ÅÄÖ

Så hjälper vi i coronapandemin

Så hjälper vi i coronapandemin

Vi finns runt om i världen för att hjälpa till vid vaccineringar, hindra smittspridning och ge stöd till de som drabbas av hunger i pandemins spår. Tran Thi Hanh, 89 år, är en av miljontals som fått hjälp.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Röda Korsets stöd betyder så mycket! Ett team kom hem och vaccinerade min 89-åriga mamma. Nu behöver jag inte längre vara orolig för att hon ska bli smittad, säger Le Thanh i Vietnam.

Under hela pandemin har vi på Röda Korset arbetat för att förhindra smittspridningen av covid-19 och hjälpa människor i utsatthet. Vi har fortsatt dela ut mat, rent vatten och ge vård samtidigt som vi kämpar för att stoppa viruset och hjälper till med vaccinering. Under 2021 nådde vi 150 miljoner människor med olika former av vaccinationsstöd.

Fler än 5 miljoner människor har dött och hundratals miljoner människor har varit sjuka i covid-19. Pandemin har också fört med sig att människor förlorar sitt jobb, vårdplatser minskar, matpriser stiger och att transporter och varor inte kommer fram. Fattigdom, hunger och utsatthet växer och hjälpbehoven blir allt större. 2021 fick 84 miljoner människor nödhjälp för att klara vardagen i pandemins kölvatten.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Vaccinet ger hopp

För Le Thanh och hennes familj i Vietnam blev coronapandemin en mardröm. De isolerades på grund av hårda samhällsrestriktioner och de vuxna kunde inte jobba. Rädslan för att smitta mormor Tran Thi Hanh, 89 år, var stor. När vaccinet äntligen kom blev Tran Thi Hanh utan. Hennes ben skulle inte klara resan på motorcykeltaxi, som är det vanliga sättet att ta sig fram på, till vaccinkliniken.

Men Le Thanh hörde talas om Röda Korsets mobila vaccinteam för äldre, och ringde. Snart kom teamet hem till familjen.

– Mamma hade aldrig klarat av resan till kliniken, säger Le Thanh.

Nu när alla i familjen är vaccinerade har Le Thanhs make kunnat börja jobba igen. Han säljer kaffe om morgonen och tar tillfälliga uppdrag som dyker upp. Le Thanh och hennes svägerska, som också bor med familjen, har ännu inte några jobb.

– Jag hoppas att pandemin är över snart så vi kan sluta vara rädda och alla kan komma igång med att arbeta igen.

Le Thanhs familj i Vietnam är en av miljontals familjer världen över som har fått hjälp från Röda Korset under pandemin.

Fortsatt vaccinering är viktig

Ingen är säker innan alla är säkra. Hela världens befolkning måste få tillgång till vaccin och just nu ser vi en oroande utveckling där de mest sårbara, människor i konflikter och låginkomstländer, knappt får något vaccin. I exempelvis Jemen är bara 1 procent av befolkningen vaccinerad. Det är en enorm skillnad mot rika länder som Sverige, där över 80 procent av de vuxna fått vaccin. 

Röda Korset anser att alla har rätt till vaccin, oavsett var man lever. På global nivå uppmanar vi därför stater och läkemedelsföretag att fortsätta arbeta för en snabbare och mer hållbar lösning så att fördelningen av vaccin blir mer rättvis.

Lika viktigt är det att omfattande vaccinationsprogram för barn och vaccinering mot andra farliga sjukdomar fortsätter.

Vår globala hjälp under coronapandemin

 • Sjukvård och vaccinering
  Vi stöttar sjukvården, till exempel med sjuktransporter. På många platser i världen hjälper vi också till med vaccinering mot covid-19.
 • Skyddsutrustning
  Röda Korset bidrar med skyddsutrustning. I exempelvis Sydkorea har vi delat ut kit som innehåller skyddsmask, handskar och termometer till människor i frivillig karantän.
 • Hygien
  I vissa länder behöver människor stöd för att upprätthålla en god hygien för att förhindra smittspridning. I exempelvis Somalia delar vi till exempel ut hygienprodukter, tvål och vattenreningstabletter.
 • Information
  Vi arbetar med att sprida korrekt information och råd om hur smittspridningen kan undvikas.
 • Psykosocialt stöd
  I flera länder ger vi också psykosocialt stöd för att möta oro. Vi har också gett stöd till människor som satts i karantän.

Fler relaterade artiklar