov av sjukvård, lever med osäkerhet om hur de ska få mat och saknar tillgång till rent vatten.

Många sjukhus är förstörda och det finns inte tillräckligt med sjukvårdspersonal. Det gör att sjuka och skadade människor inte får den hjälp de behöver. 

Under kriget har dessvärre 73 volontärer från Röda Halvmånen förlorat livet under humanitära uppdrag. Enligt den internationella humanitära rätten är det förbjudet att attackera sjukhus, sjukvårdspersonal och hjälparbetare. Ändå har det skett gång på gång i Syrien. 

Barnen i Syrien drabbas hårt

Många barn i Syrien har aldrig upplevt fred. Födda mitt i kriget har de förlorat föräldrar, syskon och vänner. Strider och brist på mat, vatten och skolor blivit vardag för dem. Det är också viktigt att se till barnens mentala hälsa, behoven av stöd är stora även där.

När behoven är som störst är vi på plats. På bara 24 timmar byggde våra kollegor i Syrien upp det här lägret för människor som flytt undan stridigheter i Östra Ghouta.

Vi hjälper nu – och imorgon

Vi finns på plats och stöttar dagligen:

  • 13 miljoner människor har fått rent vatten och tillgång till toaletter.
  • 1,2 miljoner människor fått förbättrad tillgång till sjukvård.
  • Över 6 miljoner människor har fått hjälp med mat.

Vi stöttar också långsiktigt. Trots att våldsamma stridigheter pågår i vissa områden så har människor som flytt börjat återvända till andra mer stabila områden. Här kommer stöd behövas för lång tid framöver för att bygga upp det som raserats under den långvariga konflikten.

Tidslinje: 10 år av krig i Syrien

2011

Protester

Arabiska våren når Syrien. Invånare demonstrerar mot president Bashar al-Assad och regimen dödar flera civila. Protesterna växer till ett uppror.

Omvärlden reagerar

EU och USA med flera uppmanar president Bashar al-Assad att avgå.

2012
Många civila har hamnat mitt i strider under kriget i Syrien.

Kampen om Aleppo

Fria syriska armén, bestående av avhoppade syriska soldater, utländska legosoldater och frivilliga ur befolkningen, ockuperar östra delen av Aleppo, medan regimen kontrollerar den västra.

Syrien är nu ett inbördeskrig

Röda Korset definierar situationen som ett inbördeskrig. Det innebär vissa regler, som att civila ska skyddas, fångar behandlas korrekt och Röda Korset ges tillträde för att kunna hjälpa.

2013

Miljon på flykt

1 miljon människor har flytt Syrien, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

300 människor dödas

Raketer med nervgasen sarin träffar ett civilt område i en förort till Damaskus.

2014

IS förkunnar kalifatet

Efter att ha erövrat stora landområden förkunnar den salafistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS) ett kalifat i området mellan Aleppo i Syrien och Diyalaprovinsen i Irak. IS blir en viktig faktor i kriget.

Byggnader i ruiner i Syrien.

Amerikanska bomber mot IS

USA börjar, tillsammans med fem arabländer, att bomba IS i Syrien. IS belägrar staden Kobane och striden rasar i fyra månader. I början av 2015 driver USA-stöttade kurdiska styrkor ut IS ur den nu förstörda staden. Hundratusentals människor flyr.

2015

Ryssland träder in

Ryssland går in i kriget på den syriska regeringens sida och genomför en serie attacker.

Regeringen återtar Homs

Den syriska armén tillåter rebeller att evakuera Homs. Syriens tredje största stad, ”revolutionens vagga”, är därmed tillbaka i regimens kontroll. Stora delar av staden ligger i ruiner.

2016

"Människor som flyr får ta stora risker. Det är beskjutning, explosioner och prickskyttar".

– Marianne Gasser, Internationella rödakorskommittén
Hjälpkonvoj når fram till Madaya i Syrien

Hjälpen når fram i Madaya

Madaya i västra Syrien belägrades i juli 2015 och det dröjde ett halvår innan någon hjälp släpptes in. Glädjen var stor när Röda Korsets konvoj nådde fram med mat, vatten och läkemedel.

Evakuering av Aleppo

Efter fyra års hårda strider och belägring av östra Aleppo, går regimen med på att Röda Korset evakuerar staden på rebeller och civila. På en vecka flyttas 35 000 människor och rebellernas sista stora bas ligger nu i regimens händer.

Unik rapport: Så gick evakueringen till
2017

Allt fler på flykt

5 miljoner människor har flytt från Syrien.

Syrien en internationell väpnad konflikt

Amerikanska missiler skickas mot en regeringsstyrd flygbas, som svar på en ny attack med saringas. Röda Korset definierar kriget som en internationell väpnad konflikt.

IS förlorar Raqqa

USA-stödda styrkor erövrar Raqqa från IS. Staden har fungerat som ”huvudstad” för IS kalifat. Hundratusentals civila flyr.

2018
Östra ghouta i Syrien.

Det sista rebellfästet töms

Strider bryter ut i Ghouta, en förort till Damaskus. Hundratals civila dödas innan rebellerna tillåts evakuera området.

368 000 människor

Så ofattbart många människor beräknas ha dödats i kriget enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Den verkliga siffran tros vara mycket högre.

2019

IS besegras

USA-stödda kurdiska styrkor deklarerar seger över IS, som nu förlorat kontrollen över den mark de tidigare ockuperat.

Hjälpbehoven är enorma

13 miljoner människor uppskattas av UNHCR vara i behov av humanitärt stöd. Över 5 miljoner syrier har flytt landet, och fler än 6 miljoner är på flykt inom landets gränser.

2020

Våldet avtar men behoven består.

Lågintensiva men konstanta strider fortsätter i norra Syrien. Röda Halvmånen har under året som gått delat ut mat och annan nödhjälp till 6,3 miljoner människor och 3,3 miljoner människor har tagit del av sjukvårdsinsatser.

2021
Våra volontärer delar ut frön i Syrien.

Vi fortsätter att hjälpa

Kriget tar inte slut, miljontals behöver hjälp och coronapandemin försvårar läget. Vår volontärer fortsätter att hjälp dagligen runt om i Syrien.

4 fakta om krisen i Syrien

12,4 miljoner lider av matbrist.

90 % av befolkning lever i fattigdom.

50 % av all hälso- och sjukvård i Syrien är utslagen.

12 miljoner människor har flytt sina hem.