Kvinnor och barn i Somalia.

Akuta hjälpbehov i coronakrisens spår

Akuta hjälpbehov i coronakrisens spår

I pandemins spår förlorar människor sina inkomster, matpriser stiger och hungern ökar. Miljontals människor behöver ännu akut hjälp.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

  • I Jemen där bristen på mat och vård är akut sedan länge gör coronaviruset läget än värre. Miljontals riskerar att stå utan något att äta. Många av dem är barn som redan är undernärda.
  • I Syrien där 9 miljoner människor inte har råd att äta sig mätta har priset på bröd fördubblats de senaste veckorna på vissa platser i landet.
    I världens största flyktingläger i Cox’s Bazar, Bangladesh, kämpas det för att covid-19 inte ska spridas bland de trångbodda flyktingarna. Hjälpbehoven är enorma.
  • Och i Somalia behöver samhället utöver coronaviruset hantera effekterna av pågående krig och översvämningar som de senaste veckorna tvingat en halv miljon människor på flykt.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

– Jag brukade jobba i stan men nu är allt stängt på grund av covid-19. Vi får inte lämna våra hem och allt arbete har upphört för att den här smittan som kallas corona inte ska spridas, säger 43-åriga Habiba Haji i Somalia.

Kampen mot covid-19 leder till ökad utsatthet

43-åriga Habiba Haji är på flykt i sitt eget land och hennes situation är samma som för många andra personer som lever på fattiga och konfliktdrabbade platser i världen. Där är smittspridningen naturligtvis ett stort problem, men följdeffekterna är minst lika allvarliga. Karantänsregler gör att människor inte kan sälja sina varor på marknader eller ta tillfälliga dagsjobb i samma utsträckning som vanligt. Då de ofta saknar sparkapital räcker inte pengarna till för att köpa mat, betala hyra och sjukvårdskostnader.

Coronapandemin och dess ekonomiska konsekvenser har gjort att hjälpbehoven ökat runt om i världen.

– Människor som redan var sårbara på grund av konflikter, klimatförändringar och fattigdom har fått en allt mer pressad livssituation. Och många som tidigare kunde klara sig själv har blivit mer sårbara och behöver humanitärt stöd för första gången i sina liv, säger Francesco Rocca, ordförande för Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC).

Nedstängningen av samhällen och gränser gör också att sjukvård och medicin inte når fram till patienter. Rädsla för smittan gör också att många inte vågar besöka sjukhus och hälsocenter för behandling. De som betalar det högsta priset för pandemin är de som redan innan hade minst resurser.

Hjälpen ger hopp och gör skillnad

Vi finns på plats i 192 länder i världen. Dagligen kämpar vi för att minska spridningen av coronaviruset. Men vi glömmer inte alla andra behov som människor har - vi fortsätter att ge mat, rent vatten, vård och att ge stöd för att de ska kunna försörja sig.

Under 2020 såg vi bland annat till att 1,3 miljoner människor i Jemen fick sjukvård, att flera miljoner fick mat i Syrien och att hundratusentals i Somalia kunde besöka hälsokliniker.

Utdelning av nödhjälp i Jemen under coronapandemin
Utdelning av nödhjälp i Jemen under coronapandemin

Fler relaterade artiklar