Röda Korset volontär och människor på flykt på en tågstation i Ukraina.

Hur kan jag hjälpa människor i Ukraina?

Hur kan jag hjälpa människor i Ukraina?

Många undrar hur man kan hjälpa Ukraina. Här är 5 tips på hur du kan hjälpa människor som drabbas av kriget – från att skänka till second hand, till att ge av din tid.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

 1. Skänk pengar för att hjälpa Ukraina

  Ge pengar varje månad! Som månadsgivare bidrar du med långsiktig hjälp till Ukraina. Du hjälper människor på flykt undan kriget och ser till att vi kan vara på plats både före, under och efter en kris eller katastrof. Genom att skänka pengar bidrar du till att drabbade av kriget får mat, vatten, vård och en säng att sova i. Tack vare gåvor från privatpersoner och företag kan vi rädda fler liv! 

  Bli månadsgivare

  Vill du ge en engångsgåva till vår insats i och runt Ukraina?
  Swisha till 900 80 79 eller ge en gåva här

 2. Ge av din tid 

  Genom att engagera dig som volontär kan du stötta människor på flera sätt. Vi på Röda Korset finns runt om i Sverige med en mängd olika aktiviteter. Just nu är vi bland annat på plats för att ge medmänskligt stöd och guidning när människor anländer hit från Ukraina. Vi hjälper till med språkstöd och migrationsrådgivning. Som volontär kan du även engagera dig i våra second hand-butiker. Oavsett vad du gör som volontär är din hjälp viktig och ett värdefullt bidrag till människor i utsatthet.


  Bli volontär
 3. Köp och skänk hos second hand

  Vi har cirka 250 second hand-butiker runt om i Sverige. Genom att handla här och skänka dina gamla kläder och prylar hit bidrar du till att vi kan få in pengar till våra hjälpinsatser. Kläder som skänks till butikerna hjälper också människor som flyr hit till Sverige och behöver kläder i sin nya vardag.


  Hitta närmaste butik
 4. Stötta dina medmänniskor

  Många känner oro och rädsla över det som sker i vår omvärld. Det finns metoder för att minska stressen. Du kan göra skillnad genom att stötta de människor som du har omkring dig.


  Tips och råd kring oro
 5. Stå upp för den humanitära rätten

  Gör en insats genom att läsa på om krigets lagar, den humanitära rätten. Sprid kunskap om att alla parter i krig måste följa lagarna. Det handlar till exempel om att humanitär hjälp måste få komma fram, att civila ska skyddas och att sjukhus inte får bombas.

  Kunskap och information om den humanitära rätten är livsviktig. Att vi står upp för dessa regler och sprider kunskap kan i förlängningen rädda liv och minska människors lidande.


  Läs om krigets lagar

Mer om kriget i Ukraina