Röda Korset volontärer bär säckar med nödhjälp

Tonga

Tonga

Finkornig aska ligger som ett täcke över marken, hus har slagits sönder, odlingar förstörts och vattnet går inte att dricka. Barn och vuxna i önationen Tonga behöver vår hjälp nu!

Det kraftiga vulkanutbrottet slog mot önationen Tonga 2022 och var det värsta skalvet på decennier i Stilla havet. En efterföljande tsunami förvärrade katastrofen med höga och farliga vågor.

– Det här är den värsta katastrofen vi har varit med om. Jag har inte sett något liknande. Tsunamin utplånade hem och byar, säger Sione Taumoefolau vid Röda Korset på Tonga.

Behovet av nödhjälp är stort i Tonga. Vård, mat, vatten och tillfälliga boenden behövs. Sen kommer det mödosamma arbetet med att bygga upp landet igen.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Steg 1 av 3
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Förberedelser räddar liv

Tack vare Röda Korsets lokala närvaro på Tonga kunde våra volontärer snabbt rycka ut och hjälpa vid katastrofen, med material från ett katastroflager. Tonga var helt avskuret från omvärlden då både internet och telekommunikation låg nere, så hjälpen på plats var avgörande för snabbt stöd. Så snart tsunamivarningen kom kunde Röda Korset börja evakuera.

– Det som hände på Tonga visar vikten av att vara förberedd för det värsta. Röda Korset finns på plats i så gott som alla länder i världen och är redo att hjälpa både före, under och efter katastrofer. Det räddar liv, säger Daniel Aftonfalk, katastrofexpert på Röda Korset.

Vår hjälp på Tonga

  • Vi delar ut vatten, mat och filtar
  • Vi ordnar med tillfälliga skyddsrum och tak över huvudet till människor som fått fly från sina hem
  • Vi ger första hjälpen och ser till att skadade fått vård
  • Vi delar ut presenningar, köksredskap, verktyg och hygienprodukter

I Tonga råder akut behov av rent vatten

Efter naturkatastrofer, som vulkanutbrott och översvämningar, är det stor risk för brist på rent vatten. Precis detta händer på Tonga nu. Aska från vulkanutbrottet och saltvatten från tsunamivågorna har förorenat dricksvattnet.

– Rent vatten är livsviktigt. Annars kan kolera och diarré börja spridas, säger Daniel Aftonfalk.

Mer nödhjälp anländer

De senaste dagarna har mer nödhjälp kunnat nå Tonga från världen utanför.

Efter att ha varit isolerade är vi mycket tacksamma för de hjälpleveranser som når oss. Våra volontärer ser till att hjälpen når drabbade över hela landet, säger Sione Taumoefolau på Tonga.

Människor har förlorat allt. Nu måste vi ge direkt stöd och sedan fokusera på det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet. Det kommer ta tid och vara tufft. Men vi kommer återhämta oss.

Vi på Röda Korset hjälper människor som drabbas av kriser och katastrofer över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram, även när det är svårt.

Askmoln mot blå himmel efter vulkanutbrott

Vad är ett vulkanutbrott?

Vulkanutbrott
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar