
Jordbävning i Turkiet och Syrien – hjälpen gör skillnad
Var med oss och rädda liv – stöd vårt arbete >
Den förödande jordbävningen skedde den 6 februari i år. Byggnader ligger i ruiner, många människor har skadats och tiotusentals personer har dött.
Samtidigt slår kyla, brist på rent vatten och sjukdomar hårt. Läget är fortsatt mycket svårt – speciellt för de många människor som tvingats lämna sina hem i Turkiet och Syrien.
– Folk är trötta, lever i misär och osäkerhet, med en hög nivå av stress. Motståndskraften sinar och det är vi som måste ge människor hopp. Behoven kommer vara stora under lång tid framåt – och det är pengar som behövs, säger Gabriel Karlsson, på Röda Korset i Syrien.
Vår kollega Yigit Olcay berättar om hur det är att hjälpa efter jordbävningen.
Bli månadsgivare!
Som månadsgivare är du med oss varje månad, efter katastrofer som den i Turkiet och Syrien och runt om i världen. Vi kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
*Du får automatiskt tillbaka 25% för månadsgåvor på minst 200 kr under ett kalenderår, på totalt upp till 12 000 kr. En månadsgåva på 300 kr ”kostar” dig alltså bara 225 kr, och en på 600 kr endast 450 kr.
Vill du ge en enstaka gåva till vår akutinsats i Turkiet och Syrien?
Swisha till 123 000 46 55 eller Ge en gåva här >

Vår kollega Tuba Balçıklı ger stöd till sjuåriga Eylul som bor i ett tillfälligt boende efter jordbävningen.
Foto: IFRC
Mat och lek stärker överlevande
Sjuåriga flickan Eylul klarade sig undan jordbävningen med livet i behåll, precis som hennes mamma Feriha och mormor Mihriban. Nu får familjen, som bor i Kahramanmaras i Turkiet, mat tre gånger om dagen av våra volontärer. Vi ordnar dessutom så att Eylul och andra barn får leka och tänka på något annat än den svåra katastrofen.
– Vi försöker att klara oss. Vi måste vara starka tillsammans, det finns inget annat val, säger mormor Mihirban.
Var inträffade jordbävningen?
Jordbävningen drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien tidigt på morgonen den 6 februari. Skalvet uppmättes till 7,8 på richterskalan och kändes av så långt bort som Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten Cypern och Grekland. Senare samma dag kom ett nytt skalv som mätte 7,5. Det är de kraftigaste jordbävningarna i området på omkring 100 år.
Flera efterskalv har följt och risken finns att det kan komma fler sådana. I det värst drabbade närområdet ligger stora städer som Gaziantep, Kahramanmaras, Aleppo, Hama och Idlib.
Karta över jordbävning i Turkiet och Syrien
På flykt från Syrien – drabbas igen
I det område som nu drabbas lever miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien. Nu utsätts de återigen för en svår katastrof.
– Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå ut med. Landet har sett snart tolv år av väpnad konflikt, terrorism, sanktioner, en svår ekonomisk situation och så en jordbävning. Detta mitt i vintern, det är kallt och snö, säger Gabriel Karlsson och påpekar att det är en utmanade situation i det krigsdrabbade Syrien:
– Infrastrukturen i Syrien är redan försämrad och det rådet brist på bränsle. Vi jobbar på att nå fram så snabbt som möjligt till de som behöver det, säger han.
Så här hjälper vi i Syrien och Turkiet
Hjälpbehoven är enorma efter jordbävningarna. Människor som drabbats behöver vård, tak över huvudet, värme, mat och rent vatten. Vi är på plats med fler än 9000 hjälparbetare och hjälper till med räddningsarbete, vård, förnödenheter och psykosocialt stöd. Hittills har vi bland annat gjort följande:
I Turkiet:
- 100 miljoner mål mat har delats ut
- 15 miljoner flaskor vatten delats ut
- 22 miljoner bröd har delats ut
- 200 000 filtar har delats ut
- 91 000 hygien-kit har delats ut
I Syrien:
- 2,3 miljoner nödhjälpsvaror har delats ut (bland annat mat, vatten och hygien-kit)
- 200 000 personer har fått sjuk- och hälsovård
- 34 000 person har fått psykosocialt stöd
Så här såg det ut när vi kämpade för att rädda liv i rasmassorna efter jordbävningen. I början av klippet bär våra kollegor ut en flicka och hennes mamma som räddats ur rasmassorna i Turkiet.