Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Jordbävning i Turkiet och Syrien – hjälpen gör skillnad

Många barn och vuxna behöver stöd för att klara sig efter jordbävningen i Turkiet och Syrien. Vi är på plats och gör allt vi kan för att hjälpa och sprida hopp.
Många barn och vuxna behöver stöd för att klara sig efter jordbävningen i Turkiet och Syrien. Vi är på plats och gör allt vi kan för att hjälpa och sprida hopp.
Publicerad: 03 aug 2023
Lästid: ca

Var med oss och rädda liv – stöd vårt arbete >

Jordbävningarna i Turkiet och Syrien är de värsta i modern tid. Byggnader ligger i ruiner, 17 miljoner personer har drabbats och fler än 55 000 människor har mist livet. 

Många förlorade allt i katastrofen den 6 februari 2023. Läget är fortsatt mycket svårt – speciellt för de miljontals som tvingats lämna sina hem i Turkiet och Syrien. Samtidigt slår sjukdomar och brist på rent vatten hårt mot de drabbade.

– Folk är trötta, lever i misär och osäkerhet, med en hög nivå av stress. Motståndskraften sinar och det är vi som måste ge människor hopp. Behoven kommer vara stora under lång tid framåt – och det är pengar som behövs, säger Gabriel Karlsson, på Röda Korset i Syrien.

Vår kollega Yigit Olcay berättar om hur det är att hjälpa efter jordbävningen.

Röda Korset och vår systerorganisation Röda Halvmånen har länge arbetat i området och vi har stor erfarenhet av att hjälpa i katastrofer. Vi arbetar nu febrilt för att rädda liv i det akuta skedet. Samtidigt är vi också redo att stödja människor under lång tid framåt i de drabbade områdena.

Bli månadsgivare!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, efter katastrofer som den i Turkiet och Syrien och runt om i världen. Vi kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

*Få skattereduktion! Ge minst 200kr/mån och få tillbaka 25% av gåvobeloppet.

Vill du ge en enstaka gåva till vår akutinsats i Turkiet och Syrien?

Swisha till 123 000 46 55 eller Ge en gåva här >

Mat och lek stärker överlevande

Sjuåriga flickan Eylul klarade sig undan jordbävningen med livet i behåll, precis som hennes mamma Feriha och mormor Mihriban. Nu får familjen, som bor i Kahramanmaras i Turkiet, mat tre gånger om dagen av våra volontärer. Vi ordnar dessutom så att Eylul och andra barn får leka och tänka på något annat än den svåra katastrofen.

– Vi försöker att klara oss. Vi måste vara starka tillsammans, det finns inget annat val, säger mormor Mihirban.

Var inträffade jordbävningen?

Jordbävningen drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien tidigt på morgonen den 6 februari. Skalvet uppmättes till 7,8 på richterskalan och kändes av så långt bort som Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten Cypern och Grekland. Senare samma dag kom ett nytt skalv som mätte 7,5. Det är de kraftigaste jordbävningarna i området på omkring 100 år.

Flera efterskalv har följt och risken finns att det kan komma fler sådana. I det värst drabbade närområdet ligger stora städer som Gaziantep, Kahramanmaras, Aleppo, Hama och Idlib. 

Karta över jordbävning i Turkiet och Syrien

På flykt från Syrien – drabbas igen

I det område som nu drabbas lever miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien. Nu utsätts de återigen för en svår katastrof.

– Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå ut med. Landet har sett snart tolv år av väpnad konflikt, terrorism, sanktioner, en svår ekonomisk situation och så en jordbävning. Detta mitt i vintern, det är kallt och snö, säger Gabriel Karlsson och påpekar att det är en utmanade situation i det krigsdrabbade Syrien:

– Infrastrukturen i Syrien är redan försämrad och det rådet brist på bränsle. Vi jobbar på att nå fram så snabbt som möjligt till de som behöver det, säger han.

Så här hjälper vi i Syrien och Turkiet

Hjälpbehoven är enorma efter jordbävningarna. Människor som drabbats behöver vård, tak över huvudet, värme, mat och rent vatten. Vi är på plats med tiotusentals hjälparbetare och hjälper till med räddningsarbete, vård, förnödenheter och psykosocialt stöd. Hittills har vi bland annat gjort följande:

I Turkiet:

  • 416 miljoner mål mat har delats ut 
  • 10 miljoner nödhjälpsvaror har delats ut (bland annat filtar, kläder och hygien-kit)
  • 115 000 drabbade familjer har fått kontantstöd
  • 176 000 personer har fått psykosocialt stöd
  • 2 800 tillfälliga boenden fortsätter att ge tak över huvudet i drabbade områden

I Syrien:

  • 5,3 miljoner människor har fått nödhjälpsvaror (bland annat mat, vatten och hygien-kit)
  • 2,6 miljoner personer har fått sjuk- och hälsovård
  • 255 600 insatser har gett människor tillgång till rent vatten och möjlighet att sköta sin hygien

Så här såg det ut när vi kämpade för att rädda liv i rasmassorna efter jordbävningen. I början av klippet bär våra kollegor ut en flicka och hennes mamma som räddats ur rasmassorna i Turkiet.