Nödläge i Libyen och Marocko

Ge en gåva till vårt katastrofarbete världen över >

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Syrien: Matbrist och flyktingkris

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011. Miljontals lever på flykt och bristen på mat och vatten är stor. Vi är på plats för att rädda liv.
Kriget i Syrien har pågått sedan 2011. Miljontals lever på flykt och bristen på mat och vatten är stor. Vi är på plats för att rädda liv.
Jordbävning har drabbat Syrien och Turkiet.
Jordbävning i Turkiet och Syrien – hjälpen gör skillnad

Förödelsen är stor efter de stora jordskalven och vi finns på plats för att rädda liv.

Hjälp oss rädda liv

Läget i Syrien är fortsatt akut efter åratal av krig. Många barn i Syrien har aldrig upplevt fred. Födda mitt i kriget har de förlorat föräldrar, syskon och vänner. Strider och brist på mat, vatten och skolor blivit vardag.

Vi är på plats och kämpar för att rädda liv. Vi delar ut mat och vatten, ger första hjälpen och sätter människor i säkerhet.

Akut läge efter jordbävning

Syrien drabbades den 6 februari av en jordbävning som slagit hårt mot landet. Det är den kraftigaste jordbävningen i området på omkring 100 år. Röda Korset arbetar oavbrutet med att hjälpa människor på plats.

I Syrien har jordbävningen orsakat stor förödelse – över tusen personer har dött och många har skadats. Hundratals hem förstördes när skalven fick byggnader att rasa eller skadas.

Röda Korsets insatser hjälper och stärker utsatta i området – fler än 9000 hjälparbetare är på plats och hjälper till med räddningsarbete som innefattar sjukvård, utdelning av förnödenheter och psykosocialt stöd.

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Syrien och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Världens största flyktingkris

När kriget i Syrien startade 2011 bodde det omkring 20 miljoner människor i landet. Nu befinner sig fler än hälften, 12 miljoner, på flykt – antingen inom eller utanför Syrien. De flesta som lämnat Syrien har flytt till grannländerna. Runt om i bland annat Libanon lever människor i informella flyktingläger där situationen är mycket svår. 

Brist på mat, vatten och vård i Syrien

Kriget har raserat stora delar av samhället och bland annat den livsviktiga vattenförsörjningen är drabbad. Miljontals människor lever med osäkerhet om hur de ska få rent vatten.

Många sjukhus är förstörda och det finns inte tillräckligt med sjukvårdspersonal. Det gör att sjuka och skadade människor inte får den hjälp de behöver. 

Enligt det som kallas för krigets lagar är det förbjudet att attackera sjukhus, vårdspersonal och hjälparbetare. Ändå har det skett gång på gång i Syrien. Under kriget har ofattbara 73 volontärer från Syriska Röda Halvmånen förlorat livet under humanitära uppdrag i kriget.

Vi fortsätter hjälpa

Så länge det finns behov stannar vi kvar och fortsätter hjälpa. Under 2021 kunde vi bland annat se till att:

  • 17 miljoner människor fick rent vatten och toaletter
  • 3 miljoner miljoner fick hjälp med mat

Trots att strider pågår i vissa områden så har människor som flytt börjat återvända till Syrien. Här kommer stöd behövas för lång tid framöver för att bygga upp det som raserats under det långvariga kriget.

Tidslinje: Kriget i Syrien 2011-2023

2011

Protester

Arabiska våren når Syrien. Invånare demonstrerar mot president Bashar al-Assad och regimen dödar flera civila. Protesterna växer till ett uppror.

Omvärlden reagerar

EU och USA med flera uppmanar president Bashar al-Assad att avgå.

2012
Många civila har hamnat mitt i strider under kriget i Syrien.

Kampen om Aleppo

Fria syriska armén, bestående av avhoppade syriska soldater, utländska legosoldater och frivilliga ur befolkningen, ockuperar östra delen av Aleppo, medan regimen kontrollerar den västra.

Syrien är nu ett inbördeskrig

Röda Korset definierar situationen som ett inbördeskrig. Det innebär vissa regler, som att civila ska skyddas, fångar behandlas korrekt och Röda Korset ges tillträde för att kunna hjälpa.

2013

Miljon på flykt

1 miljon människor har flytt Syrien, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

300 människor dödas

Raketer med nervgasen sarin träffar ett civilt område i en förort till Damaskus.

2014

IS förkunnar kalifatet

Efter att ha erövrat stora landområden förkunnar den salafistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS) ett kalifat i området mellan Aleppo i Syrien och Diyalaprovinsen i Irak. IS blir en viktig faktor i kriget.

Byggnader i ruiner i Syrien.

Amerikanska bomber mot IS

USA börjar, tillsammans med fem arabländer, att bomba IS i Syrien. IS belägrar staden Kobane och striden rasar i fyra månader. I början av 2015 driver USA-stöttade kurdiska styrkor ut IS ur den nu förstörda staden. Hundratusentals människor flyr.

2015

Ryssland träder in

Ryssland går in i kriget på den syriska regeringens sida och genomför en serie attacker.

Regeringen återtar Homs

Den syriska armén tillåter rebeller att evakuera Homs. Syriens tredje största stad, ”revolutionens vagga”, är därmed tillbaka i regimens kontroll. Stora delar av staden ligger i ruiner.

2016

"Människor som flyr får ta stora risker. Det är beskjutning, explosioner och prickskyttar".

– Marianne Gasser, Internationella rödakorskommittén
Hjälpkonvoj når fram till Madaya i Syrien

Hjälpen når fram i Madaya

Madaya i västra Syrien belägrades i juli 2015 och det dröjde ett halvår innan någon hjälp släpptes in. Glädjen var stor när Röda Korsets konvoj nådde fram med mat, vatten och läkemedel.

Evakuering av Aleppo

Efter fyra års hårda strider och belägring av östra Aleppo, går regimen med på att Röda Korset evakuerar staden på rebeller och civila. På en vecka flyttas 35 000 människor och rebellernas sista stora bas ligger nu i regimens händer.

Unik rapport: Så gick evakueringen till
2017

Allt fler på flykt

5 miljoner människor har flytt från Syrien.

Syrien en internationell väpnad konflikt

Amerikanska missiler skickas mot en regeringsstyrd flygbas, som svar på en ny attack med saringas. Röda Korset definierar kriget som en internationell väpnad konflikt.

IS förlorar Raqqa

USA-stödda styrkor erövrar Raqqa från IS. Staden har fungerat som ”huvudstad” för IS kalifat. Hundratusentals civila flyr.

2018
Östra ghouta i Syrien.

Det sista rebellfästet töms

Strider bryter ut i Ghouta, en förort till Damaskus. Hundratals civila dödas innan rebellerna tillåts evakuera området.

368 000 människor

Så ofattbart många människor beräknas ha dödats i kriget enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Den verkliga siffran tros vara mycket högre.

2019

IS besegras

USA-stödda kurdiska styrkor deklarerar seger över IS, som nu förlorat kontrollen över den mark de tidigare ockuperat.

Hjälpbehoven är enorma

13 miljoner människor uppskattas av UNHCR vara i behov av humanitärt stöd. Över 5 miljoner syrier har flytt landet, och fler än 6 miljoner är på flykt inom landets gränser.

2020

Våldet avtar men behoven består.

Lågintensiva men konstanta strider fortsätter i norra Syrien. Röda Halvmånen har under året som gått delat ut mat och annan nödhjälp till 6,3 miljoner människor och 3,3 miljoner människor har tagit del av sjukvårdsinsatser.

2021
Våra volontärer delar ut frön i Syrien.

Vi fortsätter att hjälpa

Kriget tar inte slut, miljontals behöver hjälp och coronapandemin försvårar läget. Vår volontärer fortsätter att hjälp dagligen runt om i Syrien.

4 fakta om krisen i Syrien

12,4 miljoner har inte tillräckligt med mat

90 % av befolkning lever i fattigdom

50 % av all hälso- och sjukvård i Syrien är utslagen

12 miljoner människor har flytt sina hem