Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Malaria – allvarlig sjukdom som skördar liv

Under 2000-talet har malaria bekämpats framgångsrikt. Men trots det ökar nu antalet insjuknade. Vi på Röda Korset arbetar för att minska dödligheten i malaria.
Under 2000-talet har malaria bekämpats framgångsrikt. Men trots det ökar nu antalet insjuknade. Vi på Röda Korset arbetar för att minska dödligheten i malaria.

Frågor och svar om malaria

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Malaria – medicin och vaccin

Som skydd går det bra att använda allt från myggmedel och täckande kläder, till insektsnät med gift. Dessa åtgärder i kombination med malariamedicin har länge minskat antalet dödsfall i världen. Det finns även ett omdiskuterat vaccin mot malaria, som ihop med rätt läkemedel kan ge god verkan. Vaccinet har dock visat sig tappa sin effekt efter cirka fyra år.

Antibiotikaresistens hotar liv och hälsa

När antibiotika inte biter på en infektion kan det bero på antibiotikaresistens. Globala data visar dessutom en ökad resistens mot medel som tidigare på ett effektivt sätt har behandlat malaria – så kallade antimalariamedel (t.ex. artemisinin). Både vaccin och medicin behöver användas på ett ansvarsfullt sätt för att bekämpa resistens. 

Så arbetar Röda Korset mot malaria

Röda Korset finns på plats i malariadrabbade länder. Här jobbar vi för att utbilda, stödja och ge sjukvård till de mest utsatta. Bland våra långsiktiga insatser ingår:

  • Myggnätskampanjer och information om hur myggnät kan hålla myggor borta.
  • Hälsoinformation om hur man skyddar sig mot malaria. Det handlar till exemel om sätt att förebygga myggbett med hjälp av täckande kläder, myggmedel, samt att undvika stillastående vatten.
  • Utbilda om vad vuxna och barn ska göra vid misstänkt malaria.
  • Höja kunskapen om symptom.