Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hur kan jag hjälpa människor från Ukraina?

5 tips på vad du kan göra för att hjälpa människor som drabbas av kriget i Ukraina.
5 tips på vad du kan göra för att hjälpa människor som drabbas av kriget i Ukraina.
Publicerad: 01 mar 2022
Lästid: ca
 1. Skänk pengar

  Ge pengar varje månad! Som månadsgivare bidrar du till att långsiktigt hjälpa människor i Ukraina och på flykt undan kriget. Som månadsgivare är du med och ser till att vi kan vara på plats både före, under och efter en kris eller katastrof. Genom att skänka pengar bidrar du till att drabbade av kriget får mat, vatten, vård och en säng att sova i. Tack vare gåvor från privatpersoner och företag kan vi rädda fler liv! 

  Bli månadsgivare 

  Vill du ge en engångsgåva till vår insats i och runt Ukraina?
  Swisha till 900 80 79 eller ge en gåva här
 2. Ge av din tid 

  Genom att engagera dig som volontär kan du hjälpa människor på flera sätt. Vi på Röda Korset finns runt om i Sverige med en mängd olika aktiviteter. Just nu finns vi bland annat på plats för att ge medmänskligt stöd och guidning när människor anländer hit från Ukraina och vi hjälper med språkstöd och migrationsrådgivning. Som volontär kan du också engagera dig i våra second hand-butiker.

  Oavsett vad du gör som volontär är din insats viktig och ett värdefullt bidrag till att hjälpa människor i utsatthet.


  Bli volontär
 3. Köp och skänk hos second hand

  Vi har cirka 250 second hand-butiker runt om i Sverige. Genom att handla här och skänka dina gamla kläder och prylar hit bidrar du till att vi kan få in pengar till våra hjälpinsatser. Kläder som skänks till butikerna hjälper också människor som flyr hit till Sverige och behöver kläder i sin nya vardag.


  Hitta närmaste butik här
 4. Stötta dina medmänniskor

  Många känner oro och rädsla över det som sker i vår omvärld. Det finns metoder för att minska stressen. Du kan också göra skillnad genom att stötta människor som du har omkring dig.

  Tips och råd kring oro

 5. Stå upp för den humanitära rätten

  Gör en insats genom att läsa på om krigets lagar, den humanitära rätten, och sprid kunskap om att alla parter i krig måste följa lagarna. Det handlar till exempel om att humanitär hjälp måste få komma fram, civila ska skyddas och att sjukhus inte får bombas.

  Kunskap och information om den humanitära rätten är livsviktig. Att vi står upp för dessa regler och sprider kunskap kan i förlängningen rädda liv och minska människors lidande.

  Läs om krigets lagar