Efva Attling i sin smyckesverkstad

Efva Attlings smycke Angels samlar in miljoner

Efva Attlings smycke Angels samlar in miljoner

Hennes engagemang startade efter tsunamin. Här berättar Efva Attling om varför hon, genom sitt företag, är med och bidrar till en bättre värld.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Efva Attling låg vid poolen i Bangkok den där julen för snart 20 år sedan när telefonen ringde.

Något hade hänt i Khao Lak. De sprang upp till rummet och på tv:n kunde de se den ofattbara förödelsen efter tsunamin. En stund senare fick de veta att en bekant förlorat sin tvååring i katastrofen. En känsla av overklighet som bara förstärktes när de någon dag senare landade i ett vinterkallt Sverige.

– Vi kom till flygplatsen när första planet från Phuket landade. Människor kom i badbyxor, barfota, med stora sår över hela kroppen. Barn var helt apatiska. Alla var i chock. Det var fruktansvärt, som att vara med i en katastroffilm, berättar hon med tårar i ögonen och en röst som inte riktigt bär.

Fick idén till Angels

Vad gör man med den vanmakten? Den sorgen och frustrationen?
Efva åkte hem. Dagen efter ringde hon Röda Korset.

– Idén om ett smycke i form av änglavingarna kom till mig direkt. Jag tänkte på alla de barn som inte orkade hålla sig kvar, som förlorade livet i tsunamin. Men även för alla de människor, änglar, som hjälpte de drabbade på plats. När Angels började säljas var det många som kontaktade mig för att berätta om sina upplevelser, eller om anhöriga de förlorat i tsunamin. Det stora var också att de som såg andra med smycket på stan kände en slags gemenskap.

Där och då startade samarbetet. Sedan 2005 har företaget Efva Attling samlat in 11,7 miljoner kronor till Röda Korset.

Ett halsband med änglavingar.

Guld eller silver? Mer info om Efva Attling

Familj: Gift med Eva Dahlgren, två söner från äktenskapet med Niklas Strömstedt.

Bor: På Södermalm i Stockholm (uppvuxen i Högdalen).

Ålder: 71 år. ”Jag kunde ju ha pensionerat mig. Men jag har en sprudlande hjärna, precis som min far som gick bort förra året, 93 år gammal och kreativ in i det sista.”

Också känd för: Frontfigur i bandet X-Models på 80-talet, innan dess fotomodell.

Motto: ”Beauty with a thought.”

Guld eller silver? ”Det är som två olika personligheter, jag kan inte välja bort den ena. Och jag blandar gärna.”

Om julfirandet: ”Vi har en väldigt liten julafton, men på juldagen kommer mina syrror med sina familjer och då blir det julkaos. Det är roligt!”

Samarbetet med Röda Korset: Har pågått sedan 2004, och har hittills samlat in 11 miljoner kronor till Röda Korset.

"Stolt över att jobba med Röda Korset"

– Helt fantastiskt, att ett litet smycke kan bidra till att samla in pengar till något så bra. Och det är härligt att se hur stolta mina medarbetare är över vad vi bidrar med, säger Efva och fortsätter:

– Att jobba med en så seriös organisation känns tryggt och bra. Röda Korset har ju blivit ifrågasatt, det har sagts att för liten del av pengarna går till behövande. Men jag har kollat upp det och det stämmer inte. Jag känner mig stolt över att jobba med Röda Korset, och att jag med mina smycken har kunnat hjälpa andra människor i nöd.

Företaget Efva Attling är starkt förknippat med hennes person, något som gör Efva extremt noggrann i valet av samarbetspartners:
– Jag säger nästan alltid nej. Samtidigt är jag ingen strateg, utan en känslomänniska som vill iscensätta mina idéer så snart som möjligt. Jag går på vad som känns rätt. Jag har det så jäkla roligt på jobbet, ett fantastiskt liv, kärlek och en härlig familj. Kan jag ge lite tillbaka genom att hjälpa andra så känns det bra.

Har näringslivet ett ansvar att göra skillnad?
– Det är klart att det är bra om företag kan vara med och bidra. Men är det bara yta och hittepå för att tjäna pengar så blir det ändå värdelöst. Engagemanget måste vara äkta om det ska funka.

För Efva, som efter sin modellkarriär på 80-talet slog igenom som artist och låtskrivare, är texten fortfarande viktig. Hennes smycken är kända för sina budskap och statements. ”Beauty with a thought” är hennes motto.

– Jag vill beröra människor, förmedla ord som väcker tankar. För mig är Amor Fati ett viktigt budskap i dag. Det betyder ungefär ”älska ditt öde” och handlar om att du ska bygga dig själv. I dag lever många unga genom sociala medier, jämför sig med alla andra och mår skitdåligt själva. Det är förödande och gör att de får jättelågt självförtroende. Man måste försöka att inte sugas in i det. Men det är inte lätt.

Vilket budskap betyder mest för dig inför julen?
– Jag hade bröstcancer för sex år sedan. Många menar att Carpe Diem är slitet, men att fånga dagen och vara i nuet – det är ju det som är viktigt. Du vet inte vad som händer imorgon. Så försök vara här och nu. Sovra bland sociala medier och fake news och se det som är på riktigt – som att ta hand om dina nära, inte minst dem som kanske mår dåligt.

Här kan du köpa smycket Angels

Rödakorsare lastar av hjälppaket.

Hjälp oss att rädda liv vid akut kris

Bli partner inom katastrofhjälp