Röda korset volontärer hjälper människor ut raserat hus.

Jordbävning i Turkiet och Syrien – hjälpen gör skillnad

Jordbävning i Turkiet och Syrien – hjälpen gör skillnad

Ett år har gått sedan den hemska jordbävningen i Turkiet och Syrien. Nöden är fortfarande stor och miljontals människor behöver stöd. Vi gör allt vi kan för att hjälpa och sprida hopp.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Den förödande jordbävningen skedde den 6 februari 2023. Hundratusentals bostäder förstördes, många människor skadades och över 55 000 personer dog.

Nästan ett år har gått sedan katastrofen. Miljontals har nåtts av vår hjälp. Men läget är fortsatt mycket svårt – speciellt för de många människor som förlorat sina hem i Turkiet och Syrien.

– Folk är trötta, lever i misär och osäkerhet, med en hög nivå av stress. Motståndskraften sinar och det är vi som måste ge människor hopp. Behoven kommer vara stora under lång tid framåt – och det är pengar som behövs, säger Gabriel Karlsson, på Röda Korset i Syrien.

Röda Korset och vår systerorganisation Röda Halvmånen har länge arbetat i regionen och vi har stor erfarenhet av att hjälpa i katastrofer. Vi är redo att stödja människor under lång tid framåt i både Turkiet och Syrien.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Vi finns på plats i Turkiet, Syrien och världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp
Jehad Hamoud med tre av sin barn på det tillfälliga boendet som varit deras hem sedan jordbävningen slog till. Vi arbetar för att hjälpa de många människro som fortfarande inte har något hem att återvända till.
Jehad Hamoud med tre av sin barn på det tillfälliga boendet som varit deras hem sedan jordbävningen slog till. Vi arbetar för att hjälpa de många människor som fortfarande inte har något hem att återvända till.

Svår vinter för hemlösa familjer

Vintertid är det ofta riktigt kallt i de jordbävningsdrabbade områdena. Det gör livet än tuffare för de hundratusentals människor som är hemlösa och bor i tält, containrar och andra tillfälliga bostäder. Att hålla värmen blir ytterligare en svårighet att lägga till bristen på mat, vård och arbetslöshet som slår hårt många.

Familjen Hamoud i Aleppo i Syrien fick sitt hem totalförstört i jordbävningen. Nu bor pappa Jehad, mamma Aisha och deras sju barn i ett tillfälligt boende i en skola. Familjen har två små rum, några madrasser utan lakan på golvet och ett litet bord som agerar toalettbord och köksbänk i ett. Några pengar till att skaffa en ny bostad finns inte.

– Jag drömmer om ett hem, säger Jehad.

Våra volontärer besöker det tillfälliga boendet återkommande för att erbjuda hälsovård och dela ut matpaket. En av många hjälpinsatser som pågår i området – men det behövs mer hjälp behövs för att människor ska kunna få nya permanenta bostäder och leva som innan jordbävningen.

På flykt från Kriget i Syrien – drabbas igen

I det område som drabbats lever miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien. Den dubbla katstrof de utsätts för slår hårt.

– Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå ut med. Landet har sett snart tolv år av väpnad konflikt, terrorism, sanktioner, en svår ekonomisk situation och så en jordbävning, säger Gabriel Karlsson och påpekar att det är en utmanade situation i det krigsdrabbade Syrien:

– Infrastrukturen i Syrien är redan försämrad och det rådet brist på bränsle. Vi jobbar på att nå fram så snabbt som möjligt till de som behöver det, säger han.

Stora hjälpinsatser som ger hopp

Vi var på plats i det akuta skedet och deltog i räddningsarbetet de första dygnen. Sen har vi utan stopp fortsatt våra hjälpinsatser. Vi har tusentals hjälparbetare och volontärer i områdena som drabbades av jordskalven. 

Hundratusentals har fått hjälp med saker som mat, rent vatten, vård och tak över huvudet. Dessutom jobbar vi för att människor ska må bra psykiskt och försöker att sprida hopp och framtidstro.

Barn leker tillsammans volontärer i Syrien.
Våra volontärer jobbar med att ge psykosocialt stöd efter jordbävningen. I Aleppo i Syrien ordnar de aktiviteter och lekar för barn. Ett välkommet avbrott i vardagen då barnen får vara just barn och inte behöver tänka på de svårigheter som finns.

Så här hjälper vi i Syrien och Turkiet

Hittills har vi bland annat gjort följande:

I Turkiet

 • 426 miljoner mål mat har delats ut 
 • 89 miljoner flaskor vatten delats ut
 • 398 miljoner bröd har delats ut
 • 500 000 filtar har delats ut
 • 300 000 hygien-kit har delats ut

I Syrien

 • 2,3 miljoner nödhjälpsvaror har delats ut (bland annat mat, vatten och hygien-kit)
 • 770 000 personer har fått sjuk- och hälsovård
 • 34 000 person har fått psykosocialt stöd

Var inträffade jordbävningen?

Jordbävningen drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien tidigt på morgonen den 6 februari. Skalvet uppmättes till 7,8 på richterskalan och kändes av så långt bort som Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten Cypern och Grekland. Senare samma dag kom ett nytt skalv som mätte 7,5. Det är de kraftigaste jordbävningarna i området på omkring 100 år.

Flera efterskalv har följt och risken finns att det kan komma fler sådana. I det värst drabbade närområdet ligger stora städer som Gaziantep, Kahramanmaras, Aleppo, Hama och Idlib. 

Karta över jordbävning i Turkiet och Syrien

Så här såg det ut när vi kämpade för att rädda liv i rasmassorna efter jordbävningen. I början av klippet bär våra kollegor ut en flicka och hennes mamma som räddats ur rasmassorna i Turkiet.

Röda Korset volontärer serverar mat

Turkiet – nödhjälp till flyktingar

Mer om Turkiet
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar