Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Luleå: Du behövs i coronakrisen - Handlingshjälp till personer inom riskgruppen

Plats: Luleå

Du behövs! Frivilligt engagemang utgör själva grunden för Röda Korsets arbete. Just nu är oron för coronaviruset stor på många håll. Människor tvingas isolera sig och påverkas på olika sätt. Svenska Röda Korset är en del av Sveriges beredskap och har stor vana av att hantera extraordinära händelser. Nu styr vi om en del av vår ordinarie verksamhet för att kunna ha särskilt fokus på coronavirusets konsekvenser för de mest utsatta. Vi behöver fler spontanfrivilliga till detta arbete.  

Behovet av spontanfrivilliga varierar hela tiden. Det är därför svårt att i förhand ge närmare besked om hur ofta och när din insats kommer att behövas. Vi kontaktar dig om och när behovet uppstår. 
 
Uppdragsbeskrivning  

Du förväntas:  

  • vara tillgänglig med relativt kort varsel

Omfattning  

Du åtar dig att:  

  • meddela hur mycket av din tid du har möjlighet att ge
  • komma överens med ansvarig aktör* om omfattning och mandat för uppdraget   

Hur fungerar betalningen

Just nu behöver vi hjälpa personer som inte kan ta sig till butiker/apotek på grund av Coronaviruset. Röda Korset tror på medmänsklighet och att ha förtroende för människors goda vilja och omdöme. Trots det gäller vanlig säkerhet: Volontären ska inte ta emot bankkort och koder för betalning av den som behöver hjälp. Den enskilde volontären och den som behöver hjälp kommer överens om hur betalning ska ske, Röda korset ansvarar inte för vad ni kommer överens om.

Det vanligaste är att volontären lägger ut pengar och sedan ersätts av den som fått hjälp via Swish eller kontanter.

Hur undviker vi att volontärer blir smittspridare?

Det finns en tydlig rutin för hur volontärerna ska arbeta för att inte bidra till smittspridningen. Bland annat ska volontärerna sköta kontakten per telefon eller e-post och aldrig gå in till den som begöver hjälp. Det betyder att volontären inte hjälper till med uppackning av matvaror/apoteksvaror eller kommer in och fikar.

Behöver överlämning av kontanter ske ska det göras med minsta möjliga fysisk kontakt.

Volontären har självklart ett egenansvar för att bara göra sitt uppdrag om dom är friska.

Är det här du?  

Vi förutsätter att du delar Svenska Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår en kort obligatorisk webbaserad utbildning 

Inom Svenska Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i arbetet. Människor med olika bakgrund, etnicitet, könsidentitet, ålder och funktionsvariation breddar vår kompetens och förmåga att utföra vårt uppdrag.  

Anmäl ditt intresse och ange vad du kan hjälpa till med genom att klicka på ANSÖK nedan. 

Vi kommer att kontakta dig snarast baserat på vilken typ av uppdrag som är aktuella och kan vara lämpliga.

*Röda Korset samordnar på uppdrag av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen i hanteringen av spontanfrivilliga under 2020 i händelse av kris eller samhällsstörning i landet. Det innebär att vi tar emot intresseanmälningar från spontanfrivilliga, samt samordnar frivilliginsatserna på räddningsplatser där samordning inte redan finns. 

Har du frågor, kontakta oss på spontanfrivillig@redcross.se eller 0771-19 95 00. 
Vanliga frågor och svar hittar du här. 

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi finns på plats före, under och efter en katastrof, oavsett om det är en naturkatastrof, konflikt eller annan kris. Vi ska förhindra och lindra mänskligt lidande var och när det förekommer, skydda liv och hälsa och säkerställa respekt för varje människas värde, särskilt under tider av väpnad konflikt och andra nödsituationer.  

Vi har sju grundprinciper: Humanitet – Opartiskhet – Neutralitet – Självständighet – Frivillighet – Enhet – Universalitet 

 

Kontaktperson

Ann-Helen Eriksson
Verksamhetsutvecklare

ann-helen.eriksson@redcross.se


Ansök