Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Värsta krigsförbrytaren i Game of Thrones

Den våldsamma kampen om Järntronen går mot sitt slut när sista säsongen drar igång av en av världens mest påkostade och populära tv-serier. En av karaktärerna är redan skyldig till 17 krigsbrott – vet du vem?
Den våldsamma kampen om Järntronen går mot sitt slut när sista säsongen drar igång av en av världens mest påkostade och populära tv-serier. En av karaktärerna är redan skyldig till 17 krigsbrott – vet du vem?
Publicerad: 16 maj 2019
Lästid: ca

Visste du att de första sju säsongerna innehåller 103 krigsbrott? Och att det faktiskt kan ses som förbjudet att använda drakar som vapen, eftersom det klassas som ”krigsmedel som kan orsaka överflödig skada och onödigt lidande och ett vapen som inte kan skilja mellan stridande och civila”.

I Australien finns några av Röda Korsets absolut nördigaste Game of Thrones-fans. De är folkrättsexperter och har listat alla krigsförbrytelser i de 67 första avsnitten. En av karaktärerna är värst, med 17 krigsbrott som tortyr och i övrigt grym och omänsklig behandling. Är det Tyrion Lannister? Robb Stark? Eller Daenerys Targaryen?

Här hittar du svaret!

Game of Thrones är inte verklighet. Det är däremot utsattheten för miljontals människor världen över som lever i krig och konflikter. Det är därför vi gör den här analysen. För att sätta ljuset på att även krig har regler. Att det är förbjudet att använda tortyr, angripa sjukhus och civila. Trots detta sker överträdelser mot krigets lagar, även kallat den humanitära rätten, varje dag. Ett av Röda Korsets uppdrag är se till att krigets lagar följs.

Under säsong åtta kommer experterna att fortsätta analysera varje avsnitt. Föj dem gärna på Australiensiska Röda Korsets Facebook, Instagram och Twitter.

Varken HBO eller någon av Game of Thrones internationella distributionspartners har varit inblandade i analysen.