På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Träning på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde.

Behandlingscenter Skövde

På behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde hjälper vi dig som lider av trauman från krig, tortyr och – eller – svåra flyktupplevelser. Centret har även ett mobilt behandlingsteam verksamt i regionen med fokus på Vänersborgstrakten.
På behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde hjälper vi dig som lider av trauman från krig, tortyr och – eller – svåra flyktupplevelser. Centret har även ett mobilt behandlingsteam verksamt i regionen med fokus på Vänersborgstrakten.
Kontakta oss

Behandlingscenter Skövde

Telefontid: Måndag–fredag 08.30–14.30 Lunchstängt 12.00–13.00. Fax: 0500-43 75 08

Kontakta oss
Kontakta oss

Mobilt behandlingsteam

Kurator: 0500–44 56 92 Fysioterapeut: 0500–44 69 32 Fax: 0500–44 69 39

Kontakta oss

Så arbetar vi

Trauman från krig, tortyr och svåra flyktupplevelser kan skada en människa för livet, men med rätt behandling ökar chansen att orka gå vidare.

På behandlingscentret arbetar ett professionellt team med psykologer och psykoterapeuter, fysioterapeuter (sjukgymnaster) och kurator. Teamet har bred kompetens inom olika behandlingsmetoder och för varje patient utarbetas en individuell behandlingsplan. Behandling bedrivs individuellt och i grupp, och vi har också särskilt verksamhet för vissa flyktingfamiljer med specifika behov. Vi behandlar våra patienter utifrån ett helhetsperspektiv, där psykologiska, fysiska och sociala aspekter vägs samman, vi kan också hänvisa patienter till annan relevant rödakorsverksamhet såsom efterforskning och familjeåterförening. På behandlingscentret genomförs även tortyrskadeutredningar enligt det så kallade Istanbulprotokollet.

  • Vi tar emot på remiss från andra vårdgivare och via egenanmälan.
  • Vi ordnar med tolk vid behov.
  • Behandling hos oss är kostnadsfri.

Vilka vi hjälper

  • Vi tar emot personer oavsett legal status, det vill säga såväl asylsökande och papperslösa som personer med uppehållstillstånd i Sverige och svenska medborgare med flyktingbakgrund. För asylsökande patienter behöver vi en läkarremiss.
  • Vuxna personer från 18 år med flyktingbakgrund som lider av trauma från krig, tortyr och, eller, svåra flyktupplevelser.
  • Vi bedriver särskild verksamhet för vissa särskilt utsatta flyktingfamiljer. För mer information – kontakta centret.

Upptagningsområde

Vi tar huvudsakligen emot patienter bosatta i Västra Götalandsregionen.

Egenremiss RKC Skövde 
Egenremiss Mobila Teamet Vänersborg

Möter du personer med erfarenheter av krig, tortyr och flykt i ditt arbete?

Vi arbetar med att sprida kunskap om flykttrauma och tortyrskador, och på RKC Skövde samverkar vi med andra aktörer såsom Västra Götalandsregionen, kommuner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Vi genomför utbildningar för personal som möter flyktingar i sitt arbete och vi erbjuder handledning och konsultation.

För mer information, ring: 0500-42 49 95.

Vill du stödja vårt arbete?

Vi tar tacksamt emot ett bidrag på Bg 900-8004, ange koden 12401 så går pengarna just till arbetet på vårt behandlingscenter. Stort tack för ditt stöd.

Har du synpunkter på vården?

Dina synpunkter är viktiga för oss, det kan bidra till att förändra och förbättra den vård vi erbjuder.

Tyck till om vården