Kö till matförsäljning i Stockholm.

Samarbete med ICA skapar en levande mötesplats

Samarbete med ICA skapar en levande mötesplats

Hit kommer alla och handlar svinn-mat, både de som vill göra gott för miljön och de som vill handla billigt.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Stora snöflingor singlar ner över Stockholms gator och hustak. Det är vinter och luften är råkall när några värmande solstrålar plötsligt bryter igenom molntäcket.

Utanför Röda Korset second hand-butik på Östgötagatan ringlar kön lång. Det är många som kommit hit för att köpa matvaror till lite lägre pris. 

– På tisdagar och fredagar brukar kön vara lång för då får vi svinn-varor från ICA. Det kan vara sallad, bröd, frukt och annat som passar att sälja för en billig peng, berättar Jessica De Paz Andersson, som jobbar i Röda Korsets butik. 

Jessica De Paz Andersson,  jobbar i Röda Korsets butik på Östgötagatan
Jessica De Paz Andersson, jobbar i Röda Korsets butik på Östgötagatan

Inspirerande och motiverande samarbete

Några timmar tidigare har kollegan Anders Sönnefors tagit lastbilen för att hämta varor hos ICA Maxi på Värmdö, något de gjort under många år. Jack Plüss, butikschef, berättar att de är mycket glada för samarbetet.  

– Vi är otroligt glada över att ha ett samarbete med Röda Korset där vi kan bidra med mat och prylar som vi inte kan sälja av olika anledningar. Att både minska matsvinnet och bidra till välgörande ändamål är fantastiskt. Röda Korset har hämtat varor hos oss i många år nu och det är både inspirerande och motiverande att höra att det är väldigt uppskattat. Vi ser framemot att samarbeta många år framöver för en god morgondag.

”"Att både minska matsvinnet och bidra till välgörande ändamål är fantastiskt. Vi ser framemot att samarbeta många år framöver för en god morgondag."”

Jack Plüss, butikschef ICA Maxi Värmdö

Vid tiotiden kommer Anders tillbaka till Östgötagatan och får hjälp av butikens volontärer att bära in, packa upp och sortera. Just idag har det kommit mycket bröd. Volontären Kaisa Toratti har liksom Anders fullt upp. Hon paketerar allt bröd i påsar och sedan hjälps de åt att bära upp allt i butiken. 

– Jag älskar bröd, säger hon och skrattar. Och det gör våra kunder också. Det är så uppskattat. 

Man lastar ut varor ur en lastbil.
Anders Sönnefors har hämtat varor från ICA Maxi på Värmdö

Varm och glad stämning

Allt ska vara iordningställt och färdigt klockan 11 då butiken öppnar. 

Harald Ängellov är en av dem som står utanför och väntar på att butiken ska öppna. 

– Jag kommer hit på tisdagar och fredagar för att handla frukt, bröd och grönsaker. Det är väldigt bra pris, säger han.

Så fort dörrarna öppnas blir det blir full rulle i butiken. Alla hejar och många pratar med varandra. Stämningen är varm och glad. 

– Det här är en levande mötesplats. Många känner varandra. Till och med i kön utanför ser vi att många har det trevligt tillsammans. Genom vår verksamhet gör vi skillnad på många sätt, inte bara genom att erbjuda mat till lägre priser, berättar Jessica. 

Allt fler hittar hit

Allt fler hittar till Röda Korsets butik på Söder i Stockholm. Men det är inte bara billiga matvarorna och det faktum att det är klimatsmart att ta till vara mat som annars skulle slängas som lockar besökare.  

Många är också här för att själva vara med och bidra då intäkterna från det som säljs går till Röda Korsets hjälpinsatser i Sverige och i världen.   

– Jag känner mig stolt över att handla här för indirekt hjälper jag ju andra, säger Harald som förutom bröd och apelsiner också köpt en ljusslinga. Jag hjälper Röda Korset att hjälpa folk i nöd runt om i världen, därför handlar jag gärna här.  

Också Jessica ser flera orsaker till de många kunderna.  

– Hit kommer alla och handlar svinn-mat, både de som vill göra gott för miljön och de som vill handla billigt – men gemensamt är att många uttrycker att de är glada för att handla på just Röda Korset för då är de med och gör skillnad. Vi är jätteglad för samarbetet med ICA som hjälper oss att hjälpa fler. 

Man som handlar i Röda Korsets butik
"Jag hjälper Röda Korset att hjälpa folk i nöd runt om i världen, därför handlar jag gärna här." säger Harald Ängellov.