Volontärarbetaren Thomas Hansson i grön tröja

Jag håller på så länge jag orkar

Jag håller på så länge jag orkar

Thomas Hansson, 75, är inte bara glad pensionär som spelar pingis två dagar i vecken och golf på sommaren. Han är också kassör i Märstakretsen. Det har han varit i 50 år.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Nio eller tio ordförande har passerat revy men Thomas har varit kretsens kassör sedan 1967.

– Min mamma var kassör i en annan krets så det ligger i blodet, säger han. Jag var 25 år när jag började och försökte nog bli av med uppdraget någon gång emellanåt. Nu är det min hobby och det är jag glad för!

Gissningsvis lägger han och kretsens sekreterare Janne Ströhm en vecka i månaden på att hantera kretsens insamlingsbössor på Stockholm Arlanda flygplats.

– Från början hade vi en liten bössa på väggen. Nu har vi ett gott samarbete med Swedavia och nio stora bössor på två terminaler. Det brukar bli 200 kilo sedlar och mynt varje gång vi tömmer. Det är tungt så vi behöver faktiskt en bagagevagn.

Men det är hanteringen av pengarna som tar mest tid. Alla sedlar och mynt ska räknas och packas innan de lämnas vidare.

”"Förr strök vi sedlarna men det gör vi inte längre. Vi slätar ut dem och lägger dem i press så att de kan läsas maskinellt. Annars spottar maskinerna ut dem."”

– Thomas Hansson

Varje år får kretsen in miljonbelopp via bössorna. Det tidigare rekordet på 1,4 miljoner är på väg att slås – med råge. Merparten av de insamlade pengarna går till Röda Korsets katastrofhjälp.

– Det känns bra att kunna bidra dit, säger Thomas. Pengarna kommer till nytta.

Varje dag passerar 55 000 passagerare Arlanda. Många lämnar utländsk valuta i bössorna när de kommer hem från utlandet, andra tar med sig pengar och lämnar på vägen ut.

– Det märks speciellt när vi har byte av mynt. Då passar folk på att skänka dem till Röda Korset. Folk är generösa, tänk om alla kunde skänka en krona var! Det vore väl något?

På frågan hur länge Thomas tänker hålla på dröjer inte svaret.

– Så länge jag orkar! Jag är lite darrigare och har lite svårt att prata, men man behöver ju inte prata så mycket. Jag har ju alltid Janne med mig och han kan prata!

Text och foto: Anna Bergén/Röda Korset

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!

Läs berättelser om att vara volontär